fbpx

Ekonom argumentuje ve prospěch práce z domova tak přesvědčivě, že byste se nemuseli bát požádat šéfa, aby změnil pohled na věc

Zveřejněno: 7. 2. 2019

Profesor ekonomie Nicholas Bloom ze Stanfordu v jednom ze svých vystoupení přednášek TEDx poskytl veřejnosti návod, jak přesvědčit šéfa, aby povolil institut práce z domova. Pokud si myslíte, že práce z domova spočívá v tom, že sedíte doma v pyžamu a koukáte se na vtipná videa, tak vězte, že tak nějak si to asi představuje i váš šéf. Profesor Bloom si práci z domova vyzkoušel na vlastní kůži a nyní koordinuje projekt, který se týká produktivity a podnikání, na National Bureau of Economic Research. A tento projekt ukazuje, jak počet pracujících z domova roste.

Za posledních třicet let se počet lidí, kteří pracují z domu, v USA sice ztrojnásobil, ale celkový podíl je zatím stále jen 2,4 %. Ze sto padesáti milionů pracujících Američanů je to tedy 3,6 milionu. Ovšem v rozvojových zemích, kde je digitální konektivita klíčovou výhodou zaměstnanců a nájmy raketově rostou, pracuje z domova, byť třeba jen část dne, celá pětina lidí. Výzkum, zda se práce z domova vyplatí, není snadné provádět. Vyžaduje pečlivé sledování dostatečného počtu účastníků a také dostatek času. A vědci musí hlavně najít firmu ochotnou experimentovat se svými zaměstnanci.

Kancelářské prostory byly drahé a zaměstnanci kvůli vysokým nákladům na bydlení v centru města museli absolvovat dlouhé dojíždění.

Bloom naštěstí znal někoho, kdo mohl potřebné prostředí pro výzkum zajistit. V ročníku, který učil, byl i James Liang, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Ctrip, největší čínské cestovní kanceláře s 16 000 zaměstnanci. „Jednoho dne, když jsme si s Jamesem povídali, zmínil se o tom, že jeho firma má zájem nechat své zaměstnance v Šanghaji pracovat z domova,“ říká Bloom. Kancelářské prostory byly drahé a zaměstnanci kvůli vysokým nákladům na bydlení v centru města museli absolvovat dlouhé dojíždění. Ale bez tvrdých dat se firma zdráhala jít do velké změny.

Domácí produktivita

Bloom a Liang vymysleli kontrolní studii, aby provedli test práce na dálku. Dobrovolně se ho zúčastnilo víc než 500 zaměstnanců firemního call centra. Polovina z nich pracovala díky rychlému připojení z domova. Jak ti, kteří pracovali z domova, odolali třem hlavním úskalím – posteli, televizi a lednici? Manažery výsledek zajímal i proto, že test zahrnoval hlavně mladé zaměstnance, u kterých by se dala předpokládat náchylnost k flákání se.

Práce z domova eliminovala stres, spory a zaměstnanci uváděli, že jsou s prací z domova spokojenější.

Experiment trval devět měsíců a firma Ctrip i profesor Bloom byli ohromeni. Ctrip ušetřil na kancelářských prostorách 1900 dolarů na zaměstnance, což bylo celkem očekávané. Ovšem ti, co pracovali z domova, měli o 13,5 % vyšší produktivitu než ti, co byli v kanceláři. Jde vlastně o jeden pracovní den v týdnu navíc. Ti, kdo pracovali z domova, měli dokonce méně přestávek a pochopitelně i sickdays.

kancl 275800256

Přínos práce z domova ovšem šel daleko nad parametry výkonnosti. Práce z domova eliminovala stres, spory a zaměstnanci uváděli, že jsou s prací z domova spokojenější. Přesto, k překvapení managementu Ctripu, více než polovina dobrovolnické skupiny změnila svůj názor na práci z domova – cítila se příliš izolována. A to mnozí z nich nebyli doma sami. Někteří zaměstnanci, kteří žili s rodiči, si dokonce přáli rychlý návrat do práce…

Jak to naordinovat

Studie přesto ukazuje, že firmy mají jen málo co ztratit a mohou hodně získat. Profesor Bloom uvádí několik tipů, jak opatrně se zaváděním práce z domova začít. Je možné vybrat vhodnější dny, například když je nepříznivé počasí nebo když mají děti prázdniny. Také se vyplatí individuální přístup, tedy umožnit práci z domova jen těm, kteří sami chtějí. A může jít i o jakýsi nepeněžní bonus zaměstnancům, třeba na zkoušku. Pokud produktivita klesne, zaměstnanec se vrátí zpět do kanceláře.

Související…

Open space kanceláře? Manažerský nápad, který se nepovedl
Jan Handl

Pro práci z domova jsou ideální jeden nebo dva dny v týdnu. Když je to víc, je podle profesora Blooma v sázce soudržnost týmu. Potřeba chodit do práce pět dnů v týdnu podle něho souvisí se starými časy, kdy lidé chodili do továrny a tam produkovali výrobky. V určitých oborech nyní není třeba na těchto dogmatech trvat.

foto: Shutterstock, zdroj: Ideas.Ted.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...