fbpx

Zveřejněno: 2. 8. 2017

Už jste někdy přemýšleli nad tím, že se stanete veganem? Že se jednoduše rozloučíte s veškerou živočišnou stravou a půjdete tak trochu jinou cestou? Velmi pravděpodobně to není tak úplně špatný nápad. Proč?

Veganství se někdy také přezdívá "pravé vegetariánství". Člověk, který je veganem, nejí nejen maso, ale také veškeré další živočišné produkty. Ve veganském jídelníčku tedy kromě masa nenajdete také mléko, vejce nebo třeba med.

Místo toho si ale vegan dopřává bohaté rostlinné stravy v podobě ovoce, zeleniny, ořechů nebo různých druhů luštěnin. Přísun mnoha vitamínů a zdraví prospěšných látek pak dopomáhá tomu, že vegani žijí průměrně déle než ostatní.

shutterstock 380364796

Podle průzkumu žijí vegetariáni i vegani déle, mají také méně nemocí

Vegani jsou zdravější

Pokud vegani svoji filozofii berou vážně a dostává se jim všech živin, které člověk k životu potřebuje, pak podle nejnovější studie Adventist Health Study-2 žijí opravdu déle a mají mnohem méně zdravotních problémů než jejich přátelé "masožravci". Co takhle se tedy něco o veganství přiučit? 

I vegetariáni se průměrně dožívají více let než běžná populace. Lékař Gary E. Fraser představil na konferenci Expo potravin a výživy výsledky zajímavého výzkumu. Vegetariáni se podle jeho studie založené na obyvatelích Kalifornie dožívají v průměru 83,3 roku, což je o 9,5 let déle než zbytek kalifornské populace.

Výhody, které plynou z veganství

Ze studie Adventist Health Study-2 také vyplynulo, že vegani jsou v průměru téměř o 14 kilogramů lehčí než nevegetariáni, mají také o hodně nižší jednotky BMI ukazatele a jejich zástupci představují nejmenší podíl na onemocnění vysokým krevním tlakem. Současně se jich také téměř netýká vznik diabetu 2. typu. Riziko úmrtí je u veganů celkově o 10 % nižší než u "masožravců". Riziko onemocnění srdce a cév je u veganů podle průzkumu dokonce o 12 % nižší.

Pokud patříte mezi vegany, jejichž jídelníček tvoří rostlinné bílkoviny nejvyšší podíl z denního energetického příjmu, máte vyhráno. Budete totiž velmi pravděpodobně patřit mezi nejzdravější část populace. A jestli mezi vegany nepatříte nebo prostě nevěříte, ale zajímáte se, můžete zkusit online kurz o veganství.

foto: Shutterstock, zdroj: VímVíc

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...