maso

Nepovedeným rostlinným alternativám masa už odzvonilo. Burger King v současnosti zavádí zkušební verzi hamburgeru s názvem Impossible Whopper, který „krvácí“ jako pravé hovězí a díky geneticky modifikovaným kvasinkám je od něj i chuťově k nerozeznání.

Kuřecí průmysl je špinavý obchod. Bohužel pro ptáky je ale také ziskový. Na drůbeží farmě poblíž Colchesteru v jihovýchodní Anglii se v kurnících tísní tisíce kuřat na hromadách vlastních exkrementů, popisuje The Economist . Prostor nebude vyčištěn, dokud nebudou ptáci zabiti. A pak přijdou další....

Pryč jsou doby, kdy jediné, čím se mohli vegetariáni ve fast foodu občerstvit, byl smažák a hranolky. V průběhu listopadu 2018 oznámila firma Beyond Meat (výrobce masných náhražek), že jde na burzu se záměrem vybrat peníze na „budoucnost proteinu“. A budoucnost proteinu vidí v hrachu. Ten by měl...

Žebříček nežádoucích potravin a látek, které obsahují, se každoročně mění. Vyvíjejí se i látky, které mohou a nemohou obsahovat. Zde předkládáme desítku "best of" pochutin, které by se už od 90. let rozhodně jíst neměly. Mnoho potravin na tomto seznamu je v řadě zemí zakázáno kvůli svým škodlivým...

Jen pár dní poté, co Evropský parlament schválil drastické omezení emisí oxidu uhličitého u nových automobilů od roku 2030 a OSN oznámila, že máme 12 let na záchranu planety , tu máme další doporučení. Omezme spotřebu masa a zabraňme ekologické katastrofě. Jenže být veganem není žádný med... či...

Pětadevadesát procent Kanaďanů chce jíst maso. Mají ale podmínku: to maso musí pocházet ze spokojených zvířat, která měla šťastný a v rámci možností svobodný život. Světem se postupně šíří omezování antibiotik v zemědělství a lidé stále častěji demonstrují za větší klece slepic , nebo dokonce za...

Něco přece jíst musíme, hájíme se, když se dočítáme o tom, jak živočišná výroba přispívá ke globálnímu oteplování, plýtvání vzduchem, vodou a navíc nutí zvířata žít v příšerných podmínkách. Minimálně z globálního hlediska je ale tento argument poměrně nesmyslný, protože živočišná výroba k...

Přední americký lékař a odborník na funkční medicínu Mark Hyman, Zkombinoval výhody dietních konceptů veganství a paleo a přišel se svým vlastním. Nazval jej peganská strava. Žít zdravě lze spoustou cest, přičemž každý organismus si v různých ročních obdobích a různých životních fázích žádá...

Ti, co nekonzumují maso, k tomu mají spoustu různých důvodů, o nichž se na tomto místě nehodláme přít. Přesto se lidé už odedávna snaží najít něco, co masem nebude, a přitom to jako maso bude chutnat. Vypadá to, že díky genetice jsme blízko řešení tohoto „problému“. Nemuseli bychom zabíjet...

Lidé se konzumace masa vzdávají z nejrůznějších důvodů. Někteří z těch zdravotních, jiní kvůli tomu, že zvířata jsou zkrátka mnohem více roztomilá než chutná. A někdo se steaky končí, protože se domnívá, že to prospěje životnímu prostředí. Co by se ale stalo, kdyby se na vegetariánství dali...

Kontroverznější téma už asi nenajdu, ale stejně by jednou přišlo na řadu, tak proč to odkládat? Pojďme rozvířit diskuzi. Pokud se pár lidí nad tématem zamyslí a třeba i trochu zaexperimentuje, můj cíl je splněn.

Jak je možné, že maso, které po tisíciletí naši předci lovili a jedli, je právě obviněno z nejděsivějšího onemocnění současnosti?