fbpx

Vojtěch Mikoláš (ODS): Pražané zaplatí za chyby vedení Pražské plynárenské miliardy 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Osm let vlády sociální ANOkracie, investice především do dalšího bujení státní správy, covidové řádění Alenky z říše finančních divů, příprava na Green Deal, rekordní růst inflace a do toho všeho ruská agrese na Ukrajině. Zdražování je všude kolem a čím dál více se dotýká každodenního života nás všech. Pochopitelně, že nemůžeme ovlivnit vnější vlivy, ale můžeme na ně být připraveni. Kdy? Ve chvíli, kdy máme manažerské schopnosti a dokážeme analyzovat trh. Přesně tyto schopnosti ale chybí současnému vedení Pražské plynárenské. Za jeho chyby zaplatíme my všichni. Kolik? Miliardy!

Zveřejněno: 4. 5. 2022

Mnozí z nás už se na vlnu drahoty připravují a zároveň doufají, že se růst cen brzy zastaví. Nepříjemná situace nastala už i v Praze. Dodavatel energií Pražská plynárenská znovu zdraží plyn, a to od 1. července 2022. Zákazníci si za něj připlatí v průměru o 39 procent více. Společnost to zdůvodnila přetrvávajícím nepříznivým vývojem cen na velkoobchodních trzích. Reakce magistrátu? Bez mrknutí oka půjčí své firmě dvě miliardy korun na nákup zásobníků plynu na tuto zimu. Zároveň bude úvěrovým ručitelem u bank Pražské plynárenské. Zvláštnost? V kontextu uvedených informací bychom se divit neměli, zde však přichází ALE.

Vedení společnosti žádost o podporu zdůvodňuje růstem cen plynu, podle nich meziročně až desetinásobným. Výrazně vyšší jsou prý i další náklady. Ano, ALE! Pojďme se podívat na vývoj růstu cen za poslední rok. V dubnu 2021 stála 1 MWh dvacet eur. V té době začala současná vlna zdražování. Hlavními příčinami byla zvýšená poptávka, cena emisních povolenek a Green Deal. V červnu 2021 to však už najednou bylo čtyřicet eur. Cena kontinuálně rostla a Rusko snížilo dodávky, resp. průtokovost plynu. V říjnu 2021 už jsme byli na 100 eurech a dnes? Někdy až na 130!

Je tedy jasné, že současné vedení Pražské plynárenské zaspalo. Hlavně v letních měsících, kdy byly zcela zřejmé signály, že se Rusko začíná připravovat na válku a energetický trh se ocitá ve zcela nové situaci. Situaci prý začali řešit v říjnu a v listopadu 2021. I kdyby, opravdu má v dnešní zrychlené době, kdy je nutné jednat ihned, protože více než kdy jindy platí, že čas jsou peníze, řešení situace trvat více než půl roku? Opravdu ne. Kde se stala chyba?

Pokud chcete bojovat s jasně přicházející krizí, musíte mít dostatek levnějšího plynu minimálně na další rok a kontinuálně se zákazníky komunikovat. Nic z toho se nestalo.

Viníkem je dozorčí rada, která v předminulém roce vyměnila celý management firmy, a narušila tak proces fungování městské společnosti v ten nejméně vhodný čas. Nicméně nástup v lednu 2021 by i tak měl být dostatečně dlouhou dobou na rozkoukání a začátek reálné práce. Bohužel, nestalo se. Situace s cenou plynu již tehdy naznačovala dramatický průběh. Nové vedení pak například nemyslelo na dostatečné zásoby a přistoupilo na formát skokového zdražování, které je vždy tou horší, ne-li dokonce nejhorší variantou.

Fixační třešnička

Pokud totiž chcete bojovat s jasně přicházející krizí, musíte mít dostatek levnějšího plynu minimálně na další rok a kontinuálně se zákazníky komunikovat. Nic z toho se nestalo. Proč? To jsme se nedozvěděli. Pražská plynárenská chce peníze a kladení dotazů, zda jednali dostatečně proaktivně a správně? To ani raději nezkoušejte. Neví to.

Třešničkou arogance ze strany současného vedení společnosti je pak žádost na zrušení fixace ceny služeb, kterou firma některým zákazníkům odeslala. „Válečný stav má významný dopad na nárůst ceny a komodity, ale i souvisejících nákladů spojených se zajišťováním sdružené služby dodávky,“ píše společnost. Nebo: „Vzhledem ke skutečnosti, že výše uvedené okolnosti nemohla ani jedna ze stran předvídat, Vás tímto vyzýváme k obnovení jednání o smlouvě.“ Taky vám přijde neuvěřitelné, že se současný management místo toho, aby se chytl za nos, snaží svou manažerskou neschopnost přebít pocitem lítosti ve svých zákaznících? Ach jo...

Co s tím? Chyby současného vedení budeme muset napravit.  Zároveň je ale nutné se zamyslet nad tím, jestli by městské firmy skutečně měly sloužit jako odkládací koutky pro kamarády, nebo jestli by spíše neměly být vedeny opravdovými profesionály. V době, kdy se daří, se snadno „nic nedělá“, ale v době krize je potřeba vést společnosti ku prospěchu Pražanů. Závěrem snad jen slovy mého kolegy Tomáše Portlíka: „Pražský odběratel může být v klidu, ale pražský daňový poplatník by měl zbystřit.“

Autor je členem oblastní rady ODS Praha 12

Související…

Pátek Karla Křivana: Proč se Praha zastavila na rozvoji okresního formátu
Karel Křivan

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...