fbpx

Pokud chcete ocenit karty, které máte v albu, vezměte si k ruce katalog oceňovaných sběratelských kousků. Nebojte se využít i odborníka, který poradí a případné nejasnosti dovysvětlí. Kromě internetu zajděte i na specializované burzy

Zveřejněno: 10. 11. 2020

Jestli vás sbírání hokejových kartiček opustilo někdy na základní škole, možná by stálo za to oprášit starý koníček. Tento fenomén k nám připlul ze zámoří a překvapivě se na něm dá i slušně vydělat. Ty nejcennější karty se pohybují v rozmezí milionů korun. Přečtěte si, která hokejová karta patří mezi nejdražší a jak zjistíte, jestli doma náhodou nemáte jednorožce ceněného nejen mezi sběrateli.

Nejdražší hokejová kartička se vydražila před 4 lety v přepočtu za 11,6 milionu Kč. Neuvěřitelnou částku zaplatil v aukční síni anonymní dražitel za Wayna Gretzkyho z roku 1979 od společnosti O-Pee-Chee, což je jedna z firem věnující se jejich tisku. Jednorožec či Modrý Mauricius, jak se kartě díky své unikátnosti přezdívá, se tak zařadil na špici mezi sběratelskými kousky.

Rozhoduje hráč i kvalita karty

Co stojí za slávou na první pohled poměrně nenápadně vypadající bledě modré hokejové karty? Běžně zobrazuje kartička na líci fotografii hráče s jeho jménem, případně i názvem klubu. Na rubu jsou osobní údaje a statistika hráče. Jinak tomu není ani u Gretzkyho, tedy až na několik „drobných“ odlišností:

  • Kanaďan Wayne Gretzsky je nejlepší hokejista v dějinách NHL a držitel 61 oficiálních rekordů. Přezdívá se mu nesmrtelná devětadevadesátka a mezi sběrateli platí za nejvyhledávanějšího hráče.
  • Na kartičce je označení RC (z anglického „rookie“ – nováček), což znamená, že vyšla v první sezóně, kdy hokejista vstoupil do NHL. Tyto typy kartiček bývají nejcennější, a tudíž i nejdražší.
  • Ze všech nováčkovských karet s Gretzkym je tahle v nejlepším stavu. Společnost PSA (Professional Sports Authenticator), která patří mezi špičku v oceňování hokejových kartiček, jí udělila nejlepší známku. Tedy 9,5 stupně z 10.

Pod lupou odborníka

A co všechno odborníci na hokejových kartách hodnotí? Především kvalitu povrchu (například, jak moc je karta poškrábána), kvalitu rohů, které jsou nejvíce zranitelnou částí, vycentrování a také hrany. Před více než sto lety, kdy se hokejové kartičky přibalovaly k cigaretám, se s nimi obchodovalo především na burze.

V současnosti můžete využít pohodlnější způsob a zabrouzdat na portálu Aukro.cz. Kdo ví, třeba zjistíte, že právě ve vaší staré sbírce leží ladem vzácné hokejové karty.

Setkejte se osobně

Pokud chcete ocenit karty, které máte v albu, vezměte si k ruce katalog oceňovaných sběratelských kousků. Nebojte se využít i odborníka, který poradí a případné nejasnosti dovysvětlí. Kromě internetu zajděte i na specializované burzy hokejových kartiček, které probíhají několikrát za rok ve vybraných městech České republiky.

Související…

Cyklista Roman Kreuziger: S krizí přijde očista. Ekonomika bude zdravější
Klára Kutilová

foto: Twitter, VICE Sports, zdroj: Aukro.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...