fbpx

Hyperpigmentace je vyvolaná vyšší produkcí kožního barviva melaninu. Projevuje se tvorbou tmavých skvrn. Objevuje se u každého bez ohledu na typ pokožky. V různém rozsahu se může vytvořit kdekoliv na těle. Zejména však na obličeji, dekoltu a rukou

Zveřejněno: 20. 5. 2021

Intenzita výskytu hyperpigmentace je ovlivněna především sluneční expozicí, věkem a hormonálními změnami. Globální studie společnosti Zion uvádí, že s hyperpigmentací má zkušenost až 75 % těhotných žen. I když jde o běžný stav kůže, patří tmavé skvrny k nejčastěji řešeným kosmetickým a dermatologickým problémům.

Zaměřte se na přírodní kosmetiku s maximálním obsahem účinných látek, které dokážou redukovat tmavé skvrny.

Zájem o jejich odstranění stoupá v průměru o 7 % ročně. Dle výsledků šetření společnosti Zion se očekává, že tržby za léčbu pigmentace do roku 2024 dosáhnou 8 479,08 milionu dolarů.   

Co byste měli vědět

- Zvýšená pigmentace obvykle není projevem žádné nemoci.

Nejrizikovějším faktorem vzniku hyperpigmentace je UV záření. Paprsky slunce poškozují melanocyty, buňky produkující melanin. Věkem se činnost melanocytů zhoršuje. Pigment je tvořen ve vysokých, nekontrolovatelných dávkách. Kůže zůstává skvrnitá s nerovnoměrným zbarvením.
 
- Ke změnám pigmentace jsou náchylnější lidé s tmavším typem pleti.

- Melasma je pigmentace způsobená hormonálními změnami. Z 90 % se objevuje u žen. Obvykle je vyvolaná těhotenstvím, menopauzou, dysfunkcí štítné žlázy či užíváním antikoncepce a hormonálních léků. Tmavé skvrny jsou lokalizovány především na tvářích, bradě, čele, dekoltu a v oblasti břicha.  

- Sluneční neboli stařecké či jaterní skvrny souvisí s působením UV záření (včetně interního osvětlení a solária) na kůži. Nejčastěji se objevují u lidí ve věku nad 40 let.  

- Pozánětlivá hyperpigmentace je důsledek poranění nebo zánětu kůže. Častou příčinou je akné.

Náš tip

PLUS První pomoc pigmentové skvrny

Vysoce koncentrovaný speciální přípravek redukuje nadměrnou pigmentaci. Snižuje tvorbu kožního barviva, buňkám dodává potřebnou energií, zlepšuje prokrvení, podporuje rovnoměrné zabarvení pleti, viditelně zlepšuje kožní strukturu.

hyper2

Více informací ZDE.

Jak bojovat s pigmentací bez chemie

I když hyperpigmentace neohrožuje zdraví, je považovaná za nežádoucí kožní projev, kterého se chce většina lidí zbavit. Touží po krásné pokožce bez skvrn s rovnoměrným tónováním.

Chraňte se před sluncem

Celoročně používejte přípravky s ochranným faktorem SPF 30 a více. Zajistíte tak, aby se stav pigmentace nezhoršoval. Vyhýbejte soláriím a přímému slunci, především mezi 11. a 16. hodinou. Vyhledávejte místa se stínem. Noste široké klobouky a sluneční brýle s UV filtrem.

Vyvarujte se poškozování pokožky

Rozškrabování ran včetně vyrážek a akné či strhávaní strupů výrazně zhoršuje stav pozánětlivé hyperpigmentace.

Používejte krémy, séra nebo esence se zesvětlujícím efektem

Zaměřte se na přírodní kosmetiku s maximálním obsahem účinných látek, které dokážou redukovat tmavé skvrny. K nejoblíbenějším patří vitamin C, vitamin B3, vitamin E, vitamin A, N – acetyl, hydrochinon, výtažky ze sedmikrásky, lékořice, aloe vera, zeleného čaje, mořského fenyklu, duhové řasy nebo červené řasy Jania rubens.

Náš tip

Omlazující maska s kyselinou glykolovou a hyaluronovou

Vysoce intenzivní maska pleť povzbudí, vypne a obnoví. Zmenšuje a zjemňuje vrásky, opticky pokožku regeneruje. Extrakt ze sedmikrásky podporuje její rovnoměrný tón. Kyselina glykolová a hyaluronová pokožce dodávají pružnost a plný hydratovaný vzhled. Účinné antioxidanty eliminují toxiny a stimulují krevní oběh.

hyper3

Více informací ZDE.

Pravidelně aplikujte jemnou exfoliaci

Kvalitní peeling nebo pleťová maska s dostatečným obsahem přírodních kyselin šetrně odstraní pigmentovanou vrchní vrstvu kůže. Zároveň ji také ošetří. Tento proces obnovuje kožní buňky, pomáhá vyrovnávat tón i kvalitu pleti. Ve formulacích peelingů a masek můžete objevit organické exfolianty, jako jsou AHA kyseliny, kyselina salicylová, kyselina ferulová, kyselina kojová nebo kyselina azealová.

Závěrečná doporučení

- Zesvětlující přípravky nepoužívejte během léta, obsahují látky, které jsou senzitivní na UV záření. Pokud to už letos nestihnete, počkejte na podzim, kdy jsou paprsky mírnější.

- Po každém ošetření pleti nezapomínejte na dostatečnou SPF ochranu ve formě pleťového krému.

- Pokožku zbytečně nevystavujte UV záření, teplu ani silnému mechanickému tření, které zvyšují produkci melaninu.

- Před zakoupením kosmetiky pečlivě zkontrolujte její složení a datum expirace.

- Dejte přednost přírodní kosmetice s obsahem čerstvých surovin z ověřených zdrojů. Před aplikací se ujistěte, zda nemáte na některou složku obsaženou ve formulaci alergii.

- Dodržujte pokyny uvedené na výrobku.

- S peelingem to nepřehánějte! Stačí jej aplikovat jednou za 10 až 14 dní.

- Pravidelné používání přípravků zintenzivňuje jejich účinky. Jsou také prevencí, jak udržet pokožku krásnou a zdravou.

Náš tip

Hloubkový peeling s dvojitým účinkem

Kombinuje mechanický a chemický účinek peelingu. Kyselina glykolová ve zdařilém propojení se zrníčky jojoby zabezpečí viditelný a okamžitý výsledek. Aktivní složky čistí póry do hloubky, odstraňují nadbytečný maz a odumřelé buňky. Zlepšují hydrataci a pevnost. Peeling harmonizuje pigmentové nerovnosti, pokožku rozzáří
a sjednotí její tón. Redukuje jemné linky a vrásky, zmenšuje velikost pórů.

hyper4

Více informací ZDE.

S láskou Dulcia natural

Související…

Osm základních pravidel pro čištění pleti od dermatologů
Natalie A. Rollko

foto: Dulcia, zdroj: Dulcia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...