fbpx

Kalendárium: Den práce z domu aneb dnes slaví zejména introverti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Práce z domu není pro každého, introvertům ale skutečně sedne. Podle statistik a průzkumů v ní dokonce excelují a dosahují mnohdy lepších výsledků než při práci v kolektivu. Když jsou sami, mohou být přirození, necítí ostych a jedou naplno

Zveřejněno: 29. 6. 2023

Poslední čtvrtek v červnu slavíme Den práce z domova, který letos připadá na 29. června. Je to příležitost ocenit technologický a kulturní vývoj, který nám umožňuje být kdekoli na světě stejně produktivní jako v kanceláři. Po dlouhá léta byla práce z domova výsadou jen některých typů pracovních míst nebo se šetřila jako bonus pro odměnu zaměstnancům, zatímco my ostatní jsme bojovali s každodenním dojížděním. Nyní se však, zejména díky koronavirové krizi a rozvoji technologií, tato možnost velmi rozšířila. 

Co si však budeme povídat, práce z domu, podobně jako asi nic na světě, nevyhovuje každému. Zatímco extroverti během covidu postrádali blízkost kolegů a možnost s nimi naživo promluvit a dnes si opět pochvalují docházení do kanceláře, introverti si tuto změnu doslova užívali. BBC dokonce na svých stránkách píše o tom, že práce z domova pomohla těmto lidem rozvinout jejich potenciál. 

„Energii čerpám z toho, že jsem sama,“ řekla BBC Veronica Wortman Ploetz, manažerka v organizaci, která se věnuje tréninku leadershipu nadnárodních firem. „Začala jsem vstávat v pět hodin ráno a místo toho, abych musela projít fázemi přípravy na odchod z domu, tedy nakrmit psy a podobně, a pak trávit 45 minut cestou do práce, jsem mohla hned začít. V tom tichém prostředí jsem se necítila pod napětím, všechno mi šlo lépe od ruky.“

Introverti firmám pomohli

Introverti přechod na home office zvládli bez problémů, protože konečně mohli začít pracovat v prostředí, kde je nic nerozptyluje. Změnily se také potřeby klientů, s nimiž se začalo komunikovat virtuálně, což introvertům poskytlo více příležitostí sdílet své myšlenky. Zatímco extroverti jsou oslavováni za svou akčnost a nadšenost, introverti vynikají analytickým myšlením a empatií, které mohou lépe projevit z domova, z prostředí, které dobře znají, když s klientem komunikují na dálku, než v rušné zasedačce, kdy se kolem nich pohybuje řada průbojnějších lidí.

Manažeři si nyní nově uvědomují dovednosti zaměstnanců, kterým dříve nevěnovali pozornost.

„Introverti jsou spolehliví, svou práci vykonávají zodpovědně a důkladně, jsou schopni se hluboce zamýšlet a navázat s klientem osobní spojení,“ říká na BBC Richard Etienne, expert na branding firem, který mimo jiné přednáší o tom, jak se introverti mohou realizovat v zaměstnání. Právě práce introvertů byla v době, kdy se společnosti snažily své klienty udržet, skutečně důležitá. I proto podle Etienna umožnila pandemie introvertům vyniknout.

Etiennovy postřehy mimochodem v rozhovoru na Bloombergu potvrdila i Patty McCordová, bývalá vedoucí oddělení lidských zdrojů společnosti Netflix. Uvedla, že manažeři si nyní nově uvědomují dovednosti zaměstnanců, kterým dříve nevěnovali pozornost. „Energičtí lidé s přebytkem sebevědomí a charismatu najednou ztratili lesk a v pandemii se jejich úspěch úplně otočil. Mezi nejlepší zaměstnance najednou patřili ti tiší, kteří si s klienty volali a naslouchali jim,“ popisuje. Také Beth Buelowová, koučka, jež pomáhá lidem dosáhnout vysněné kariéry, a autorka knihy The Introvert Entrepeneur, na BBC potvrzuje, že spíše než po autoritativním vůdci klienti v pandemii toužili po někom tichém, kdo projeví zájem, kdo se zeptá, jak se jim daří a jak jim může pomoci. A právě takoví jsou introverti.

Osvěžující změna tempa

Změna pracovního režimu a přechod z rušné kanceláře do domácího prostředí se tedy staly tím, co umožnilo introvertům plně rozvinout potenciál a uplatnit to, co jim bylo dáno do vínku: empatii, schopnost naslouchat, vcítit se do potřeb klientů. To byla přesně nota, na kterou je pandemie naladila. Proč taková změna?

Etienne na BBC vysvětluje, že zatímco extroverti čerpají energii ze sociálních interakcí, introverty neustálá konverzace vyčerpává a na konci dne v kanceláři tak mohou být docela vyždímaní, což se ale děje již během pracovní doby a znemožňuje to citlivým introvertům pracovat naplno a ukázat, co v nich je. Home office jim to konečně umožnil. A dokonce se zdá, že to firmy i oceňují, protože to vypadá, že ke klasickému pracovnímu tempu ve smyslu "stavu předpandemického" se vrátí jen málokde. Nyní se hovoří spíše o benefitech hybridního programu, kdy se pár dní tráví v kanceláři a pár dní doma. A introverti třeba dostanou možnost pracovat z domu standardně, když se nyní ukázalo, jak to svědčí jim i společnostem, pro které pracují.

Související…

Proč by měla být práce z domova standardem? Ušetří všichni
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...