fbpx


Zveřejněno: 2. 5. 2017

Tma, ticho, samota a senzorická deprivace. Terapie tmou není procházka růžovou zahradou. Odvaha, práce a disciplína se však mnohonásobně navrátí – z temnoty totiž vyjdete jako svobodnější a zdravější bytost.

Hluboko v nás je zakotven strach ze tmy. Tma je totiž tisíce let považována za symbol zla, ohrožení, nebezpečí, úpadku či nevědomí, a to zcela neoprávněně. „Tma jako duchovní a fyzikální kvalita je stejně důležitá jako světlo,“ upozorňuje PhDr. Andrew Alois Urbiš, filosof, psycholog, zakladatel profesionálního pojetí terapie tmou v České republice a autor knihy Terapie tmou. Intuitivní strach ze tmy vedl lidstvo k jejímu potlačení a k nastolení nadvlády světla, čímž došlo k porušení základní podmínky harmonického života.

Na světlo a tmu totiž lze nahlížet jako na mužskou a ženskou energii, jako na jang a jin. Pro dnešní dobu je typická výrazná nerovnováha těchto dvou protipólů ve prospěch toho mužského. V praxi to znamená, že jsme zaměřeni navenek, na cíl a výkon, jsme aktivní, činní, vysoce individualizovaní a spoléháme se zejména na svůj zrak, z kterého přijímáme až 70 % informací. Naproti tomu je ženská energie všezahrnující a neohraničená, je orientována dovnitř a představuje silné spojení s přírodou i s univerzálním systémem, jehož jsme součástí.

terapie tmou shutterstock 435449356

Během terapie se zbavíte všech psychických nánosů.

Co od tmy můžete očekávat?

Výrazná absence informací v dnešní době, ve které jsme doslova přehlceni podněty, prospěje každému z nás. Jak dokládá Urbiš, pobyt ve tmě „umožňuje rozvinout veškerý myšlenkový potenciál, kreativitu a takzvané denní snění. Je základním předpokladem regenerace fyzického těla i psychických funkcí a zpomaluje stárnutí. Svým způsobem navozuje podobný stav, jako když jsme spočívali v matčině lůně, v klidu, tichu a bezpečí“. Z tohoto důvodu pobyty ve tmě absolvují nejen lidé, kteří potřebují ulevit své vyčerpané mysli, nebo ti, kteří pracují na svém duchovním růstu, ale i jedinci s nejrůznějšími zdravotními problémy. Ve tmě je totiž produkován hormon melatonin, který působí jako silný antioxidační činitel – pobyt ve tmě se tak stává velmi účinnou prevencí vzniku nejrůznějších civilizačních a onkologických onemocnění, poruch metabolismu i duševních a fyzických chorob spojených se stářím včetně Alzheimerovy choroby.

Jak terapie tmou probíhá?

Pobyty terapie tmou nejčastěji probíhají v lokalitách klidné a tiché přírody, kde jsou za tímto speciálním účelem pronajímány samostatné pokoje nebo chatky. Ty jsou velmi skromně zařízené – nejčastěji mají pouze postel a sociální zařízení, popřípadě i cvičební podložku či jednoduché hudební nástroje. Stejně jako vaše smysly, tělo a psychika si při pobytu ve tmě odpočine i vaše trávení – součástí terapie je totiž také velmi odlehčená vegetariánská, veganská nebo RAW strava. Ta mnohde bývá doručována jen jednou za den, a to v různých hodinách s cílem nezatěžovat vás diktátem času. K dispozici vám jsou po celou dobu zkušení terapeuti, psychologové či doktoři, kteří vám poskytnou nejen úvodní konzultace, ale hlavně vám pomohou nastavit správnou délku pobytu. Bez jejich doporučení a přítomnosti pobyt ve tmě nezkoušejte na vlastní pěst – přeci jenom jde o zcela novou zkušenost, přičemž reakce těla i psychiky jsou velmi individuální.

terapie tmou shutterstock 509770060

Mnoho lidí se tmy bojí, přitom i ona tvoří náš hamonický život.

Tma mi otevřela oči

Spisovatelka Jana ve tmě strávila pět dní a své zážitky popisuje takto: „Asi tak první tři dny pro mě byly opravdovým očistcem – nejdříve mi bylo jen smutno a nudila jsem se, pak jsem pociťovala depresivní stavy, úzkosti a myslela jsem, že už to nevydržím, že se asi zblázním. Asi v polovině se všechno zlomilo – cítila jsem příval energie, euforii, jako kdyby ze mě spadla obrovská tíha. Všechno najednou dávalo smysl – uvědomila jsem si, jak si sama komplikuju život, jak se obklopuju věcmi, potřebami, vztahy, které mě jen zatěžují. Byla jsem klidná a pobyt si užívala. Nově jsem si uvědomovala své tělo, měla zostřené smysly – třeba takové obyčejné sprchování bylo božským zážitkem. Vůbec se mi nechtělo ven, bála jsem se, že jakmile se ocitnu zpátky v tom hektickém a stresovém prostředí, všechen mír a klid zase zmizí. Teď jsem dva měsíce po terapii a stále jsem spokojená jako nikdy předtím. Navíc jsem si výrazně zjednodušila život, přestala se honit za penězi i lidmi a vše ke mně přichází nějak tak samo, přirozeně.“

 

Čtěte také:

Michal Čagánek: Světlo je absolutní, ne tma

Jaké je to dívat se přímo do černé díry? My to víme!

Strávil jsem pět minut uvnitř nejtiššího pokoje na světě a málem jsem se zbláznil

 

foto: Shutterstock, zdroj: Andrew Alois Urbiš – Terapie tmou

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...