fbpx

Středa Vojtěcha Mikoláše: Lepší parky? Pryč s betonem, je čas na vodu a zeleň 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Byla jsem teď nedávno s kamarádkami ve Vídni a tam jsem jen zírala. Park jak z pohádky. Všechno zelené. I teď v těch parnech nebylo pocitově vedro a všude byla voda. Taková oáza uprostřed města, vyprávěla mi včera jedna paní. Docela jsme si notovali, protože i já mám u nás na Dvanáctce plán nové parky přivést k životu. A inspirací je mi právě Rakousko

Zveřejněno: 22. 6. 2022

O co jde? Projekt by měl být primárně zaměřen na městské části mimo širší centrum. Tedy Praha 4 až Praha 15 včetně malých městských částí na ně navazujících. Idea vychází z toho, že podoba pražských parků z dob socialismu vznikala při výstavbě panelových domů: v současné době jsou již zchátralé, absolutně nevyhovují aktuálním potřebám. Už vůbec pak nereagují na aktuální trendy, ať už z oblasti přívětivého prostředí nebo udržitelnosti.

V hlavní roli zavlažování

Parky jsou prostě zastaralé a potřebují naši pomoc. Doplnění zeleně, výsadbu okrasných květin, zasazení nových travnatých ploch a celkovou rekonstrukci. Tolik zeleně, říkáte si. Co bude potřeba dělat, aby to neuschlo? Jasně, aby mohl celý systém fungovat, je potřeba zajistit pravidelnou a efektivní závlahu. Řešení je přitom celkem jasné: využití dešťové vody.

Inteligentní zavlažování snížilo spotřebu vody o 56 %, měsíční náklady jsou minimální.

Technologie velkoobjemových, takzvaných retenčních nádrží, do země je známá a hojně využívaná ve všech oblastech. Dokonce i v moderních průmyslových parcích. Funguje skvěle. Zároveň je voda elementem, který by nové parky obestoupil ze všech stran. V průběhu rekonstrukce by došlo i k instalaci dalších vodních prvků, například pítek s pitnou i užitkovou vodou. Proč? Už je to potřeba. Většina starých parků tyto prvky nemá, protože byly budovány v době, kdy jsme nepociťovali tak velká vedra a sucha.

Jak snížit teplotu

Související musí být i výměna asfaltu za zeleň. Urgentně. Na řadě míst ve staré zástavbě nalezneme ostrůvky nevyužitého betonu, které jsou dnes jen smutnou vzpomínkou. Většinou na dětské hřiště. Hlavním přínosem těchto kroků je kromě hezčího a lepšího místa pro život snížení teploty v letních měsících a přeměna zbytečného a nevyužívaného prostoru na nový.

I v Praze najdeme zajímavé příklady. Sandra Udženija rozjela pilotní projekt inteligentního zavlažování v sadech Bratří Čapků na Dvojce a má takový úspěch, že pokračuje i v Riegráčích, jednom z nejnavštěvovanějších parků v Praze. Spotřeba vody s inteligentním zavlažováním se v parcích snížila o 56 % a kvalita zeleně jde nahoru. Prostě nádhera a měsíčně to stojí nula nic.

A to pořád posloucháme, že je ODS nejméně zelená. Naopak, naši starostové a experti jsou lídry udržitelnosti. Odpovědná péče o svět kolem je totiž základem konzervatismu.

Autor je členem oblastní rady ODS Praha 12.

Související…

Středa Vojtěcha Mikoláše: Co s vnitrobloky? Hřiště nebo workout pro seniory
Vojtěch Mikoláš

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...