fbpx

Ač nebude v pátek třináctého, ale jen jedenáctého, může být podle Karla Křivana celý večer i noc na sobotu více než zajímavá. Zvlášť, pokud si angličtí fanoušci a fanoušci Karla Gotta na první pohled neporozumí

Zveřejněno: 11. 10. 2019

V pátek se hraje v Praze fotbal. Ne jen tak ledajaký. Česká reprezentace hostí v kvalifikaci na mistrovství Evropy Anglii. Český fanoušek je v rozpacích, neboť výkony národního týmu i výsledek úvodního zápasu v Anglii ho nadějemi nenaplňují. V pátek v Praze ale nepůjde jen o skóre sportovního zápolení, byť důležitého. Angličtí fanoušci si rádi v navštěvovaných městech zařádí. Doma na stadionech jsou hodní a fandí báječně a vzorně. Protože tamní zákony jsou přísné a řeší jakýkoliv přestupek na stadionu neprodleně, nekompromisně a s dlouhodobou platností.

Trochu jiné to je při výjezdech k soupeřům. Mnozí z nich jistě znají Prahu s přitažlivostí levného alkoholu a lákavými možnostmi si trochu zavyvádět v ulicích. Problém je, že zápas začíná pozdě večer, takže fanouškům nezbude, i kdyby nechtěli, než v Praze přespat. Ale po zápase bude zhruba jedenáct, noc teprve mladá, páteční večer, tak kdo by spěchal do postele, že.

Oficiálně jich tu budou skoro čtyři tisíce. Tedy, to budou ti na stadionu. Podle anglických expertů přijede borců s vlajkami s křížem svatého Jiří fandit asi dvakrát tolik.

Navíc chlapci zřejmě po příletu nepůjdou do muzea. Sednou si někam do hospody. Takže by jeden řekl, aniž by se mýlil, že mohou mít nakoupíno už před zápasem. Oficiálně jich tu budou skoro čtyři tisíce. Tedy, to budou ti na stadionu. Podle anglických expertů přijede borců s vlajkami s křížem svatého Jiří fandit asi dvakrát tolik.

Rozloučení a signály

Riziko si uvědomují především sami Angličané. Zástupce policejního náčelníka Mark Roberts požádal fotbalovou organizaci UEFA o změnu termínu. S večerním pátečním fotbálkem nemá dobré zkušenosti, naposledy se jeho krajané moc nevyznamenali v Amsterodamu. UEFA ale žádosti britských policistů nevyhověla. Ono je jednodušší vytvářet stále nové instantní kampaně proti nešvarům než pak ty nešvary skutečně řešit.

Angličtí fotbaloví fanoušci, čeští fotbaloví fandové, dojatí obdivovatelé zlatého slavíka,  spousta  emocí, zmatek v dopravě, davy v ulicích, pátek večer...

Aby se to ještě zamotalo, čeká Prahu v pátek rozloučení s Karlem Gottem, no a navíc začíná Signal Festival. Co se týče onoho loučení, mluví se až o statisících účastníků. Podle mě je to číslo podhodnocené. Angličtí fotbaloví fanoušci, čeští fotbaloví fandové, dojatí obdivovatelé zlatého slavíka,  spousta  emocí, zmatek v dopravě, davy v ulicích, pátek večer... naše město má zaděláno na velký bezpečnostní oříšek. Od šéfů policie to bude chtít  klid, rozhodnost a také skvělou logistiku.

Vzhledem k předešlým výkonům českých fotbalistů pro mě bude jakýkoli jiný výsledek než ostuda vlastně úspěch. Praha ale zřejmě zažije hodně složitý pátek, páteční večer a sobotní ráno i v ulicích. Je otázka, zda tomu funkcionáři UEFA nemohli zabránit. O problému ale víme dopředu, takže na překvapení se nikdo vymlouvat nemůže. Tak hurá do toho!

Související…

Ostrá tužka Karla Křivana: Praha norskýma očima
Karel Křivan

foto: Profimedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...