fbpx

Středa Vojtěcha Mikoláše: Boj za lepší ulice nám pomůžou vyhrát chytrá data 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Smart city. Dvě kouzelná anglická slovíčka, kterými se čeští politici zaklínají již notnou řádku let. Takzvaně po našem „chytré město“ hledáme dlouho a zdá se, že ideál je stále v nedohlednu. Co to vlastně je? Pro někoho signál v metru, pro někoho zas lavička s nabíječkou. Lidé hledají „chytrost“ v maličkostech, ale o tom paradoxně fenomén chytrých měst tak úplně není. Mnohem víc jde v tomto případě o pravidelnou a efektivní práci s chytrými daty, které nemají za výsledek určitý produkt, ale celkově lepší fungování městského ekosystému

Zveřejněno: 29. 6. 2022

Na první pohled by se mohlo zdát, že jsem se dnes rozhodl odsunout téma lepší ulice na druhou kolej. Opravdu jen zdánlivě, protože využití dat a informačních technologií má přímou spojitost se zkvalitněním každodenního života obyvatel hlavního města. Relativně levně a s minimální stopou v rámci okolního světa. Co jsou to vůbec ta prokletá „data“? Prostě vše. V dnešní době technologického „Matrixu“ se v metropoli, jako je Praha, generují miliony datových informací každou pikosekundu. Otázkou tedy není, co jsou data, ale jak je můžeme využívat, abychom z nich měli plnohodnotný užitek.

Proč je vlastně potřebujeme

Ukázat si to můžeme na několika pražských příkladech. Prvním je doprava. Ta už dnes není jen o tom dostat se z bodu A do bodu B. Většina z nás při plánování cesty hledí na to, aby byla cesta co nejrychlejší, a pokud možno i efektivní v poměru cena/výkon/pohodlí. Kromě vlastní peněženky navíc dnes přihlídneme často i k faktoru dopadu na životní prostředí. Jasně, máme aplikace, ale představte si jednu, která by v reálném čase pracovala s aktuální situací a nabídla vám prakticky jakoukoliv variantu. Od vlastního auta přes MHD až po sdílenou koloběžku. Dokonce byste už díky datům nemuseli neustále objíždět dokola jeden blok, u kterého máte schůzku, kvůli hledání parkovacího místa. Informace o volném parkovacím místě by vám přišla rovnou do mobilu.

Dalšími příklady jsou plánované opravy, rekonstrukce, stavby na území města nebo lepší koordinace velkých investic tak, aby jimi Pražané nebyli omezeni. Zároveň ale považuji za nutné vrátit se i k těm zdánlivým maličkostem. Data dokáží vyhodnotit i to, zda je dobré si ve své městské části otevřít na určitém místě kadeřnictví. Samozřejmostí je také usnadnění práce všem složkám integrovaného záchranného systému. Je toho spoustu a určitě se o tom ještě někdy rozepíšu. Na úvod do složité tématiky myslím, že zatím stačilo.

Efektivní práce s daty je v metropoli 21. století naprostým základem.

Chcete zdánlivě jednoduché řešení? Praha prostě musí začít více využívat potenciál práce se svým datovým fondem. Konečně a pořádně. Data nevyřeší všechny naše problémy, ale efektivní práce s nimi je v metropoli 21. století naprosto nutným základem. O jaká data se jedná? O ta, co má samo město k dispozici. O ta, která jsou dostupná prostřednictvím městských firem. Dokonce i o ta, která můžeme získat díky spolupráci se státem a soukromým sektorem. Často slyším, že ruku v ruce s daty přijde čas velkého bratra. Ani náhodou. Jedná se o anonymizovaná data, díky jejichž systematickému využívání můžeme přispět ke zlepšení řady věcí. Třeba lepšímu strategickému rozhodování vedení města, rozvoji podnikání, start-upů, vzdělávání a dalších občanských aktivit. Ve výsledku má práce s chytrými daty za výsledek výrazně uživatelsky, lidsky řečeno, občansky přívětivější město. Co víc si přát? Nejspíš nic.

Potřeba digitálního dvojčete

Moje přání a ideální výsledek: Digitální dvojče Prahy, díky kterému budeme moci sledovat, analyzovat a dopředu na základě již dostupných dat předpovídat, jakým směrem a za pomoci jakého řešení bychom měli k jednotlivým pražským problematikám přistupovat. Následně už bude jedno, zda půjde o to, kde nasadit inteligentní zavlažování, nebo kde už nám dopravní situace zhoustla natolik, že je třeba ji odlehčit. Pevná data nás, pokud s nimi umíme vhodně pracovat, dělají chytřejšími. Pokud toho dokážeme dostatečně využít, nebudeme se už nikdy potýkat s negativními fenomény, jako jsou kolapsy dopravy nebo nedostatek pozemků pro výstavbu bytů.

Tolik ve zkratce k tomu, jak může práce s daty přinést ten kýžený výsledek v podobě „chytrého města“. Sám jsem se stal garantem bodu našeho programu k digitalizaci a podpoře podnikání. Pevně věřím, že se to bude v dalších letech v Praze posouvat vstříc 21. století trochu víc než doposud.

Autor je členem oblastní rady ODS Praha 12.

Související…

Středa Vojtěcha Mikoláše: Lepší parky? Pryč s betonem, je čas na vodu a zeleň
Vojtěch Mikoláš

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...