fbpx


Zveřejněno: 7. 4. 2017

I když vypadá jako 2D červí díra, Vantablack 2.0 je nejtmavší materiál známý vědě. Jen co spatřil krásu světa, okamžitě ji pohltil. Absorbuje totiž 99,965 % světla. 

Původní Vantablack vznikl v roce 2014 a okamžitě byl uznán Guinessovou knihou rekordů jako nejtemnější materiál vyrobený lidskou rukou. Dnes už má konkurenci. Firma Surrey NanoSystems ho zdokonalila a vytvořila Vantablack 2.0 a vy si ho můžete pořídit i ve spreji. Jde o nejtmavší látku podle Národní fyzické laboratoře v Teddingtonu v Británii, a to proto, že reflektuje pouze 0,036 % světla, které na ni dopadne.

vantablack

Firma Surrey NanoSystems vynalezla nejtmavší substanci na světě, která vydadá jako černá díra.

Hello darkness my old friend

„Pokud vidíte Vantablack 2.0 na 3D objektu, jako je zmačkaná folie, stále vypadá jako dvoudimenzionální. Jestliže ho však otočíte, uvědomíte si rozměry předmětu,“ uvádí Ben Jensen, ředitel Surrey NanoSystems pro ABC. 

Kdybychom tuto látku nazývali barvou či pigmentem, neměli bychom pravdu. Jde spíše o takový „les“, který se skládá z milionů a milionů neuvěřitelně malých uhlíkových nanotrubic. Přičemž každá měří na šířku přibližně 20 nanometrů. Pro představu je to velikost asi 3,500krát menší, než je průměr lidského vlasu. Na délku má běžně od 14 do 20 mikronů. Jeden centimetr čtvereční tak obsahuje cca miliardu nanotrubic

Světelná energie, která naráží na takový povrch, vstupuje do prostoru mezi trubice a tam je následně pohlcena, jak se odráží od jedné ke druhé. Jednoduše už nikam nemůže uniknout. A proto se povrch jeví jako dokonale černá plocha. Pokud zůstaneme u metafory lesa, stačí si představit stromy, které jsou tři kilometry vysoké, a je jasné, že na takovém místě bude také naprostá tma. 

Na dotek

Lidé často tvrdí, že mají nutkání se Vantablacku dotknout, jakmile ho poprvé spatří. Jaký si myslíte, že by to byl pocit? Samet? Hedvábí? Omyl. Za prvé tedy musíme podotknout, že není dobrý nápad na tento materiál sahat, protože je nesmírně křehký a snadno se poškodí. Pokud byste ale přece jen neodolali, ucítíte pod konečky prstů něco jako substrát

Muži (i ženy) v černém

Vantablack 2.0 je určen pro snížení nežádoucího rozptýlení světla od ultrafialového záření přes to viditelné až po infračervené. Využívá se pro pestrou škálu aplikací od infračervených kamer, senzorů, vědeckých přístrojů atd. Jeho uplatnění se najde i v solární energii nebo ho lze upotřebit i pro vojenské účely. Může sloužit i jako luxusní designový prvek. Představte si třeba oblečení z tohoto materiálu. Černá zeštíhluje už sama o sobě, ale v té, co pohlcuje světlo, byste se doslova ztráceli. Firma Surrey NanoSystems se chce dostat i do textilního průmyslu a již nyní probíhá výzkum, ale pokud už se teď radujete, musíme vás zklamat. Tento vývoj ještě dlouho potrvá.

Vantablack 2.0 je poutavou vizuální hříčkou, která vypadá jako portál do jiné dimenze, a my tajně věříme tomu, že jím doopravdy je. 

Čtěte také: Michal Čagánek: Světlo je absolutní, ne tma.

foto: Surrey NanoSystems, zdroj: Surrey NanoSystems

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...