fbpx

Pražská koalice má předložit zastupitelům novelu vyhlášky o regulaci hazardních her ve městě. Zásadní změnou má být úplný zákaz technických her. Kdy se ale zastupitelé začnou vyhláškou zabývat, není jisté

Zveřejněno: 24. 3. 2020

Nejen koronavirem živa Praha jest. Přesto, že si teď automaty nikdo nezahraje (maximálně tak doma), měli by zastupitelé brzy řešit jejich budoucnost. Nová vyhláška, u které finišuje připomínkové řízení, by měla obsahovat obecný zákaz technické hry. Doposud totiž platilo, že zakázané byly pouze herny, v nichž se hrací automaty vyskytovaly. Jenže ty se často přestěhovaly do kasin, jejichž provoz zakázán není.

„Musíme splnit námitky Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚHOS), který považuje systém adresních míst za odporující pravidlům hospodářské soutěže, a chceme také vyjít vstříc každé městské části,“ řekla Flowee Hana Kordová Marvanová (STAN), radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podporu bydlení. Úřadu tedy podle ní vadí, že někde výherní automaty mohou být a jinde ne, což ÚHOS považuje za diskriminační.

Někde je prostě chtějí

Některé pražské městské části navíc už nyní mají nulovou toleranci a chtějí ji zachovat i nadále. Ty budou vyjmenovány v příloze, která bude součástí připravované vyhlášky. Jiné městské části naopak chtějí zachovat svá kasina a v nich i technickou hru. „Pro tento případ nyní hledám vhodnou specifikaci, která by vyhověla požadavkům ÚOHS. Cílem ale je snížení počtu kasin,“ dodala Kordová Marvanová.

Plošný zákaz nikdy nedával smysl. Navíc ta česká móda jít z extrému do extrému, kdy v Praze byly tisíce míst s automaty, až k plošnému zákazu, je děsná.

Magistrát novelu vyhlášky s městskými částmi konzultoval a většina z nich s ní podle ČTK souhlasí. Zastupitelé by tak normu mohli projednat na zasedání v dubnu, pokud si momentální krize kolem epidemie koronaviru nevyžádá nějaký delší odklad.

Dá se ovšem počítat s odporem opozičních zastupitelů. „Plošný zákaz nikdy nedával smysl. Navíc ta česká móda jít z extrému do extrému, kdy v Praze byly tisíce míst s automaty, až k plošnému zákazu, je děsná,“ řekl Flowee Patrik Nacher (za ANO), mimo jiné člen sociálního výboru pražského magistrátu. Podle něho by bylo efektivní zakázat herny a ponechat reprezentativní kasina v uzavřených prostorách (jako jsou hotely, letiště, obchodní centra) s živou hrou, vysokou mírou kontroly a regulace. „Tam se totiž člověk, který by chtěl prohrát svoje sociální dávky, prakticky nedostane,“ dodal.

Stovka míst pro automaty

Aktuálně platná vyhláška o regulaci hazardu byla schválena v roce 2015. Tehdy zakázala všechny herny na území Prahy pouze obecně, na samotné hrací automaty se tedy nevztahovala. Zákaz tedy neplatí pro herny, které se označují jako kasina. Těch je podle portálu E15 v Praze necelá stovka. A v nich mohou i nadále fungovat (za normálního neepidemického stavu) takzvané technické hry čili hrací automaty.

V Praze bylo původně více než 200 heren, z nichž už více než šedesát procent opustilo legální trh.

Proti hazardu (nejen) v hlavním městě podnikalo aktivní kroky také Ministerstvo financí. To prostřednictvím správních řízení zrušilo jen v Praze 126 heren s více než patnácti sty hracími automaty. Udělalo to jednoduše tak, že jejich provozovatelům neprodloužilo potřebné licence. V Praze bylo původně více než 200 heren, z nichž tedy už více než šedesát procent opustilo legální trh.

Otázkou je, nakolik zákaz hracích automatů skutečně bude fungovat co do řešení negativních sociálních dopadů. Podle odborníků totiž vůbec není zaručeno, že snížení dostupnosti technických her v reálném prostředí povede k poklesu počtu gamblerů a negativních projevů s tím souvisejících. Hrozí totiž přesun do prostředí virtuálního, kde se ovšem rovněž hraje o reálné peníze.

Útěk na online

Před tím nedávno varoval adiktolog Ivan Douda z pražské organizace Drop-In. „Uvítal bych nejprve nějakou legislativní iniciativu, která by řešila regulaci hazardu i v online prostředí. Plošným zákazem automatů v hernách a kasinech bohužel negativním jevům týkajícím se jednotlivce, rodiny i společnosti nezabráníme. Ve svém důsledku to může být paradoxně jenom skrytější, snadnější, a tím dokonce i kontraproduktivní,“ uvedl pro ČTK.

Pražská vyhláška počítá s tříletým přechodným obdobím, během kterého budou postupně dobíhat povolení provozovatelům technických her.

Jakákoli regulace hazardu má však také nemalý dopad na městkou kasu. V Praze putuje do pokladen městských částí něco přes 200 milionů korun ročně. Jak velký obnos konkrétní radnice dostane, závisí vždy na počtu obyvatel daného pražského obvodu. Dá se tedy předpokládat, že i chystaný zákaz technických her bude znamenat méně peněz do těchto rozpočtů. „Schválit chystanou vyhlášku lze jen na základě dat o dopadu stávající regulace. Doufám, že se tím někdo zabývá,“ řekl Flowee Ivan Pilný (ANO), člen finančního výboru pražského magistrátu.

Pražská vyhláška ale tak, jak je navržená, počítá s tříletým přechodným obdobím, během kterého budou postupně dobíhat povolení provozovatelům technických her. Propad příjmů tedy jednotlivé pražské radnice nepocítí najednou. „Finanční dopad bude teprve předmětem podrobnějšího vyhodnocení. Předpokládáme ale, že po tomto tříletém období dojde ke snížení příjmů asi o polovinu,“ řekla Flowee Hana Kordová Marvanová.

V Rakousku provozuje hazard stát 

A jak je regulován hazard u našich sousedů? Rakousko se vydalo cestou zřízení státního monopolu na hrací automaty, kasina a loterie. Výjimka se vztahuje na některé sázkové hry (například kursové sázky), hry založené na náhodě do určité maximální vsazené částky nebo hry, kde záleží na dovednosti. Ty ale podléhají regulaci spolkového ministerstva financí. Přeshraniční hry, které využívají internet, rovněž spadají pod státní monopol.

Kasina jsou povolena jen ve čtrnácti ze šestnácti spolkových zemí.

Německý systém regulace hazardu je podobný tomu americkému. To znamená, že neexistuje jedna národní regulace, ale pouze na úrovni jednotlivých spolkových zemí. Obecně je v Německu ale regulace mírnější než v Rakousku. Zajímavostí je, že kasina jsou povolena jen ve čtrnácti ze šestnácti spolkových zemí. Ruletu si tedy legálně nezahrajete v Durynsku a Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Polsko reguluje kursové sázky, sázky na dostihy, kasina a poker. Kasina a poker podléhají státnímu monopolu, na sázkové hry se vztahuje povinnost získat licenci. Od dubna 2017 nejsou sice zakázány hazardní hry na internetu (a to včetně pokeru), je však nutno pro ně rovněž získat státní licenci.

U našich východních sousedů je taktéž nutné získat pro provoz hazardních her licenci. Bingo a loterie jsou pod státním monopolem. Před rokem nabyl účinnosti nový zákon o hazardních hrách, který upravuje provoz zahraničních firem na slovenském trhu.

Související…

Jak to, že v Praze pořád potkáváme nelegální herny a kam mizí hazardní hráči
Dagmar Pecinová

zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...