fbpx

Středa Vojtěcha Mikoláše: Praha potřebuje náměstka pro detaily. A řešit je hned 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

„Schválně to sleduji. Okolo jednoho rozbitého koše a poničené lavičky chodím už asi půl roku. Mně třeba taky chvíli trvá vyměnit žárovku, ale tak dlouhou dobu k opravě by moje žena asi netolerovala. Ta by mě hnala. Stejně tak bych hnal ty, co na ty malé opravy v Praze kašlou,“ říkal mi se smíchem tento týden jeden z Pražanů při sběru dat do projektu „Lepší ulice.“ Hned jsem si vzpomněl na Janka Rubeše. Praha potřebuje náměstka pro detaily. Proč? Protože na nich záleží!

Zveřejněno: 8. 6. 2022

Ano. Město by se kromě výstavby nových infrastrukturních projektů mělo starat i o svůj stávající mobiliář. Nejen o něj. O každý kout Prahy. Všichni chápeme, že potřebujeme dostavět okruh, novou linku metra, další byty, sportovní a volnočasové areály a mnoho dalšího. Co je nám to však naplat, když nám dojem z města kazí každodenní údržba.

Na tento pražský problém poukazují mnozí. Minimálně půl roku zdemolovaná lavička, zničený koš nebo dětská prolézačka v rozkladu, která je pro děti spíše než zábavou reálným nebezpečím. A to nekončím.

Nejen velké projekty

Nedávno jsem šel kolem pítka na vodu, ze kterého už půl roku neteče voda, nebo mi jedna paní se psem hodně do detailu vylíčila, že už ji (slušně řečeno) štve, jak se všude válí bordel. Vajgly, flašky, papírky. Prostě bordel. Jasně, je to i o nás. O lidech a osobní odpovědnosti, ale kdo by se o to měl primárně starat? Přece město, které má k dispozici bezpočet svých firem.

Přidám ještě jeden evergreen, který na mě lidé vytahují každý den. Koše, koše, koše. Někde chybí pytlíky na psí hovínka, někde nejde třídit, někde koše chybí úplně a někde jsou v takovém stavu, že se do nich lidé ani neodváží nic vyhodit.

Úkolem náměstka pro detaily bude, aby Praha nebyla jen o velkých projektech, ale aby byla lepší opravdu každá ulice.

Že jsou potřeba další lidi? Ani náhodou, při každé své pravidelné činnosti, kterou město dělá, přidá faktor pravidelné kontroly a rázem se celá věc posune na zcela novou úroveň. Ukážeme si to na příkladu koše. Pokud popelář vyváží koš, který je zničený, tak by měl mít on povinnost to nahlásit a předat dál informaci, která povede k nápravě a výměně starého za nový.

Každá ulice i detail

Stejně tak se dá efektivně využít také každoroční čistění ulic, které by mělo fungovat i jako revize stávajícího mobiliáře. Uklízíme park? Tak se podíváme, v jakém stavu jsou lavičky, koše, dětské hřiště, a pokud vidíme problém, tak předáme informaci, aby došlo k nápravě. 

Kdo bude mít kontrolu, dodržování a hlavně vylepšování těchto drobných, ale důležitých detailů na starost? Dámy a pánové, je čas, aby Praha měla svého náměstka pro detaily. Jeho úkolem bude, aby Praha nebyla jen o velkých projektech, ale aby byla lepší opravdu každá pražská ulice. Do posledního detailu.

PS: Pro zajímavost. TSK neví, kolik je v Praze celkově laviček.

Autor je členem oblastní rady ODS Praha 12

Související…

Má tragédie smysl? První světová válka stvořila moderní medicínu i sociální stát
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...