fbpx

V Indii otestovali mužskou antikoncepci, která dokáže znehybnit spermie. Vpich ale musí být přesný a ještě není jisté, jak funguje lék, který má spermie zase rozhýbat

Zveřejněno: 7. 2. 2021

Pro muže až dosud existovala a vlastně ještě existují pouze dvě antikoncepční řešení. Buď mohou používat kondom, nebo podstoupit vasektomii, tedy sterilizaci. Na mužských antikoncepčních pilulkách nebo gelech se stále pracuje, rýsuje se ale další možnost.

Koncem minulého roku se v indickém Dillí dostala do hledáčku BBC další možnost antikoncepce určené pro muže. Biomedicínský odborník doktor Sujoy K. Guha představil injekci, která má být během zákroku s lokálním umrtvením aplikována do chámovodu mezi varlata a penis. Indičtí vědci tvrdí, že jde o nehormonální, dlouhodobě působící antikoncepční prostředek, který funguje 13 let.

Gel, který lze rozpustit

Přípravek nazvaný Risug je viskózní gel, který deaktivuje spermie. Existuje i druhá část zákroku, která gel rozpustí a má zvrátit jeho účinky, tedy učinit pacienta opět plodným, kdyby si to během těch třinácti let rozmyslel. Tato část ovšem byla prozatím testována jenom na zvířatech, na rozdíl od gelu samotného, ten byl testován i na lidech. Doktor Guha upozornil, že jeho lék pacienty nechrání před pohlavně přenosnými chorobami, ale zároveň ho označil za bezpečný a efektivní. Otázkou ovšem zůstává, zda jde opravdu o reverzibilní, tedy vratnou antikoncepci.

Doktor Guha v rámci grantu nadace Billa a Meliny Gatesových pracuje také na variantě léku pro ženy.

Někteří odborníci totiž tvrdí, že Risug je ve skutečnosti vlastně náhradou chirurgické vasektomie, což indičtí vědci zcela nepopírají. „Antikoncepční aspekt léku je třeba posoudit ještě pomocí rozšířených studií reverzibility. V současné době se to jeví spíš jako sterilizace. Je třeba ověřit reverzibilitu, aby se léčivo mohlo stát antikoncepčním prostředkem,“ prohlásil Michael Skinner, reprodukční biolog z Washington State University.

Píchnout přesně

I doktor Guha uznává, že s potvrzením reverzibility je třeba počkat po testech na lidech, ale je přesvědčen, že vratnost zákroku potvrdí. V současné době lék prezentuje jako vylepšenou vasektomii bez chirurgického zákroku. Vloni byly zveřejněny výsledky klinického testování, které sledovalo 139 ženatých mužů mladších 41 let a majících alespoň dvě děti. Ti dostali injekci a byli sledováni po dobu šesti měsíců. Manželky 133 mužů po nechráněném sexu neotěhotněly. Za neúspěch léku u zbývajících šesti mužů podle výsledků studie může nepřesný vpich injekce. Lékařské kapacity považují míru možného selhání za vysokou a požadují mnohem rozsáhlejší testování, a to jak v počtu mužů, tak i délky sledovaného období.

Indičtí vědci uvedli, že Risug prošel přes tři kola testování na lidech. Do nich bylo od počátku devadesátých let zapojeno více než 500 dobrovolníků, kteří prý nezaznamenali ztrátu libida ani žádné významné vedlejší účinky. O tento typ antikoncepce pro muže je zájem i mimo Indii, doktor Guha předal licenci na lék berkeleyské neziskové organizaci Parsemus Foundation, která pro trh v USA testuje podobnou látku Vasalgel.

Klinické studie této antikoncepce probíhají v šesti evropských zemích. Doktor Guha v rámci grantu nadace Billa a Meliny Gatesových pracuje také na variantě léku pro ženy. Jde o injekci do vejcovodů s cílem zabránit těhotenství. Až čas ukáže, zda se Risug stane průlomovým mužským antikoncepčním prostředkem, který měnící se společnost naléhavě potřebuje.

Související…

Neplodnost je ve společnosti stále tabu. Chceme to změnit, říkají Indiánky
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...