fbpx

Jak vybrat nejlepší opalovací krém na léto 2022? 1 fotografie
zdroj: La MakeUp

Abyste se ochránili před všemi negativními účinky spálení od slunce, měli byste používat opalovací krém každý den, a to v kteroukoli roční dobu a za každého počasí

Zveřejněno: 21. 7. 2022

Rozhodně jste slyšeli, že ultrafialové záření je nepřítelem kůže. Vrásky, pigmentace, suchost – to vše je důsledek opalování bez SPF krému. UV paprsky způsobují poškození, které nebude patrné okamžitě, ale po několika letech se objeví ve formě pigmentových skvrn. 

Abyste se ochránili před všemi negativními účinky spálení od slunce, měli byste používat opalovací krém každý den, a to v kteroukoli roční dobu a za každého počasí. Na kosmetickém trhu představená široká škála produktů. Jak si mezi nimi vybrat ten, který bude pro vás vhodný?

Čemu věnovat zvýšenou pozornost při výběru krému s faktorem SPF?

Složení: V závislosti na hlavních aktivních složkách můžeme opalovací prostředky s SPF rozdělit na ty, které obsahují fyzikální i chemické filtry. Složení prvních obsahuje oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Odrážejí UV paprsky a zabraňují jejich pronikání do kůže. Opalovací krémy s chemickými filtry fungují jinak: UV paprsky neodrážejí, ale pohlcují a transformují je. Účinnými látkami ve složení jsou parsol 1789 a oktokrylen, které dobře chrání pleť před negativními UV účinky. 

Stupeň ochrany: je určen číselnou hodnotou. Musíte vědět, že stupeň ochrany nad 50 neexistuje, nejde o nic jiného než o marketingový tah pro ty, kteří mají velké obavy z ultrafialového záření. Takže nejlepší opalovací krém SPF 50 je schopen zablokovat 98% UVB paprsků, SPF 30 – 97% a SPF 15 – 93%. Všem majitelům světlé pleti, pih a velkého množství mateřských znamének odborníci nedoporučují jít ven bez přípravku SPF 50, pro tmavou pleť je vhodný SPF 30 a 15.

Další označení: Hledejte produkty označené Broad Spectrum, které blokují UVA i UVB paprsky. Někdy se vyskytuje i zkratka “PA” s plusy a to zpravidla na obalech přípravků asijských značek.

Opalovací krémy od výrobců z celého světa najdete na webových stránkách Makeup.

Když je pleť mastná

Opalovací krémy pro mastnou pleť by měly mít lehkou texturu, která se rychle vstřebá a zanechá pocit svěžesti. Doporučujeme si vybrat lotion, fluid nebo emulzi. Nepřítomnost olejů je v tom případě výhodou. Vynechejte také všechny krémy s látkami, které ucpávají póry: rostlinné minerální oleje, parafín, kyselina stearová a podobné. Složení by mělo obsahovat protizánětlivé složky, AHA kyseliny a rostlinné extrakty.

Když je pleť suchá

Dehydratovaná pleť potřebuje hydrataci a výživu 24 hodin denně. Ideální formule obsahuje krémové a olejové složky, vitamíny a rostlinné extrakty. Takové přípravky nesmí obsahovat alkohol. Užitečné aloe vera, kyselina hyaluronová, antioxidanty, koenzym Q10, vitamín B3 a kyselina nikotinová velmi dobře chrání před dehydratací, a bambucké máslo před ultrafialovým zářením.

Když je pleť citlivá

Složení opalovacího přípravku by nemělo obsahovat složky, které způsobují alergické reakce. Doporučujeme se vyhnout produktům s chemickými filtry, zvolit analogy s bariérovou ochranou. Produkty pro citlivou pleť jsou zpravidla lehké a hydratační. Extrakty medvědice, aloe vera, plody a květy hlohu budou mít na takovou kůži příznivý účinek.

Související…

Australané vzkazují: Chraňte se před sluncem, opalovací krém je až poslední možnost
Hana Průšová

foto: La MakeUp, zdroj: La MakeUp

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...