fbpx

Všichni už jsme slyšeli o antioxidantech. Skalní vyznavači zdravého antioxidačního stylu s posvátnou úctou sledují složení své stravy, ráno zdraví Slunce a večer užívají na míru namíchané kapky pro harmonizaci vnitřního prostředí těla. Neexistují ale i jiné věci, které pro sebe můžeme udělat, pokud se nechceme byť jen budit uprostřed noci v propoceném pyžamu a s knedlíkem v krku?

Zveřejněno: 17. 10. 2022

Přinášíme vám několik vážně divných, leč účinných tipů, jak zůstat fit.

1. Líbejte se (a když už se líbáte, neupejpejte se a dopřejte si sex)

Je to tak. Líbání vás ochrání před chřipkou a nachlazením! S bakteriemi si totiž předáváte i přirozené obranné látky, a podporujete tak imunitní systém. Líbání má také celou řadu dalších pozitivních účinků, například snižuje krevní tlak. A rozšiřuje cévy, takže krev se snadněji dostane ke všem životně důležitým orgánům.

Zásadní součástí dobrého spánku je regulace tělesné teploty. Jaký je tedy nejjednodušší způsob, jak udržet přiměřenou tělesnou teplotu? Minimalizujte množství oblečení.

Mimochodem, je vědecky dokázáno, že pravidelný sex zvyšuje hladinu imunoglobulinu A (IgA), tedy proteinu, který organismus chrání před infekcemi.

2. Poslouchejte hudbu

Výzkumy prokázaly, že hladina IgA stoupá stejně dobře i tehdy, pokud alespoň 30 minut posloucháte jazz, bluegrass nebo soft rock. Zvlášť, když jste pod tlakem. Stoupá dokonce ještě dalších 30 minut poté, co hudba dohraje. Na co ještě čekáte? Pusťte si něco cool!

3. Nesmrkejte

Když jste nemocní, ucpaný nos je běžná věc. Odolejte tomu pokušení se pořádně vysmrkat a použijte sprej do nosu, který hleny šetrně rozpustí. Nos si jen jemně otírejte. Proč? Silné „profouknutí“ nosu totiž může ve skutečnosti zatlačit hlen zpět do nosních dutin, což by vaše zotavení mohlo naopak prodloužit.

4. Pijte kafe

Virům to trvá asi tři dny, než se vám v těle rozmnoží tak, že vás srazí na kolena. Pití horkých nápojů (včetně kávy!) čistí od virů ústní dutinu – spláchnou je do žaludku, kde si s nimi poradí žaludeční kyseliny.

m shutterstock 2146642069

Třetí kafe v osm ráno? No a? Hlavně když není studené (zdroj: Shutterstock)


Čaj, káva, vývar nebo třeba jen horká voda – všechno působí stejně. A ačkoliv se to může zdát kontraproduktivní, pokud chcete ze spánku vytěžit co nejvíc, dejte si kafe těsně předtím, než padnete na polštář. Zatímco spíte, kofein začne působit. Po probuzení pak budete ještě bdělejší a svěžejší než jindy. Nevěříte? Vyzkoušejte!

5. Spěte nazí

Dobrý spánek neznamená jen to, že každou noc naspíte dostatečný počet hodin. Znamená to také zajistit, aby to byl spánek kvalitní. A zásadní součástí dobrého spánku je regulace tělesné teploty. Jaký je tedy nejjednodušší způsob, jak udržet přiměřenou tělesnou teplotu?

Minimalizujte množství oblečení. Vaše tělesná teplota přece během noci kolísá a snížení množství vrstev, které vás obklopují, znamená, že máte nad tímto kolísáním lepší kontrolu. Než si lehnete do postele, šaty dolů!

6. Žvýkejte žvýkačky

Vyžvýkání žvýkačky dokáže mnohem víc než jen osvěžit dech. Podle studie z roku 2013 publikované v časopise British Journal of Psychology vám žvýkání žvýkačky pomůže udržet pozornost, a to zejména v situacích, kdy se musíte soustředit delší dobu. Takže až to bude příště aktuální, vykašlete se na espresso a vezměte si do ruky mátovou žvýkačku!

7. Čichejte k jablkům a okurkám 

Jistě, jíst jablka a okurky je pro vás dobré, ale co si k nim přivonět? Ukázalo se, že jejich vůně může pomoci minimalizovat pocity klaustrofobie. Výzkum z roku 1995 dokazuje, že vůně zeleného jablka nebo okurky může změnit vaše vnímání prostoru, díky čemuž se místa zdají být větší, než ve skutečnosti jsou.

m shutterstock 1048668527

Mladý muž praktikuje léčbu klaustrofobie (zdroj: Shutterstock)


Zajímavé je, že vůně kouře z grilu, ačkoli může být lahodná, má opačný účinek a místnosti se kvůli ní zdají být menší.

8. Spěte na podlaze

Jakkoli nám to může znít nepohodlně, spaní na podlaze může mít zdravotní výhody. Některým lidem s akutními bolestmi zad může krátkodobé podřimování na zemi pomoci tyto bolesti zmírnit. Pomoci může také ležet na podlaze se zdviženými koleny, což snižuje tlak na záda.

9. Pusťte do postele psa

Podle studie z roku 2017 je ideálním scénářem, když s vámi pes sdílí pokoj, ale ne postel. To je prý spojeno s 83% účinností spánku. Ovšem nechat psa, aby si k vám vlezl do postele, kvalitu spánku podle stejného výzkumu tolik nesnižuje. Je to spojeno s 80% účinností spánku. 

10. Nadávejte

Není to zrovna zdvořilé, ale nadávání může být k$#@va skvělý pocit. Ve skutečnosti může dokonce snížit vnímání bolesti. Podle studie z roku 2009 vykazovali ti, kteří nadávali, zvýšenou toleranci bolesti a zvýšenou srdeční frekvenci ve srovnání s lidmi, kteří to nedělali. Jak to? Údajně proto, že nadávání vyvolává reakci „bojuj, nebo uteč“ a ruší souvislost mezi strachem z bolesti a vnímáním bolesti.

Související…

Skutečně nám pláč prospívá? O žádnou katarzi sice nejde, zdraví ale tuží
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: How Stuff Works

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...