fbpx

Praha v boji proti koronaviru: Nová místa na testování i hlídání dětí zdravotníků 1 fotografie
Tisková konference krizového štábu magistrátu hl. m. Prahy

Odběrné místo na Výstavišti je připraveno, další se chystá ve Žlutých lázních. Praha se stará o děti rodičů z první linie. A chce se postarat i o lidi bez domova

Zveřejněno: 26. 3. 2020

Testovat, testovat, testovat. Podle tohoto hesla zvládá úspěšně epidemii koronaviru Jižní Korea nebo Tchaj-wan, který je nejen svojí strategií boje proti koronoviru pražskému vedení blíž než Čína. „Celá řada zemí svou úspěšnou strategii v boji proti Covid-19 založila na intenzívním testování,“ potvrzuje primátor Zdeněk Hřib. Ten po středečním zasedání krizového štábu zmínil, že připravovaná odběrná místa jsou nad rámec standardních odběrových míst v nemocnicích.

„Další místo je pak připraveno ve Fakultní nemocnici Královské vinohrady. V provozu zůstávají také čtyři auta, která provádějí mobilní testy,“ dodal pražský primátor. Zahájení provozu všech tří nových odběrových míst bude podle něj upřesněno, přesné datum bude záležet na kapacitách laboratoří a dodání odběrového materiálu. „Jedná se hlavně o odběrové stěrky, bez nich nejsme schopni tato místa spustit,“ doplňuje primátor.

A ten materiál furt není

Zdravotnický materiál začal do Česka pomalu proudit, stále je ho však nedostatek. Na týden potřebuje Praha (mimo zdravotnická zařízení zřizovaná státem) 150 tisíc kusů respirátorů FFP3, další dodávky by měly dorazit v pátek. Současné zásoby vydrží Praze do konce týdne. Dalším zásadním problémem je podle primátora kapacita laboratoří, zpracování jednoho testu může v dnešních podmínkách trvat až týden.

Na území hlavního města je v současné době 22 dětských skupin po maximálně 15 dětech rodičů vybraných profesí.

Pražský krizový štáb dále informoval o situaci pracovníků v sociálních službách a službách zaměřených na seniory. „Poskytujeme jim pomůcky a připravujeme informační materiály,“ uvádí radní Milena Johnová. „Chtěla bych velmi poděkovat pracovníkům zdravotních i sociálních služeb, kteří jsou vystaveni nejen stresu, ale také úbytku personálu kvůli karanténě. Provoz je ale potřeba zabezpečit v plném rozsahu,“ dodává Milena Johnová.

Praha také pro děti rodičů vybraných profesí zajišťuje nouzovou péči, na území hlavního města je v současné době 22 dětských skupin po maximálně 15 dětech rodičů vybraných profesí. Město je v kontaktu se zaměstnavateli a úřady městských částí, rodiče jsou informováni prostřednictvím zaměstnavatelů.

Zabrzděte střední Čechy

Praha se snaží také zajistit nezbytnou pomoc a podporu ohroženým skupinám obyvatel prostřednictvím sociálních služeb. Žádá proto Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, aby uvolnilo potravinovou a materiální pomoc pro nejohroženější skupiny obyvatel, zejména pro osoby bez domova. Město zajišťuje pro tyto osoby ubytovací kapacity.

Objem lidí v dopravě poklesl až o 90 procent, přitom spoje Středočeského kraje jezdí v plném rozsahu.

Krizový štáb také opakovaně apeluje na předsedkyni krizového štábu Středočeského kraje, aby souhlasila s omezením příměstské železniční i autobusové dopravy dle aktuálního počtu cestujících a situace dopravců. Objem lidí v dopravě poklesl až o 90 procent, přitom spoje Středočeského kraje jezdí v plném rozsahu. „Paní hejtmanka Jermanová stále nesouhlasí s omezením, proto na ni opakovaně apelujeme,“ dodává Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy.

Související…

Zakáže Praha úplně herní automaty? Co mizí ve stínu koronaviru
Zdeňka Musilová

zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...