fbpx

Účinků byliny si všimla i evropská medicína a v roce 1924 na ně poukázal antropozof Rudolf Steiner. Ten tuto batátovou hlízu doporučoval jako důležitou součást stravy

Zveřejněno: 24. 2. 2021

Bylina, kterou přezdíváme světelný kořen, se latinsky jmenuje Dioscorea Batatas. A ač tento jednoletý batát působí naprosto nenápadně, představuje velký potenciál pro naše zdraví, hlavně v dnešní době. Obsahuje látky, které nám do těla přináší mnohem více než jen vitamíny, stopové prvky, amylázu, aminokyseliny a polysacharidy. Přináší život.

Další názvy, pod kterými tuto bylinu můžeme najít, jsou: wild yam, shan yao, smldinec, jam čínský, yam rhizome, lichtyam. Je však jedno, jak ji pojmenujeme, důležité je, co nám do těla přináší.

Proč světelný kořen?

První záznam o této bylině má čínská medicína, a to z roku 1116. Byla pojmenována Shan Yao, což v doslovném překladu znamená "horský lék". V čínském herbáři jí je věnováno několik stran a patří mezi pilíře mnoha směsí. Primárně těch, které jsou určeny pro ženy. Nicméně i pro muže má svůj přínos, protože vyživuje esenci semene.

Světelný éter představuje nejjemnější substanci a je to přesně to, co nám v technokratické době chybí.

Účinků byliny si všimla i evropská medicína a v roce 1924 na ně poukázal antropozof Rudolf Steiner. Ten tuto batátovou hlízu doporučoval jako důležitou součást stravy. Popsal, že v hlíze se unikátním způsobem ukládá "světelný éter", čímž se stává nejen cenným jídlem, ale i "nositelem ducha". Podle něho světelný éter tvoří základní součást energetických sil života, které v těle potřebujeme. Měnící se podnební podmínky nám dovolují tento poklad běžně pěstovat i u nás a velmi se mu daří.

Antropozofický pohled, že uchovává světelný éter, je pro nás možná trochu neuchopitelný. Máme hodně tendenci používat rozum místo vnímání smysly. Éter můžeme ale chápat jako určitou substanci, která proniká fyzickými těly (rostlin, zvířat, lidí) a aktivuje "živost-život". Světelný éter představuje nejjemnější substanci a je to přesně to, co nám v technokratické době chybí.

Kdy a jak nám může pomoci

Pro výživové účely se většinou zpracovává do prášku. Ten může mít různé kvality. Ať už z důvodu různého zpracování, tak z důvodu zvolené odrůdy a jejího pěstování. Nejkvalitnější je prášek v raw kvalitě, který je mletý za studena a má certifikaci DEMETER. Sbírá se a zpracovává ručně na farmě Andreashof. Vše s láskou k této speciální bylině. Na tuto bylinu se tam specializují a pěstují ji v původní odrůdě. Kromě prášku z ní vyrábí tělové a pleťové oleje LICHTYAM. Některé mají rovněž certifikaci DEMETER. To je v podstatě jedna z nejpřísnějších certifikací biodynamického zemědělství (vše bez chemie, následování cyklů přírody a ruční zpracování). Třezalkový olej LICHTYAM je něco, co je prostě potřeba vyzkoušet na vlastní kůži.

Je významným tonikem při vyčerpání z hektického života dnešní doby, kdy spěch, stres a tisíc myšlenek jsou našimi každodenními společníky.

V čínských herbářích popis Shan Yao vypadá následovně: Chuť sladká, povaha vyrovnaná, tropismus ke dráze sleziny, plic a ledvin (srdce, vrstva krve tchaj-jin nohy a vrstva čchi šao-jin nohy). Sladké a vyrovnané Shan Yao vstupuje do sleziny, a doplňuje tak její čchi a yin. Nedostatek čchi a yin se může projevovat pocitem slabosti, oslabeným trávením, psychickou vyčerpaností, nespavostí či nadměrným přemítáním. 

Shan Yao na druhou stranu posiluje celkově trávicí systém. Podporuje žlázy s vnitřní sekrecí (slinivka, hypofýza, štítná žláza). Stimuluje reprodukční systém žen i mužů. Harmonizuje hladinu cukru v krvi. Je významným tonikem při vyčerpání z hektického života dnešní doby, kdy spěch, stres a tisíc myšlenek jsou našimi každodenními společníky. Pomáhá ale i při oslabeném dýchání, dechové slabosti či kašli bez hlenů. Při užívání je důležitá pravidelnost, kdy se u LICHTYAMU z Andreashof doporučuje 1/4 čajové lžičky denně. Buď přímo do úst, nebo do nápoje či jídla.

Související…

Tohle fakt není inzerát: Přelomový lék na obezitu umí snížit hmotnost o 20 procent
Jan Handl

foto: Přírodní lékárna, zdroj: Přírodní lékárna

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...