fbpx

Nájmy v městských prostorách se měly zvednout o 2,8 procenta, pro letošní rok zůstanou stejné

Zveřejněno: 31. 3. 2020

Podnikatelé a firmy, kteří jsou v nájmu v komerčních městských prostorách, budou za letošní rok platit metropoli stejný nájem jako loni. Původní usnesení pražských radních o zvyšování nájmů bylo zrušeno, město nebude účtovat ani úroky z prodlení. Podnikatelé se také nemusí bát, že by o nájem z tohoto důvodu přišli – město nebude v případě opožděných plateb přistupovat k rozvázání nájemních smluv.

„Rozhodli jsme o zrušení původního rozhodnutí o valorizaci nájemného pro letošní rok. V tuto chvíli má jít město cestou pomoci podnikatelům, nikoli ztěžováním života formou zvýšení nájmů,“ komentuje celou situaci radní pro správu majetku Jan Chabr.

Po dobu karantény budou mít nájemci městských prostor odloženy splátky.

Už dříve se nájemci dozvěděli, že po dobu karantény jim budou splátky odloženy. Magistrát ve spolupráci s Prahou 1 ustanovil pracovní skupinu, jež by měla definovat, které oblasti podnikání dostanou jaké úlevy v souvislosti se škodami vzniklými kvůli současné pandemii. Nájemci v Praze tak už nyní mohou počítat se zmírněním opatření, která se na celostátní úrovni snaží ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček teprve zavést.

 

A podnikatelé něco takového potřebují, spousta živnostníků se díky přísným pravidlům karantény ocitla ze dne na den bez příjmu. „První měsíc zvládneme z rezerv. Kdyby se situace prodlužovala, budeme si muset na udržení provozu půjčit,“ uvádí Tomáš Křemen z restaurace Once upon a beer. Už v současnosti ovšem vláda ohlásila pravděpodobné prodloužení omezení volného pohybu minimálně o týden, uvažuje se však až o době dalších třiceti dní.

Praha bez dotací

Pražští podnikatelé tak dostali alespoň jednu dobrou zprávu poté, co se zjistilo, že půjčky z programu Covid II na pomoc malým a středním podnikům se netýkají těch, kteří mají provozovnu v Praze. Důvod? Praha je moc bohatý region a na peníze z evropských fondů, z nichž je program financován, nemá nárok.

„Chtěli jsme to nasadit rychle, proto jsme jako zdroj peněz využili evropské fondy z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ty ale podle podmínek EU nelze používat pro bohatší region Praha,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jiří Jirásek, generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky. Být v nejbohatším regionu s nejvíce nakaženými a mít k tomu uzavřenou živnost je zkrátka dneska fajn.

Související…

Praha v boji proti koronaviru: Nová místa na testování i hlídání dětí zdravotníků
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...