fbpx

Ostrá tužka Karla Křivana: Klima v Praze houstne 1 fotografie
Vodní režim je důležitý. Zvláště v okolí Pražského hradu! Tam je občas obzvlášť vedro.

O doomsayingu na sociálních sítích a o krizi jako komunikačním nástroji.

Zveřejněno: 21. 6. 2019

Přejížděl jsem v neklimatizované tramvaji hranice obvodů Prahy 6 a 7 a vychutnával si pestrost vůní spoluobčanů. Pohroužil jsem se do čtení zpráv a zjistil, že oba zmíněné obvody se nacházejí v nouzi. Co by to tak asi mohlo být? Kromě nedostatku deodorantů v domácnostech spolucestujících mě hned žádná nouze nenapadla, ale obvodní vládci jsou naštěstí lidé prozíravější a na kritický stav mě upozornili. Na sedmičce je nouze klimatická, na šestce zase dopravní. Zbytek Prahy se prostě potí, uvědomělí občané Prahy 8 dokonce nabízejí trpícím sedmičkářům prostor pro emigraci.

Mám rád půvabnou knížku Isaaca Singera Hlupáci z Chelmu a jejich dějiny. Kdybych věřil, že se lidé umí poučit z chyb jiných, doporučoval bych vám si ji přečíst. K současné krizové pražské situaci sedí jako prdel na hrnec prozíravá pasáž:

„...Po mnoha a mnoha letech se Chelmité stali civilizovaným národem. Naučili se číst a psát a vytvořila se slova jako 'problém' a 'krize'. V okamžiku, kdy se slovo 'krize' objevilo v jazyce, lidé si uvědomili, že Chelm se nachází v krizi.“

Mimochodem vynálezcem toho slova byl muž jménem Gronam, kterému říkali Gronam První nebo Gronam Vůl. Chelmité řešili krizi válkou se sousedy. Dva bohaté pražské obvody řeší krizi marketingem.

Spasitelský komplex

Pražská sedmička vyhlásila stav klimatické nouze. Inu, je to starý trik. Lidi vystraším a pak jim řeknu, že já  mám řešení. Když se laskavý čtenář podívá na webové stránky tohoto progresivního obvodu, s úžasem zjistí, že návrhy na řešení krize jsou věci, které by měla slušná radnice dělat normálně, aniž by to vytrubovala do světa. Třeba nad takovou „výsadbou stromů a další zeleně“ museli na radnici sedět dny a noci, organizovat několik workshopů, než na to přišli.

Voličská základna a mediální vítr vyžadují více zeleně, tak kolem toho uděláme marketingový humbuk.

Nebo u překvapivého „navyšování počtu vodních prvků v městské části“ či „společensky odpovědného zadávání veřejných zakázek a objednávek“ jednoho napadne: a vy jste to dosud nedělali? Proč? Kdo vám v tom bránil? Nebyla nouze, nesázeli se stromy? Uvědomělý starosta kroutí již druhé volební období, měl tedy dost času. Ale dobře, že jim to došlo, a budou nyní na Letné „šetrně přistupovat k přírodě.“ Samozřejmě, že to chápu: voličská základna a mediální vítr vyžaduje více zelené, tak kolem toho uděláme marketingový humbuk. Ostatně proč ne, hlavně když ty stromy a jezírka budou.

Pražanům navzdory

Praha 6 vyhlásila rovnou krize 2: stav dopravní nouze a klimatického ohrožení. Jak říkal Jára Cimrman: „To nemusel psát, to každý ví.“ Že je v Praze dopravní malér, to – kromě magistrátu zdá se – ví každý. Na šestce se rozhodli vpouštět místňáky do rychlých pruhů – mně se ale zdá, že spíš bouchli do stolu, aby se s ucpanou Prahou začalo něco dělat. Obávám se, že při nedostatku představivosti pražských konšelů boudou lokální radnice brát spravedlnost do vlastních rukou čím dál tím častěji. Ostatním Pražákům navzdory, o venkovanech nemluvě.

Žijeme v době virtuální, spousta věcí je „jako“. Důležitější je můj profil na sociálních sítích než skutečný život. Tomu se přizpůsobuje i komunikace radnic. Očekávám postupné vyhlašování různých krizí, nouzí a ohrožení a jejich řešení. A především, když je krize, musí běžné starosti stranou. Třeba takový pražský okruh. Očekávám, že klima v Praze bude ještě více houstnout.

Související…

Jde ještě o klimatickou nouzi, nebo už paniku? 10 otázek a odpovědí o přehřívání Země
Luboš Heger

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...