fbpx

Přehlížíte slovní agresivitu ve vztahu? I ta je ale součástí psychického týrání 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Může to začít třeba jen jako vtip. Pak se postupem času dovíme, že to náš protějšek „vlastně takhle vůbec nemyslel“. A pak už se to dovídáme pořád a vtipné to není. Problém má přitom konkrétní příčinu. Tu lze vyřešit s partnerem, s odborníkem nebo rozchodem

Zveřejněno: 19. 2. 2022

Čím více se k někomu připoutáme, tím větší na nás mají jeho slova vliv. A to natolik, že nám občas mohou i ublížit. Jak řešit, když vás partner slovně napadá? Rozhodně byste to neměli ignorovat, tvrdí odborníci.

Že nám partner jednou za čas odsekne, udělá si z nás legraci nebo si trochu „rejpne“, to ještě není důvod k panice. Takové jednání je normální a rozhodně neznamená, že nás slovně uráží, nebo snad dokonce týrá.

Zrádné je, že se užívání negativních a urážejících slov ve vztahu může začít objevovat i postupně a plíživě.

Jak ale poznat, kdy situace přechází únosnou mez? Podle španělského odborného serveru Step to Health, který se zabývá hlavně duševním zdravím, aby se z občasné nepříjemnosti, která se dá dobře skousnout nebo přejít mávnutím ruky, stal pro jednoho z partnerů zvyk.

Násilí jako násilí

Skutečnost, že komunikace, která je agresivní, nebo dokonce násilná, je formou zneužívání, nelze ignorovat. Důsledky, které takové psychické týrání přetrvávající několik měsíců nebo i let zanechá na psychice, bývají velmi vážné. Zrádné přitom je, že se užívání negativních a urážejících slov ve vztahu může začít objevovat i postupně a plíživě.

Jak taková komunikace vypadá? Zpočátku může jít o vtipy, sarkastické komentáře nebo ostré fráze maskované ironií. Obvykle bývají doprovázeny smíchem, případně následovány omluvou typu „jen jsem si dělal/a legraci, miláčku“.

Aby se z nešvaru nestal zvyk

Pokud se ale takové ataky objevují stále častěji a nabývají na intenzitě, narušují to, jak na sebe šikanovaný partner pohlíží, protože ostrá slova podkopávají jeho sebeúctu a pocit vlastní důstojnosti.

Ano, i psychické týrání je domácí násilí a i okázalé a naznačované pohrdání je formou zneužívání.

A někteří lidé si to nemusí uvědomit ani v této fázi, protože tohle chování mohou považovat za podobu lásky, a je pro ně těžké si přiznat, že se stali terčem domácího násilí. Ano, i psychické týrání je domácí násilí a i okázalé a naznačované pohrdání je formou zneužívání.

Jak poznat verbální zneužívání

Studie potvrzují, že psychické týrání je bohužel celosvětově poměrně časté. Jen v USA se obětí emočního zneužívání stalo 50 až 80 % lidí, v Česku mu podle průzkumu zveřejněném na iDnes.cz například čelil každý třetí muž a celosvětově s ním měl podle České televize zkušenost každý šestý senior. Jak poznat, že ostřejší humor přesahuje hranice slušného chování? Verbální násilí se nejčastěji začíná projevovat takto:

  • Partner si z vás často utahuje.
  • Rozhoduje za vás, aniž by se zajímal, co doopravdy chcete.
  • Když něco namítnete, reaguje urážkami a agresí.
  • Většina rozhovorů, které vedete, končí hádkami a křikem.
  • Používá zraňující ironii a sarkasmus a nevadí mu, když má publikum.
  • Dává vám pocit viny.
  • Jeho komunikační styl vás podceňuje a snaží se nad vámi získat převahu.

Pokud jste přesvědčeni o tom, že partner je dobrý člověk, který vám ve skutečnosti ubližovat nechce, je vhodné zjistit, co ho nutí s vámi komunikovat takovým způsobem. Prožívá těžké časy? Neví, jak zvládat úzkost a stres? Za agresivitou mohou stát různé faktory, jako jsou třeba potíže v práci nebo nevyřešené osobní trauma. Na vině může být i konkrétní situace nebo emoce. Popovídejte si a pokuste se situaci vyřešit diplomaticky.

Jednejte asertivně

Pokud tedy máte pocit, že se vás styl partnerovy mluvy dotýká více, než je zdrávo, rozhodně byste tu záležitost neměli nechat ležet ladem. Pokud na takový způsob komunikace nebudete reagovat, bude slovní zneužívání pokračovat, nebo se dokonce bude stupňovat. Jedinou účinnou obranou je zdravá asertivita – promluvte si s partnerem o tom, že se vám nelíbí, jak s vámi hovoří, a jasně uveďte, jaká slova, výrazy a komentáře se vás dotýkají.

Partner je totiž může užívat bez zlého úmyslu a vůbec si nemusí uvědomit, co ve vás vyvolávají. Kromě toho uveďte i příklady toho, co od dobré komunikace očekáváte a co vám v té současné schází, tedy respekt, porozumění, empatie, spoluúčast, vyslechnutí, schopnost dosáhnout kompromisu a dohodnout se.

Jak z toho ven

Nelaskavá slova bolí stejně jako zranění, které se špatně hojí. Agresivní komunikace je formou psychického týrání. Proto se nesmí ignorovat. Pokud váš partner nezmění postoj a bude i nadále verbálně agresivní, máte dvě možnosti: Buď s ním navštívíte odborníka, který vám pomůže složitou situaci vyřešit, nebo se rozhodnete sebeúctu a důstojnost zachránit rozchodem.

Nesnesitelné nelze tolerovat, skutečná láska by neměla bolet a správná komunikace by měla být prodchnuta zdravým citovým propojením. Na to by nikdo z nás neměl zapomínat.

Související…

Dobře mi bylo až s policisty za zády, popisuje autorka knihy o domácím násilí
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: StepToHealth

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...