fbpx

S urologem a sexuologem Markem Broulem o mužské a ženské antikoncepci, jejích výhodách, rizicích i novinkách na trhu, zvláště pak na tom mužském

Zveřejněno: 25. 2. 2021

Antikoncepce je stará v podstatě jako lidstvo samo. Už ženy ve starověkém Egyptě používaly místo nitroděložních tělísek malé kamínky, ve středověku pak pily třeba roztok z nastrouhaných jeleních parohů, zatímco muži používali kondomy vyrobené z přírodních materiálů – rybích měchýřů, zvířecích střívek a podobně. Naprosto spolehlivou metodou byla po mnoho staletí pouze sterilizace. Proto se není čemu divit, že když v 60. letech 20. století přišly na trh první hormonální antikoncepční pilulky, ženy a samozřejmě (možná i o něco víc) i muži zajásali.

Zatímco v 90. letech zažívala hormonální antikoncepce svůj boom, nyní se už několik let od tohoto trendu upouští. Jsme méně zodpovědní, nebo se jen bojíme rizik? Jak hormonální antikoncepce na ženské tělo působí a která metoda ochrany před početím je nejbezpečnější a zároveň nejspolehlivější? A proč mužská antikoncepce není rozvinutá zdaleka jako ta ženská? Na to jsme se zeptali urologa a sexuologa Marka Broula, který je zastáncem vasektomie. Mluvili jsme i o tom, s čím vším může hormonální antikoncepce ženám pomoci, komu by ji naopak nedoporučil a jaké jsou novinky na trhu s mužskou antikoncepcí.

Některé sociologické výzkumy uvádějí, že mladí lidé dnes žijí daleko méně sexuálně aktivně než jejich rodiče. Je to dáno zodpovědnějším přístupem, nebo spíš třeba vlivem nových technologií?

Tohle je obecně vždycky otázka názoru. Každý jsme jiný, někdo žije hodně aktivně, někdo méně. Úplně paušalizovat, že dnešní mladí jsou méně sexuálně aktivní, asi nelze. Na druhou stranu, opravdu jsme nyní obklopeni daleko větším počtem možných impulzů a aktivit, které nás mohou od sexuálního života odvádět. Každopádně, kdo chce sex mít, vždy si na něj čas najde.

A celkově jsou Češi zodpovědní, co se antikoncepce tý? Nebo pořád ještě přetrvává bezstarostnost?

V současné době je na trhu velký výběr antikoncepčních prostředků a i jejich cena je, dá se říci, příznivá. Takže si myslím, že Češi jsou v současné době zodpovědnější než dřív.

Užívání hormonální antikoncepce v posledních letech klesá. Čím je to podle vás způsobeno? A je to pozitivní, nebo negativní trend?

Použití hormonální antikoncepce sice klesá, ale zároveň se nezvedají počty provedených potratů. To je dáno tím, že hormonální antikoncepce bývá více nahrazována jinými, nehormonálními prostředky, jako jsou kondomy, pesary, ale i vasektomií a tak dále. Přestože tedy nejsem proti hormonální antikoncepci, tak tohle považuji za pozitivní trend, protože nehormonální prostředky nemají žádné vedlejší účinky.

Jak hormonální antikoncepce ovlivňuje z dlouhodobého hlediska ženskou fyziologii?

Od počátku svého objevení se vývoj hormonální antikoncepce stále posouvá kupředu. Zásadně se změnila úprava dávkování, složení i způsob podávání. Její složení je natolik promyšlené, že ženu maximálně chrání před otěhotněním, ale zároveň nepředstavuje zbytečnou hormonální zátěž. 

Vasektomie je operační zásah do těla. I když se dá provést pouze v lokální anestezii a jako „one day surgery“, takže vlastně jako ambulantní výkon, přece jen je to operace.

Hormonální antikoncepce má ale i nějaké přínosy neantikoncepčního charakteru. V určitých případech se předepisuje při léčbě endometriózy. Lze jí i velmi úspěšně léčit poruchy menstruačního cyklu, jako je například silné a časté krvácení, jež způsobuje chudokrevnost a je typické pro mladé dívky anebo naopak pro ženy v premenopauze (období před menopauzou, pozn. red.). Také je doporučována při diagnóze syndromu polycystických ovarií. Rovněž příznaky premenstruačního syndromu lze užíváním některých typů hormonální antikoncepce výrazně zkrátit a zmírnit.

Co se týká možných rizik hormonální antikoncepce, nejčastěji se mluví o mrtvici, plicní embolii, neplodnosti, karcinomu prsu, depresích, ztrátě libida. Přesto se předepisuje plošně a někteří odborníci tvrdí, že obavy z jejího užívání jsou zbytečné. Doporučil byste hormonální antikoncepci každé ženě?

To je otázka spíš na gynekologa než na sexuologa. Ale obecně se dá říct, že ne každé ženě se může hormonální antikoncepce předepsat. Nejdříve je vždy potřeba provést celkové gynekologické vyšetření včetně rodinné anamnézy.

Které ženy by tedy měly být při volbě antikoncepce opatrné?

Zejména ty, u kterých jsou přítomny srdečně-cévní rizikové faktory, jako je obezita, kouření, vysoký krevní tlak, cukrovka s poruchou cév, poruchy tukového metabolizmu. Dále ženy, které trpí epilepsií, migrénami či poruchami jaterních funkcí například v důsledku nedávno prodělané hepatitidy či mononukleózy.

U těchhle rizikových pacientek by nasazení hormonální antikoncepce mohlo zvýšit riziko vzniku tromboembolické nemoci, zhoršit stav onemocnění nebo vést ke snížení účinku kombinované hormonální antikoncepce vlivem užívaných léků. Variantou u těchto žen může být antikoncepce ve formě nitroděložního tělíska, z něhož se do děložní dutiny uvolňuje gestagen, který působí pouze v děloze, či jiná forma antikoncepce.

Působí antikoncepce také na ženskou psychiku, emocionalitu?

Na to téma existuje mnoho klinických studií, které potvrzují, že ano. Zatímco ženy s přírodním menstruačním cyklem vykazují vzorec nálad ve tvaru písmene U, u žen užívajících hormonální antikoncepci k cyklickým změnám v negativním smyslu nedochází. Existuje ale i velké množství studií, které rozdíly v náladách mezi uživatelkami hormonální antikoncepce a ženami, jež hormonální antikoncepci neberou, nenachází. Rozdíly těch výsledků mohou být způsobeny jak odlišnými dávkami hormonů v různých přípravcích hormonální antikoncepce, tak individuálními odlišnostmi jednotlivých žen.

Jaké jsou nejpoužívanější metody mužské antikoncepce u nás a ve světě? Můžete srovnat jejich účinnost s běžně používanými metodami ženské antikoncepce?

Nejpoužívanější je určitě metoda přerušované soulože a kondom. V poslední době jsou už muži i čím dál víc ochotni podstoupit vasektomii, tedy přerušení chámovodů. To je metoda velice spolehlivá a účinná.

Proč se tolik mužů obává mužské antikoncepce, ať už prášků či vasektomie? Je to relikt historického šovinismu, nebo má mužská antikoncepce v porovnání s tou ženskou opravdu destruktivnější vliv na organismus?

Vasektomie je operační zásah do těla. I když se dá provést pouze v lokální anestezii a jako „one day surgery“, takže vlastně jako ambulantní výkon, přece jen je to operace. Také nebyla ve velkém měřítku dříve v Česku používaná. Hodně mužů o tom způsobu antikoncepce neví nebo se ho prostě bojí. Výkony tohoto typu byly u nás spíše ojedinělé, ale teď už je podstupuje daleko víc mužů. Čím víc se o ní na veřejnosti mluví, tím víc mužů ji potom od nás urologů žádá.

MUDr. Marek Broul, Ph.D. FECSM

Absolvoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Dosáhl specializace v těchto oborech: Chirurgie prvního stupně, Urologie prvního stupně, dále má specializovanou způsobilost k výkonu zdravotnického povolání lékaře v oboru urologie, zvláštní odbornou způsobilost v oboru sexuologie. V roce 2014 získal titul Fellow of the European Committee on Sexual Medicine a o rok později dokončil studium Ph.D. v oblasti erektilní dysfunkce po radikální prostatektomii. V současné době pracuje jako zástupce přednosty Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice a na Sexuologickém oddělení MNUL.

Co se týká prášků, výzkum je u mužů stále na začátku. V roce 2019 vědci v Kalifornii přišli s pilulkou, která obsahuje látku snižující hladinu hormonů, jež jsou potřeba pro tvorbu spermií. Vedlejší účinky byly minimální, avšak změny v produkci spermií, které by neměly umožnit početí, se zatím dostavují nějaké dva až tři měsíce poté, co muži pilulky začnou brát. Na tento typ antikoncepce budou nutné ještě další studie, výzkumy a testování.

Další metoda antikoncepce pro muže, tentokrát ve formě gelu, by měla být dostupná kolem roku 2022. Potom ale ještě bude chvíli trvat, než ji schválí Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Jedná se o speciální antikoncepční gel, který by se měl aplikovat na ramena a záda a do těla se vstřebávat přes pokožku. Užívat by se měl jednou denně. Účinnou látkou je kombinace sloučeniny hormonů progestinu a testosteronu, které se do krve absorbují kůží. Progestin je ženský steroidní pohlavní hormon, který by měl výrazně snížit produkci spermií. Testosteron, mužský steroidní hormon, by potom měl podpořit další funkce.

My jsme nedávno psali o injekcích, které mají muže "zneplodnit" na 13 let. Jak byste zhodnotil celkovou důvěryhodnost studií, které jsou v oblasti bezpečnosti antikoncepce prováděny? Narážím zejména na fakt, že do výzkumů jsou finančně zapojeny samy farmaceutické společnosti.

Každá studie musí mít schválení nejen Státního ústavu pro kontrolu léčiv, ale i etické komise. Etická komise je nezávislý orgán, který pracuje na mezinárodní i národní rovině. Také každé pracoviště, které se účastní nějaké studie, musí mít souhlas své vlastní etické komise. Takže věřím tomu, že studie, které se na téma bezpečnosti antikoncepce provádějí, důvěryhodné jsou.

Jaký typ antikoncepce, ať už pro ženy či muže, považujete za vůbec nejspolehlivější a zároveň z hlediska zdraví nejbezpečnější?

Já jsem zastánce a propagátor vasektomie. Pokud již muž děti má a další nechce, nebo pokud je rozhodnut děti nikdy nemít, tak vasektomie je velice bezpečná a spolehlivá metoda.

Související…

Antikoncepční injekce pro muže funguje. Po vpichu má působit 13 let
Jan Handl

foto: Archiv Marka Broula, zdroj: Krajská zdravotní

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...