fbpx

Většina lidí si nemyje obličej pravidelně, a pokud ano, dělá to nesprávně

Zveřejněno: 27. 4. 2021

Podle nedávné studie společnosti Cerave 80 % populace neví, jak správně čistit obličej. V péči o pleť se lidé chovají zmatečně, dopouštějí se běžných kosmetických chyb a více než 55 % z nich si i přes odborná doporučení nemyje obličej pravidelně. Správné čištění udržuje pokožku zdravou, zářivou a hydratovanou. Zbavuje ji přebytečného mazu, nečistot, toxinů a make-upu, aniž by docházelo k narušení integrity kožní bariéry.

Správné mytí obličeje přináší spoustu výhod. Čistí a uvolňuje póry, zabraňuje tvorbě akné, minimalizuje poškození volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí. Navíc je klíčem k odstranění odumřelých buněk, způsobujících otupělost pleti. Touha po zdravé a zářivé pokožce může vést k přehnané hygieně. I když zanechává pocit zdravé čistoty, ve skutečnosti je škodlivá. Časté mytí a pročišťování pórů narušuje přirozenou bariéru, chránící kůži před vnějšími vlivy.

V žádném případě nepoužívejte klasická pěnící mýdla! Narušují zdravé kožní pH, pokožku dráždí, vysušují a zbavují ji životně důležitých olejů.

Rozumná, vyvážená péče o pleť je důležitá pro každého bez ohledu na věk, pohlaví nebo typ pokožky. Zejména pro ty, kteří trpí ekzémem, růžovkou a dalšími kožními problémy, kdy je bariéra již oslabena, což zvyšuje riziko zánětu. Základem rutinní péče o pleť je šetrný přístup a vhodný výběr čistící kosmetiky.

Náš tip

Čisticí gel na obličej – mýdlové ořechy

Unikátní gel z mýdlových ořechů a cukrové třtiny pokožku čistí, ošetřuje a hydratuje. Jeho lehká konzistence snadno proniká do hlubokých vrstev. Aktivní látky efektivně a šetrně odstraňují nečistoty, toxiny i přebytečný maz. Zároveň zklidňují a zvláčňují. Pleť zanechávají svěží, sametově hebkou.

mydlove orechy

 

Více informací ZDE.

Rychlý průvodce pro čistou pleť

I. Vyberte správný čisticí prostředek

V žádném případě nepoužívejte klasická pěnící mýdla! Narušují zdravé kožní pH, pokožku dráždí, vysušují a zbavují ji životně důležitých olejů. Také zhoršují stav pokožky při ekzému, dermatitidě, akné a růžovce. Pokud máte suchou nebo citlivou pokožku, zaměřte se na nepěnivé hydratační čisticí prostředky. Pro mastnou, smíšenou a aknózní pleť jsou vhodné přípravky pro hloubkovou očistu s obsahem kyseliny salicylové.

Na trhu existují různé druhy čistící kosmetiky. Každý přípravek poskytuje jiný senzorický zážitek. Jeho výběr přizpůsobte stavu své pleti a osobním preferencím. Dejte však pozor na přehřátí – pokud se objeví zarudnutí, pokožka svědí nebo se odlupuje a cítíte v ní napětí, znamená to, že produkt není pro pleť vhodný.

II. Používejte vlažnou vodu

Pamatujte, že póry nejsou dveře. Horká voda je neotevře a studená zas nezavře. Extrémní teploty způsobují podráždění a zarudnutí.

III. Obličej umývejte dvakrát denně

Čištění pleti se věnujte každý den, a to hned dvakrát. Obličej si umývejte ráno a před nočním spánkem. Také po aktivitách, kdy se silně zpotíte.

IV. Ne vždy musíte použít toner nebo adstringent

Kvalitní čisticí přípravek zbaví póry veškerých nečistot včetně přebytečného mazu a působí hloubkově. Použití toneru nebo adstringentu se doporučuje v případě, když máte pocit nedostatečně vyčištěné pleti.

V. Make-up před spánkem řádně odstraňte

Póry se pročišťují a zbavují toxinů v průběhu nočního spánku. Když jsou ucpané, pleť působí unaveně a nezdravě, je podrážděná a vzniká riziko zánětu. Lehký make-up odlíčíte běžným čisticím prostředkem. Na silný make-up použijte čisticí kosmetiku na oční líčidla. Vhodné je také „dvojité čištění“. Tato dvoustupňová rutina čistí pleť pomocí rostlinných olejů a následně micelární vodou.

VI. Chovejte se šetrně

Pleť nikdy nedrhněte. Silné tření pokožku zbytečně dráždí, zraňuje a poškozuje kožní bariéru. Pro jemné a důkladné čištění použijte konečky prstů nebo konjak houbičku. Pro extra hloubkové čištění jsou vhodné sonické kartáčky.

Náš tip

Konjak houbička

Jemná měkká houbička je vyrobena z přírodního antimikrobiálního vlákna. Pokožku přirozeně čistí, vyživuje, vyhlazuje a zjemňuje. Vyrovnává kožní pH. Působí jako mimořádně šetrný exfoliátor. Pokožku masíruje a zbavuje odumřelých buněk, což vede ke zlepšení její struktury a celkové revitalizaci.

houbicka

Více informací ZDE.

VII. Čisté ruce, čistý ručník

Před každým ošetřením pleti si řádně umyjte ruce. Umytý obličej neutírejte do rodinného ručníku, který několik dní visí na stojanu. Ve vlhku se množí bakterie. Z ručníku se snadno přenesou do pokožky. Nejlepší je, když umytou pleť jemně utřete do měkkého a čistého, nejlépe antibakteriálního ručníku, který je vyhrazen pouze pro tento účel.

VIII. Po vyčištění nezapomeňte na hydrataci

Po umytí pokožku hydratujte svým oblíbeným krémem. Účinky aktivních látek zintenzivníte, když před nanesením krému pleť ošetříte pleťovou esencí, sérem, výživnou emulzí, pleťovou vodu nebo maskou s peelingem. Způsob následné péče by měl akceptovat aktuální stav a potřeby pleti. 

Náš tip

Výživná čistící a odličovací emulze

Dvousložkový pleťový odličovač odstraňuje jakékoliv nečistoty a maz, které uvíznou v pórech. Pokožku snadno zbavuje také make-upu. Má jemnou texturu. Je určen pro všechny typy pleti včetně senzitivní a aknózní.

emulzia

Více informací ZDE.

S láskou Dulcia natural

foto: Dulcia, zdroj: Dulcia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...