fbpx

Středa Vojtěcha Mikoláše: Praha si zaslouží „lepší ulice“. Bez politické nálepky 1 fotografie
Foto: Profimedia

Pravidelný středeční fejeton Vojtěcha Mikoláše, člena regionální rady pražské ODS

Zveřejněno: 18. 5. 2022

Dokázali byste mi z fleku říct, co pro vás znamená lepší ulice? V Praze se nám žije blaze. Praha je pro nás ta pravá a asi by většinu z nás na první dobrou hned nic extra nenapadlo. Přesto se, pevně doufám, nezřídka kdy zamyslíme nad tím, co lze v našem nejbližším okolí zlepšit. Nejčastěji ve chvíli, kdy nás něco trápí. Co to je? Maličkosti. A o tom je můj koncept „Lepší ulice“. Vyrážím do terénu, ale prvně si dovolím představit svůj myšlenkový pochod.

Protože ďábel se skrývá v detailu. Právě ve výše zmíněných maličkostech. Chybějící koš, pohaslá lampa, zanedbaná zeleň, rozbitý chodník, špinavá lavička nebo evergreen jako chybějící pytlíky na psí exkrementy. Jistě byste dokázali doplnit spoustu dalších a dalších drobností. Zároveň je logické, že každý přikládá jednotlivým věcem různou důležitost. Pro někoho jsou důležitá parkovací místa, pro jiné zase cyklopruhy. Každý jsme nějaký. Krásné, že?

To by se v Ostravě nestalo

Než postupem času zjistím, co je v diskusi o lepších ulicích pro Pražany opravdu důležité, zkusím vám říct, co mě k tomuto, zdánlivě zcela primitivnímu, nápadu vedlo. Znáte to, jdete po ulici a chcete něco urychleně vyhodit. Žvýkačku, posmrkaný kapesník, další reklamní letáček, co vám podstrčil někdo při výlezu z metra, prostě cokoliv. A teď kam? Koš nikde. Na druhé straně ulice? Tam se vám nechce. Vracet se do metra? To také ne. Tak jdete dál naštvaně s tím, že to, čeho už jste dávno nechtěli být páni, máte pořád v ruce nebo zase zpátky v kapse, tašce či batohu. Další koš je až za dalších 300 metrů. Žádná štreka, co? Nejdřív mi to taky nepřišlo jako tragédie. Pak ale přišel rozhovor s kamarádem, kovaným Pražákem, který žil pár měsíců v Ostravě. „To by se tam nestalo, tam je koš na každém rohu. To dokouříš a nemusíš se ohlížet, ujdeš pár kroků a vyhodíš,“ řekl mi a já se tak trochu pragocentricky naštval. Proč by měli mít v Ostravě lepší ulice? I kdyby jen zdánlivě. To ani náhodou!

Auta patří pod zem, a to jak pohybující se, tak parkující. A kola mají mít, když už, promyšlené a koncepční cyklostezky.

Začal jsem tedy v konverzacích všeho druhu pokoutně zjišťovat, co lidem v mém okolí na ulicích chybí, přebývá nebo co viděli v nějakém jiném městě. Někdy šlo i o zcela obyčejné věci jako více světla do ulic nebo, a to jsem rád, více odpadkových košů. Jindy to byla klasika. Již zmíněný boj o parkovací místa a cyklopruhy. Už fakt dost. Auta patří pod zem, a to jak pohybující se, tak parkující. A kola mají mít, když už, promyšlené a koncepční cyklostezky, ne komplikovat stávající stav jen za cenu ideologického boje pár (čtěte dvou) cykloteroristů. Teď jsem se, stejně jako moji kamarádi, nechal unést bojem dobra se zlem nebo zla s dobrem, podle toho, na čí straně barikády zrovna stojíte. Je to nutné? Není!

Ideologické kádrování v Praze nechceme

Vše jde bez nějaké přehnané politické nálepky. Té ulice samozřejmě, já se k pražské ODS a SPOLU klidně přiznám. Teď však mluvím o stereotypech toho, že ulice jsou buď pro auta = pravicové, nebo pro kolo = levicové. Nebuďme jako prezident Václav Klaus, který ideologicky kádruje lyže, snowboardy, či dokonce řízky nebo vývar. Pojďme si říct, že Praha má být pro všechny. A co mají všichni společné? Chtějí mít kolem sebe, ve svém pražském mikrosvětě, hezčí a uživatelsky příjemnější ulice. Co to pro ně znamená? Pro nás? Já nějakou představu mám, ale to bych si protiřečil. Nebyl by to koncept pro všechny. Být mezi lidmi, sbírat data a říct si, co chci. Co chcete vy! Za sebe dám do placu i nějaké své nápady a inspirace ze zahraničí.

Jdu tedy na to! V následujících týdnech budu trávit desítky hodin rozhovory s Pražany o tom, jak udělat ulice toho nejkrásnějšího města na světě ještě lepší. A výsledky se hlásit samozřejmě musí, takže si brzy povíme, co pro nás vlastně v matičce všech měst znamená pojem „lepší ulice“. A co vy? Jste spokojeni? Chybí vám něco? Máte nápad? Viděli jste něco, co v Praze nemáme, fungovat v jiném českém městě nebo v zahraničí? Ozvěte se mi prostřednictvím zprávy na FB. Díky.

Související…

Vojtěch Mikoláš (ODS): Pražané zaplatí za chyby vedení Pražské plynárenské miliardy
Vojtěch Mikoláš

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...