fbpx

Sundejte pyžamo. Pro lepší vztah, odolnější zdraví i vyšší sebevědomí

Zveřejněno: 12. 8. 2018

Možná jste teď ještě v pyžamu a možná to byla také vaše poslední noc, kdy jste jej oblékli. Podle lékařů je totiž spánek v jakémkoli oděvu nejen méně kvalitní, ale bere nám prý také sebevědomí. 

Související…

Proč nemůžete spát? Možná máte syndrom explodující hlavy
Vojtěch Žák

Doposud se nabádalo, aby ženy nespaly v podprsenkách a muži v boxerkách, a to zejména proto, že se zhoršovala cirkulace krve. Dnes nám radí odložit jakékoli oblečení. Jeden z důvodů souvisí například s hladinou hormonu kortizolu. Ačkoli má kortizol na lidský organismus mnoho pozitivních účinků, bohužel na něj působí i negativně. Teplo totiž podporuje jeho nadbytek, který pak může zapříčinit  dlouhodobé hojení ran, poruchy imunity či vysoký krevní tlak. 

Máte v noci chuť na nezdravá jídla? Jste přehřátí. Sundejte pyžamo!

Vyšší vyplavování kortizolu ale také dává tělu pokyn vybavit se na krizovou situaci. Právě proto může jeho hladina ovlivňovat vaše chutě. A co potřebuje tělo, které je ve stresu? Rychlé cukry! Přehřívání organismu pak stojí pravděpodobně i za tím, proč máte večer, popřípadě druhý den ráno, chuť na nezdravá jídla. 

Podpořte lásku

Zajímavá je i souvislost spánku se sebevědomím. Zvlášť pro ženy hraje spaní bez pyžama jednu z klíčových rolí při uvědomování si vlastního těla a přijetí jeho tvarů. Podle psychologů je to mimo jiné jeden z bodů, který vede k tomu, že máme rádi sami sebe. A jak je známo, sebeláska je se sebevědomím úzce provázaná. 

Chcete dávku oxytocinu, hormonu pohody? Obejměte večer partnera, ale nejdřív - sundejte pyžamo!

Spát bez pyžama vám může pomoci navázat lepší vztah nejen sám se sebou, ale i s partnerem. Je běžné, že když se narodí miminko, lékaři je bezprostředně po porodu pokládají na tělo jeho matky. To jim pomáhá pomalu se přizpůsobovat správné teplotě, ale hlavně vytvářet vazbu mezi matkou a dítětem. A stejné vazby se stejným způsobem upevňují i mezi partnery. Při objímání bez oděvu se partnerům vzájemně uvolňuje oxytocin, hormon zodpovědný za pocit pohody, a tím se posiluje i jejich vztah. 

Pro kůži i imunitu

Spánek bez oblečení také umožňuje tělu v noci dýchat. Oblečení tělo pokrývá po většinu dne a spát nahý je tak ideálním způsobem, jak umožnit průchod vzduchu do těch částí vašeho těla, do kterých se přes den nemá šanci dostat. Dostatečný přísun vzduchu také snižuje šance výskytu kožních onemocnění. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...