fbpx

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) před několika dny rozšířil používání dvoudávkové vakcíny Pfizer/BioNTech i pro děti mezi 12 a 15 lety. Kdy přijdou na řadu další vakcíny? A ještě mladší děti?

Zveřejněno: 21. 5. 2021

Proočkovanost proti nemoci covid-19 po celém světě stoupá, stále však zůstává velká skupina populace, které se očkování zatím netýká – děti. Zatímco Pfizer byl 10. května FDA označen jako vhodný pro děti mezi 12 a 15 lety, vakcíny Moderna a Johnson & Johnson jsou doposud schválené „jen“ pro věkovou skupinu nad 18 let. Vědci u těchto dalších vakcín totiž stále čekají na výsledky klinických studií, jichž se zúčastnili teenageři. Pfizer je tedy i v tomto ohledu předběhl.

Po přezkoumání výsledků klinického hodnocení společnosti Pfizer/BioNTech uvolnil FDA cestu k očkování dětem od 12 let, studie ale byly známy již koncem března. Ty ukázaly 100% účinnost vakcíny proti infekci covid-19 u 2 260 dětských účastníků. Vedlejší účinky po aplikaci vakcíny u nich byly přitom stejné, jaké prožívají po očkování dospělí.

Na vině je dětská imunita, která se mění v několika fázích v závislosti na tom, jak děti rychle rostou.

Ještě mladší děti si však na vakcinaci budou muset počkat déle. Internetový magazín Business Insider cituje Anthonyho Fauciho, předního amerického odborníka na infekční choroby a poradce Bílého domu, který v dubnu uvedl, že děti jakéhokoliv věku by se k očkování mohly přihlásit až počátkem roku 2022. Proč to vlastně tak trvá?

Dětská imunita se mění

Na vině je dětská imunita, která se mění v několika fázích v závislosti na tom, jak děti rychle rostou. „Čím starší dítě je, tím se jeho tělo bude chovat jako tělo mladého dospělého,“ vysvětluje na serveru Prevention Allison Messinaová, vedoucí lékařka oddělení infekčních nemocí v dětské nemocnici Johna Hopkinse.

To je taky důvod, proč se nyní přistupuje k proočkování dětí starších 12 let. Na řadě by nyní měly být děti mezi 5 a 11 lety, které ale budou vzhledem k nízkému věku vyžadovat ještě specifičtější přístup a ještě důkladnější výzkum. Jejich organismus se tomu dospělému na rozdíl od nově schválené věkové skupiny ještě více vzdaluje.

Bude Pfizer zase první?

Jak se ale zdá, společnost Pfizer znovu aspiruje na vakcínového skokana, který ty ostatní předběhne a začne děti mladší 11 let očkovat opět s předstihem, a to dokonce dřív, než odhaduje Fauci. Podle magazínu Prevention plánuje Pfizer/BioNTech už letos v září požádat o povolení rozšířit vakcinaci na děti ve věku od 2 do 5 a od 6 do 11 let, ještě na konci roku 2021 by měla následovat věková skupina od 6 měsíců do 2 let.

Moderna mezitím nedávno oznámila, že její vakcína je na 96 procent účinná u dospívajících mezi 12 a 17 lety, a o schválení FDA chce usilovat ještě v květnu. Firma informovala zároveň o tom, že již probíhají klinické studie s dětmi od šesti měsíců. Společnost Johnson & Johnson, jejíž vakcínu CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) a FDA po dočasné pauze znovu doporučily k používání, rozšířila své studie na dospívající ve věku 12 až 17 let, v budoucnu má v plánu do výzkumů zařadit i mladší děti.

Odolnější, ale nikoli nezdolné

I když je podle CDC u dětí málo pravděpodobné, že je postihne vážný průběh nemoci covid-19, neznamená to, že jsou proti koronaviru imunní zcela. Podle Americké pediatrické akademie mu do konce dubna 2021 podlehlo více než 300 dětí a mladých lidí do 20 let. Zatímco loni dětští pacienti tvořili jen asi 3 procenta případů onemocnění, dnes je to až 22 procent.

Mnohé děti a mladší lidé do 20 let také vyžadují hospitalizaci a intubaci stejně jako dospělí a řada z nich se podobně potýká s dlouhodobými vedlejšími účinky onemocnění covid-19. Proočkovanost dětí je samozřejmě důležitá pro dosažení kýžené kolektivní imunity, která by podle vědců měla představovat 50 až 80 procent.

Související…

Mám termín na očkování proti covidu, ale taky mám rýmu. Jít, či nejít?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...