fbpx

Jak žít v čase změn? S Romanem Kreuzigerem o tom, jak mu virus zablokoval dráty u kola, a o tom, že i taková "blokáda" může být nakonec výzva

Zveřejněno: 15. 6. 2020

Nejlepší český cyklista Roman Kreuziger měl podle původního plánu absolvovat na jaře tradiční cyklistické klasiky zejména v Belgii a Francii. Místo toho musel kvůli koronavirové pandemii trénovat doma. Nyní už je ohledně závodění optimističtější a v duchu sportovním doporučuje, abychom nebrali virus jako morovou ránu, ale jako jednu z mnoha životních výzev, které se sebevědomě postavíme.

Dotkla se vás nějak osobně pandemie koronaviru?

Ano, převrátila mi zaběhlý životní rytmus. V téhle fázi roku jsem skoro pořád v zahraničí, závodím a rodinu vidím jen velmi sporadicky, když se vrátím domů přebalit kufry nebo když jsme na soustředění spolu. Profesionální sport se zastavil, což se dotklo mě i mého týmu jak sportovně, tak i finančně.

Prosperita je vedlejší produkt zdravé, sebevědomé a svobodné společnosti. Nemá být ale jedinou univerzální hodnotou.

Všechno je jinak. Nemá ale smysl nad tím hluboko dumat. Každého pandemie omezila a já se snažím na každé situaci najít pozitiva. Trénoval jsem, rozvíjel svoje projekty, jako je Cyklistická akademie nebo 1,5 metru, což je kampaň na zvýšení bezpečnosti na silnicích. A hodně jsem se věnoval rodině.

Co koronavirus vypověděl o české společnosti? A co o světě jako takovém?

Dost složitá otázka... Nechce se mi hledat nějaké všeobecné a paušalizující odpovědi. Ale ukázali jsme, že umíme být disciplinovaní a solidární. A svět? Je křehký. Z prosperity se umí obrátit o 180 stupňů během několika dní.

Je tedy podle vás ekonomická krize nevyhnutelná?

Je. Když zastavíte svět na několik týdnů, krize musí přijít.

Mohla by mít ale ona krize i nějaká pozitiva?

Samozřejmě. Jako každá krize. Je to očistný proces. Bolestný, nepříjemný, ale ve výsledku bude ekonomika efektivnější, zdravější. Na krizi není nikdy vhodný čas a je nepříjemná, zvlášť pro ty, co přijdou o práci. Ale když už tu je, může znamenat nové výzvy a příležitosti. Hodně nám může pomoci ve vztazích, uvědomíme si, co je opravdu důležité a co je zbytné.

Máte nějaký recept, jak nejlépe krizi prožít?

Snažit se být silnější pro život. Zní to možná banálně, ale najít si řád, denní režim, hýbat se, být v kontaktu se svými blízkými, stanovovat si cíle a propracovávat se k nim.

Roman Kreuziger (1986)

Historicky nejúspěšnější český silniční cyklista. Jako jediný Čech se pětkrát umístil v top ten celkového pořadí na Grand Tour, čtyřikrát na Tour de France a jednou na Giro d'Italia. Je také juniorským mistrem světa a mistrem ČR. Reprezentoval na olympijských hrách v Pekingu a v Londýně. Ročně má v nohou desítky tisíc kilometrů. Vyprofiloval se do role jednoho z lídrů svých týmů na těžké etapové závody či vybrané klasiky. Aktuálně závodí za jihoafrický tým NTT Pro Cycling.

A dobře odpočívat. Možná to zní až moc jednoduše, ale když je nejhůř, člověk musí jít krok za krokem a pečovat o sebe. Alespoň já mám takovou zkušenost.

Měl by být nejvyšší prioritou společnosti návrat k prosperitě?

Prosperita je vedlejší produkt zdravé, sebevědomé a svobodné společnosti. Nemá být ale jedinou univerzální hodnotou.

Na co by se mělo lidstvo aktuálně nejvíc soustředit? Ekologie, demokracie nebo hospodářství?

Myslím, že tyhle tři oblasti by měly být v rovnováze. Základem všeho je ale demokracie, ta je předpokladem ekologické i hospodářské prosperity.

Na co se budete soustředit vy, co se týká vaší profese?

Abych byl dobře fyzicky i psychicky připravený, až se začne znova závodit.

Jak podle vás zjistíme, že už je zase dobře?

Když budeme spokojení a nebudeme se bát žít. Když nebudeme ke koronaviru přistupovat jako k morové ráně, ale jako jedné z mnoha životních výzev. A budeme mít respekt a odvahu se takovým výzvám sebevědomě postavit.

Související…

Virus ukázal, že Češi jsou na jistou míru diktatury zvyklí, říká horolezec Radek Jaroš
Klára Kutilová

foto: GettySport a Markéta Navrátilová, zdroj: Roman Kreuziger

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...