fbpx

Hlas středoškoláků nestačí, řekli si rodiče. A 12. května ve 14 hodin vyrazí se svými požadavky do ulic Prahy

Zveřejněno: 10. 5. 2019

O klimatické změně a s ní spojených demonstracích středoškoláků se toho i na Flowee dočtete hodně. Země má ve zkratce podle odborníků několik let na přijetí opatření, která by zabránila tomu, aby naši potomci žili na něčem jiném než na spáleném škvarku. Většina lidí se spravedlivě rozhořčí, ti akčnější napíšou plamenný post na sociální sítě, ti uvědomělejší jdou vytřídit odpad. A tím to skončí. 

parents climate march

Pochod pro ty, kterým není budoucnost dětí na této planetě lhostejná


Pár pražských rodičů si ale uvědomilo, že přihlížet demonstracím dětí a třídit prostě nestačí. A tak svolali na neděli 12. května protestní pochod nazvaný „Rodiče za klima – pochod pro budoucnost dětí!“. Vadí jim, že většina politiků a společností se chová, jako by se nechumelilo. A pokud to takhle půjde dál, tak možná pro naše děti už se opravdu chumelit nebude. Požadavky jsou přímé a jasné: vyhlášení klimatické nouze, okamžité snižování emisí CO² a spravedlivý přechod k udržitelnému způsobu života.

Aby se za nás děti nestyděly

Rodiče se prostě nechtějí nechat zahanbit svými dětmi, které pod taktovkou Grety Thunbergové klimatické požadavky dostaly až do Evropského parlamentu. A je jim jasné, že hlas jednotlivce může v informačním chaosu snadno zaniknout, proto vyzývají k masové akci: „Individuální aktivita je sice důležitá, nicméně zdaleka nestačí. Za udržitelnost našeho života je zodpovědný každý z nás, ale zásadní kroky pro dalekosáhlé společenské a hospodářské změny spočívají na politicích a společnostech, které svou činností ničí životní prostředí na planetě Zemi – našem jediném domově. Náhradní planetu nemáme,“shrnuje Verica Pospíšilová Kordić, jedna z organizátorek pochodu. 

Pochod není určen jen pro rodiče. Vítáme všechny, kdo cítí lásku k dětem a k přírodě.

Inspirací pořadatelům je hnutí Mothers rise up!, které uskuteční v ten samý den pochod maminek s dětmi v Londýně. Organizátorky chtějí tímto pochodem podpořit statisíce mladých lidí po celém světě, kteří pořádají pravidelné páteční protesty proti nedostatečnému mezinárodnímu úsilí v boji proti změně klimatu (Fridays For Future).

fridays 1339850123

Středoškoláci už nejsou na demonstrace za svoji budoucnost sami. Pomáhají i rodiče


„Pochod není určen jen pro rodiče. Vítáme všechny, kdo cítí lásku k dětem a k přírodě: babičky, dědečky, tety, strejdy, chůvy, kamarády, jednotlivce, páry, které rodičovství teprve čeká, páry, které děti mít nemohou, i páry, které děti mít nechtějí. Společně můžeme dosáhnout změny. Společně musíme chránit náš ohrožený domov!“ zve na protestní akci další z organizátorek Michaela Trtíková Vojtková. Na protestní akci promluví mluvčí Fridays For Future, dále dokumentaristka Apolena Rychlíková, sociolog Vojta Pecka, historička umění Milena Bártlová a zakladatelka mateřských center Rút Kolínská.

Udržitelné požadavky

Rodiče, kteří protest organizují, dali dohromady také pět požadavků, jež mají apelovat na českou vládu a zdejší významné firmy, aby se i ony zamyslely nad budoucností planety a dalších generací. 

  1. Uznejte hrozbu klimatického kolapsu jako významného faktoru pro budoucnost našich dětí a vyhlaste stav klimatické nouze.
  2. Apelujte na konkrétní společnosti a medializujte jejich odpovědnost za stav našeho životního prostředí.
  3. Učiňte co nejrychleji konkrétní praktické kroky k tomu, aby na území České republiky okamžitě začalo docházet ke snižování emisí CO² tak, aby bylo v souladu s doporučením Mezivládního panelu pro změnu klimatu. Znamená to co nejrychlejší ukončení provozu uhelných elektráren a těžby uhlí, zásadní navýšení podpory obnovitelných zdrojů energie a elektromobility, vytvoření nástrojů vedoucích ke spravedlivému zdanění letecké dopravy, podpora dopravy vlakové, financování dostupných úspor energie.
  4. Učiňte opatření vedoucí k lepší ochraně půdy, vody a druhové rozmanitosti české krajiny.
  5. Aktivně se na mezinárodní úrovni podílejte na spravedlivém přechodu k udržitelnému způsobu života.

Související…

Měli bychom uvažovat jako indiáni, planetu B nemáme, říká ekolog
Milada Kadeřábková
 

Rodiče s dětmi a dalšími účastníky a účastnicemi vyrazí demonstrovat v neděli ve 14 hodin z náměstí Václava Havla a půjdou přes Újezd na Klárov.

foto: Rodiče za klima, zdroj: Rodiče za klima

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...