fbpx

Australané vzkazují: Chraňte se před sluncem, opalovací krém je až poslední možnost 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pokud jde o snížení rizika vzniku rakoviny kůže, jsou kritickým obdobím dětství a dospívání. Množství slunečního záření, kterému se člověk vystavuje v prvních 20 letech svého života, do značné míry určuje pravděpodobnost jejího vzniku. Výzkum prokázal, že pouhý jeden případ spálení sluncem v dětství nebo dospívání zdvojnásobuje riziko vzniku melanomu v pozdějším věku

Zveřejněno: 13. 7. 2022

Austrálie má jeden z nejvyšších výskytů rakoviny kůže na světě - melanom je nejčastějším nádorovým onemocněním Australanů ve věku 20 až 39 let. Celosvětově byla v roce 2019 rakovina kůže diagnostikována u 6,7 milionu lidí a 118 000 z nich na ni zemřelo.

Jak je to s opalováním dětí?

„Dětská pokožka je velmi tenká a citlivá a děti mají tendenci věci sát, což znamená, že by mohly opalovací krém spolknout,“ říká Justine Osborne, manažerka Rady pro rakovinu. „Miminka a malé děti jsou k poškození UV zářením obzvláště náchylné, takže je opravdu důležité, aby byly dobře chráněny vždy, když je UV index tři a více,“ dodává. UV index Světové zdravotnické organizace měří sílu ultrafialového záření ze slunce v daný den a na daném místě a pohybuje se v rozmezí od 0 (nízké) do více než 11 (extrémní). Vyšší číslo znamená, že se zvyšuje potenciální poškození kůže a očí a také, že k němu může dojít rychleji.

Opalovací krém není brnění. Mělo by se o něm uvažovat až na posledním místě, když nelze pokožku chránit jinak.

Podle Stuarta Hendersona z Australské agentury pro radiační ochranu a jadernou bezpečnost však UV záření nesouvisí s teplotou. „Je možné se spálit i za chladného, ale jasného dne.“ Henderson je spoluautorem zprávy o účinnosti opalovacích přípravků, která uvádí, že ačkoliv obecně jsou jak účinné, tak bezpečné, množství i způsob jejich aplikace se u různých osob značně liší.

Opalovací krém by nikdy nemělo používat dítě, kterému je šest měsíců nebo méně, a dítě mladší jednoho roku by nemělo být UV záření vystaveno přímo, uvádí australská Rada pro rakovinu a doporučuje čtyři základní opatření na ochranu před sluncem: oblečení, stín, klobouk se širokou střechou a sluneční brýle. Henderson dodává, že opalovací krém je sice účinný, ale „není brnění a mělo by se o něm uvažovat až na posledním místě, když nelze pokožku chránit jinak.“

Jak s opalovacími prostředky zacházet?

Odborníci doporučují používat širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem (SPF) 30 nebo vyšším a nanášet ho 20 minut předtím, než vyjdete na slunce. To mu dá šanci vsáknout se do pórů pokožky a zabrání okamžitému setření nebo vypocení. Pokud se ale chystáte například plavat (a poté se osušit) nebo cvičit a potit se, bude třeba se namazat znovu. „U dětí platí stejná pravidla,“ říká Henderson. Výzkumy také naznačují, že ve větrném počasí mohou být nedostatečně účinné opalovací přípravky v rozprašovači: už při větru o rychlosti 10 kilometrů za hodinu se ztrácí až 79 % aplikovaného krému. 

Aplikace, vyvinutá v Austrálii, má pomoci předcházet rakovině kůže tím, že uživatelům ukazuje UV index v jejich okolí. Její bezplatnou verzi letos spustila Světová zdravotnická organizace. Bude užitečná zejména pro ty, kteří tráví dovolenou v nových destinacích.

Správné množství opalovacího krému jsou dva miligramy na centimetr čtvereční, což odpovídá sedmi čajovým lžičkám pro dospělé tělo.

„Pokud se chystáte na neznámé místo, ujistěte se, jaký je očekávaný UV index, a podle toho upravte své strategie ochrany před sluncem,“ říká Phil Barker, čestný vedoucí pracovník v oboru chemie na University of Wollongong. Barker v současné době pracuje na vývoji opalovacích krémů "nové generace", které jsou speciálně navrženy tak, aby poskytovaly ochranu v extrémních podmínkách vystavení v Austrálii. Odhaduje, že by mohly být na trhu do roku 2026.

Budoucnost opalování

Tým vědců z Griffith University zkoumal účinek samolepek s detekcí UV záření, které lidem připomínaly, aby během dlouhodobého vystavení pokožky slunci znovu opalovací krém aplikovali. Když byl opalovací krém čerstvě nanesen, byla samolepka čirá a postupně se měnila až na fialovou. Kontrolní skupině lidí byl opalovací krém poskytnut zdarma, ale nebyli vybaveni nálepkami. Bylo zjištěno, že opalovací krém znovu aplikovalo 80 % účastníků výzkumu, kteří byli detekční nálepkou vybaveni, ve srovnání s 68 % v kontrolní skupině.

stickers

Nálepky s detekcí UV záření upozorní, kdy se znovu natřít opalovacím krémem. (zdroj: Queensland University of Technology)


Výsledky však také poukázaly na problémy spojené s používáním opalovacího krému: 39 osob, které používaly nálepky, se přesto spálilo, možná proto, že byly jednoduše vystaveny slunci příliš dlouho, nebo proto, že opalovací krém nebyl aplikován správně nebo ho bylo použito nedostatečné množství.

Správné množství jsou dva miligramy na centimetr čtvereční, což odpovídá sedmi čajovým lžičkám opalovacího krému pro dospělé tělo. To znamená jednu lžičku na každou ruku a nohu, dvě na trup a jednu lžičku na obličej, krk a uši. Opalovací krém je třeba nanášet každé dvě hodiny.

Někteří možná uvažují o tom, že by se slunci vyhýbali úplně, ale to by nebylo ani praktické, ani zdravé. „Naše tělo potřebuje určité množství slunečního záření pro tvorbu vitaminu D a běhání venku má i další výhody, zejména v dětství,“ říká Henderson. Místo toho je dobré užívat si letního slunce na začátku a na konci dne, kdy je UV záření nižší. 

Související…

Chcete-li chránit oči před sluncem, stačí málo. Co třeba odložit sluneční brýle?
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...