fbpx

Mám termín na očkování proti covidu, ale taky mám rýmu. Jít, či nejít? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

S mírnými obtížemi se na vakcinaci vydat můžete, v případě středně závažných až závažných symptomů ale očkování raději odložte. Můžete mít totiž nemoc, proti které se chcete nechat očkovat

Zveřejněno: 3. 7. 2021

V Česku už se mohou hlásit k vakcinaci lidé nad 40 let a už v červnu budou registry (pokud zrovna nespadnou) přijímat i zájemce o očkování nad 16 let. Pokud se člověku podaří zaregistrovat, a dokonce vyzískat i nějaký termín, může ho pak před očkováním zastavit jediná překážka. Nemoc. Jak se tedy zachovat, když se konečně dočkáte svého termínu, jenže těsně před ním začnete pociťovat příznaky nachlazení? Problém rozebírá na svých stránkách internetový magazín Prevention.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v současnosti doporučuje vynechat vakcinaci v případě, že jsou vaše symptomy středně závažné až závažné. U mírných potíží prý není nutné očkování odsouvat. Důvodem ale není skutečnost, že by akutní onemocnění snižovalo účinnost vakcíny nebo zvyšovalo její vedlejší účinky, pro což neexistují žádné spolehlivé důkazy. O co tedy jde? V době covidové totiž existuje reálná šance, že nemoc, která se tváří jako obyčejné nachlazení, může být zrovna covid-19.

V současné době, kdy se covid stále šíří, pro jistotu počkejte, dokud se plně neuzdravíte.

„Právě teď necirkuluje ve společnosti příliš mnoho onemocnění z nachlazení,“ potvrzuje na Prevention Amesh. A. Adalja, vedoucí vědecký pracovník na Johns Hopkins Center for Health Security. Pokud tedy existuje šance, že máte covid-19, měli byste se předtím, než se vydáte na očkování, nechat otestovat. „Nechceme, abyste přišli a nakazili další lidí,“ říká na Prevention John Sellick, odborník na infekční choroby a profesor medicíny na univerzitě v Buffalu. S tím souhlasí i William Schaffner, specialista na infekční nemoci a profesor na Lékařské fakultě Vanderbiltovy univerzity. „V současné době, kdy se covid stále šíří, pro jistotu počkejte, dokud se plně neuzdravíte,“ doporučuje.

Bez příznaků a horečky

Kromě toho, že zabráníte šíření onemocnění covid-19, pomůžete vynecháním vakcinace v době, kdy trpíte příznaky, i sami sobě. „Pokud máte ucpaný nos a necítíte se ve své kůži, tak po vakcíně by vám bylo ještě hůř,“ vysvětluje doktor Schaffner, který tím odkazuje na většinou mírné, přesto očekávané vedlejší účinky vakcíny. A to platí i v případě, že se z covidu právě zotavujete. Organismus byste měli nechat odpočinout a nabrat síly, aby byl schopen vakcínu plně přijmout.

Kdy k tomu přichází vhodná chvíle? U covidu prý nejméně deset dní poté, co jste začali mít příznaky, a minimálně 24 hodin po tom, co vás přestala trápit horečka, aniž byste ji museli snižovat pomocí léků. To platí i v případě, že jste covid dostali před druhou dávkou vakcíny, což je sice vzácné, ale možné. Plně imunizovaní jste až zhruba dva týdny po druhé vakcíně.

Zamluvte si nový termín

Získání termínu na očkování proti covidu-19 může být obtížné. Je tedy pochopitelné, že váháte, zda zrušit něco, na co jste delší dobu čekali. Pokud se necítíte dobře a nevíte, jak se zachovat, zavolejte svému lékaři, promluvte s ním o svých příznacích a nechte se na covid otestovat, abyste před vakcinací měli jasno, radí magazín Prevention.

Obecně vzato se však lékaři shodují v tom, že v případě, že vám není úplně dobře, je lepší očkování odložit. Neměli byste si však zapomenout hned naplánovat nový termín, pokud to situace jen trochu umožňuje. „My často říkáme, že odložená dávka je to samé jako dávka, která nikdy nebyla přijata,“ upozorňuje doktor Schaffner. „Nedovolte, aby se to stalo i vám,“ uzavírá.

Související…

Proč to nejde u nás? V USA k očkování přesvědčují i McDonald’s nebo Uber
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...