fbpx

Ženy jako antikoncepci vyzkoušely trus krokodýla i rtuť. Muži experimentují až teď 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

S "přípravky proti početí" experimentovaly vždy hlavně ženy. Muži si vystačili s mechanickými zábranami. Nyní se pouštějí i do chemie i do chirurgických zákroků

Zveřejněno: 4. 9. 2021

Na světě bylo na počátku našeho letopočtu dvě stě milionů obyvatel, dnes se blížíme k osmi miliardám. Na to, kolik nás naše matička Země ještě uživí, se názory liší. Ovšem už i v době, kdy takové obavy byly bezpředmětné, se partnerské dvojice snažily, pokud se tedy nesnažily mít děti, aby jejich milostný vztah zůstal bez následku v podobě dětí nechtěných. Vždy se ale víc snažily ženy. Obrátí se i tenhle trend?

Metody se při pokusech o nepočetí volily různé, podle naturelu komunity, kde byly používány. Ve starém Egyptě byl v kurzu trus krokodýla vkládaný do pochvy, později pak lněné tampóny máčené v medu. Ženy v Číně před 4 000 lety zase pily rtuť. Jednou z hlavních nevýhod této inovativní techniky ovšem bylo to, že rtuť je jedovatá.

Ženy ve viktoriánské době používaly dřevěné pesary a v Severní Americe zase máčely bobří varlata do silného roztoku alkoholu.

Známý řecký gynekolog Soranus ve 2. století našeho letopočtu také vynalezl zajímavou metodu. Doporučil ženám, aby po sexu sedmkrát skočily dozadu. Dneska přesně nevíme, zda tato metoda fungovala a co si přesně partneři po sexu o skákajících ženách vzad mysleli, ale Soranus byl každopádně považován za průkopníka gynekologie ještě do druhé poloviny minulého tisíciletí. Podobně účinná asi byla metoda nuceného kýchání (opět u žen a opět po sexu), která se doporučovala po celá staletí.

V mnoha kulturách se používala (a podle Daily Mailu se ještě i ve východní Evropě používá) půlka citrónu stlačená v pochvě. Kyselina citronová se opravdu chová jako spermicid, tedy měla by zabíjet spermie, ale tato technika se nedoporučuje ženám, které jsou náchylné na oděrky. No a úplně stoprocentní také není. Ženy ve viktoriánské době používaly dřevěné pesary a v Severní Americe zase máčely bobří varlata do silného roztoku alkoholu a pak tento nápoj vypily. Zda aspoň tato metoda byla efektivní, rovněž nevíme. Každopádně na severu Ameriky ubylo bobřích hrází.

Z historie antikoncepce mužské

Už ve starém Egyptě se začaly "vyvíjet" i první antikoncepční prostředky pro muže. Zde asi nikoho nepřekvapíme tím, že se vyráběly hlavně ze zvířecích střev. Casanova údajně používal kondomy lněné, to drsnější Japonci ještě v 19. století zkoušeli odolnost kondomů typu kabutogata, které byly z želvoviny nebo tvrdé kůže.

Moderní doba ovšem zavrhla jak nosorožčí trus, tak horkou koupel, a v rámci antikoncepce se orientovala hlavně na ženy jako nositelky života.

Sofistikovaněji k mužské antikoncepci přistupovali třeba staří Indové, kteří měli díky svým zkušenostem s fungováním lidského těla a jeho orgánů docela zajímavé poznatky. Objevili, že hodně horká koupel genitálií v případě mužů jejich spermie vlastně zneschopní, a ty tak nezvládnou splnit svůj základní úkol. Jak rychle ale musel Ind vyběhnout z koupelny, než se jeho spermie zase probraly, rovněž úplně přesně nevíme.

Dáte si injekci?

Moderní doba ovšem zavrhla jak nosorožčí trus, tak horkou koupel a v rámci antikoncepce se orientovala hlavně na ženy jako nositelky života, které by také o něm měly rozhodovat. Medicína vymyslela pro spermie různé překážkové dráhy, různé chemické prostředky vytvářející pro ně nepříznivé životní prostředí, popřípadě hormonální antikoncepci.

Nyní se objevily i nové možnosti mužské antikoncepce. Třeba injekce s jakýmsi gelem nebo vasektomie. Těžko ale říct, zda si tyto prostředky najdou u mužů velkou oblibu. Většina z nich (a máme na to průzkum jen z hospody) totiž s nefunkčními spermiemi jakoby v sobě ztrácí něco "mužského". A navíc, Bůh nebo příroda, jak kdo chce, to zařídili tak, že dítě nakonec vždycky porodí žena. A muž u toho vlastně už ani být nemusí. Dokud nebudou rodit muži (a i na tom už se pracuje), bude zkrátka převládat antikoncepce ženská. A do ní počítám i kondom, k němuž je muž ženou přemluven.

Související…

Vasektomie je pořád oblíbenější. A je bezpečná i spolehlivá, říká sexuolog
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...