fbpx

Na největší středoevropské přehlídce technologií budoucnosti se bude mluvit i o tom, jak nakrmit miliardy lidí a utlumit živočišnou výrobu

Zveřejněno: 20. 8. 2019

Každý den je na světě poraženo 160 milionů zvířat, která jsou určená ke konzumaci. Přibližně 70 miliard hospodářských zvířat je každý rok chováno jako zdroj pro potraviny, tedy třeba kvůli mléku nebo vejcím. Počet prasat chovaných na maso ve Spojených státech je 110 milionů, v Evropě toto číslo činí 300 milionů a v Číně 680 milionů. Navíc je globální produkce masa zodpovědná za více emisí skleníkových plynů než všechny vlaky, auta a letadla na světě dohromady.

Taková situace se dá řešit snad jen jedním způsobem. Přestat jíst maso. Nebo ne? Zakladatel festivalu Future Port Prague Martin Holečko, s nímž jsme nedávno vedli poměrně optimistický futurologistický rozhovor, má jiný nápad. „Jakmile se maso pěstované z kmenových buněk stane běžně dostupné, obrátí to úplně naruby masný průmysl. Pro současný způsob jeho produkce už nebude žádný důvod. A to nejen z hlediska etiky kvůli zabíjení zvířat, ale i čistě ekonomicky a ekologicky. Na uměle vypěstované maso nepotřebujete žádná antibiotika, ušetříte polovinu energie, spotřebujete pětkrát méně vody, stokrát méně půdy a ještě vyprodukujete desetkrát méně skleníkových plynů,“ tvrdí tento český vizionář.

Jako vůbec první produkt této firmy byly vepřové klobásy, které pocházely z buněk prasete Jessie.

Dlouhodobě udržitelná výroba chutnějšího a zdravějšího masa bez nutnosti chovat a porážet zvířata. To je také cíl společností New Age Meats, jejíž zakladatel Brian Spears je jedním z řečníků letošního ročníku Future Port Prague, největšího mezinárodního futuristického festivalu moderních technologií v srdci Evropy. Podobný přístup zaujímá i Vitor Espírito Santo ze společnosti JUST, která si od laboratorně vypěstovaného masa slibuje také odstranění environmentálních a etických otázek spojených s konzumací a porážkou zvířat.

Z laboratoří na trh

Vitor Espírito Santo je biomedicínský inženýr s více než desetiletou zkušeností v oblasti výzkumu kmenových buněk, biomedicíny a regenerativní medicíny. Nyní patří i mezi špičkové odborníky v oblasti rozvoje výroby umělého masa. Vitor se objeví na konferenční části Future Port Prague společně s kuchařem, který uměle vyrobené maso před zraky účastníků připraví. Propagátor "umělého pěstování masa" své zkušenosti sbíral po celém světě, například v Portugalsku, Japonsku či USA. Letos v květnu se stal ředitelem tzv. buněčného zemědělství ve firmě JUST, která se zabývá rozvojem udržitelných potravin pomocí nových technologií.

Na festivalu se bude (nejen) mluvit i o potravinách vyrobených z hmyzu, robotech připravujících pokrmy a nápoje, o 3D tisku potravin či stravování ve vesmíru.

Cílem části firmy pod Vitorovým vedením je chutné a současně i cenově dostupné maso pro všechny, vypěstované ve velkých nerezových tancích, které jsou podobné těm v pivovarech. První maso do vybraných restaurací v Asii chce firma dodat už letos.

Ve stejné oblasti působí i Brian Spears, chemický inženýr s dvanáctiletou zkušeností v oboru, a především spoluzakladatel a ředitel firmy New Age Meats, která se také věnuje výrobě masa ze zvířecích buněk v laboratoři. Jako vůbec první produkt této firmy byly vepřové klobásy, které pocházely z buněk prasete Jessie.

Jak nasytit miliardu

Mezi další hosty Future Port Prague, kteří budou hovořit na téma budoucnosti potravin, patří Tony Hunter. Tony je futurista a konzultant v oblasti AgriFood Tech, čili exponenciálních technologií v zemědělství, které podle něj nabízí obrovskou příležitost vyřešit problémy udržitelnosti a nasycení rostoucí globální populace.

Se závažným tématem sociologických důsledků hladovění a návrhem možného řešení díky novým technologiím vystoupí také Ambuj "AJ" Jain, zakladatel organizace Feed a Billion. Ta už od roku 2016 po celém světě poskytla více než čtyři miliony jídel těm, kteří to potřebují, ve formě nutričně bohatých mixovaných nápojů, které byly vytvořeny z lokálních potravin pomocí revoluční technologie společnosti Blendhub. Feed a Billion se mimochodem zaměřuje i na prevenci obchodování s lidmi tím, že školákům v chudých oblastech poskytuje každodenní vyváženou výživu.

Future Port Prague nabídne na letošním třetím ročníku, který proběhne 10. a 11. září, návštěvníkům i mnoho dalších kontroverzních témat blízké budoucnosti. Na festivalu se bude (nejen) mluvit i o potravinách vyrobených z hmyzu, robotech připravujících pokrmy a nápoje, o 3D tisku potravin či stravování ve vesmíru.

Související…

Proč bychom měli konzumaci masa omezit jen na nedělní pečeni
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Future Port Prague

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...