fbpx

Proč výrobci stále více používají studenou pěnu? Hlavně kvůli ekologii. Proces vypalování spotřebovává mnohem méně energie a jednotlivé složky obsahují méně chemikálií

Zveřejněno: 28. 12. 2020

Matrace je jedním z nejdůležitějších kusů vybavení každé ložnice. Pohodlná a dostatečně pevná matrace zajišťuje pohodlí a zaručuje zdravý spánek. V současné době je nejoblíbenějším modelem na trhu pružinová matrace. Není však třeba skrývat, že vzhledem k její nízké pevnosti nejde o příslušenství, které vydrží mnoho let. Alternativou jsou však moderní matrace ze studené pěny.

Matrace ze studené pěny

Studená pěna je složena z materiálů, které reagují rychleji a při nižší teplotě. Cykly zpracování jsou mnohem kratší (3 až 5 minut) a při mnohem nižší teplotě (75 až 85 stupňů) oproti zpracování běžné pěny. Proces je nejen rychlejší, ale pěně dává také specifické vlastnosti.

Říká se, že tyto matrace jsou jako načechrané mraky, do kterých se můžete zhroutit.

Taková matrace může být vzdušnější, hladší, může mít větší flexibilitu. Proč výrobci stále více používají studenou pěnu? Hlavně kvůli ekologii. Proces vypalování spotřebovává mnohem méně energie a jednotlivé složky obsahují méně chemikálií. Kromě toho se taková matrace vyznačuje mnohem lepší pružností a přilnavostí k tělu, zachovává si svůj tvar po mnoho let. Zároveň jsou matrace ze studené pěny příjemně měkké a mnohem odolnější. V případě klasických matrací by bylo možné dosáhnout takového efektu, ale za cenu pohodlí.

Pěnové matrace a odolnost

Většina lidí zjistí, že se pěna rychle deformuje a ztrácí svou pružnost, která je viditelná jako konkávní oblasti na povrchu matrace. Toto však neplatí pro matrace ze studené pěny. Celý proces lisování umožňuje výrobci přizpůsobit parametry vlastnostem pěnové náplně, což výrazně zlepší její pevnost.

Doposud byla větší odolnost proti poškození nebo deformaci spojena s větší tvrdostí nebo hustotou pěny. Nyní můžete získat materiál, který je měkký i odolný. Vyšší hustota navíc znamená nižší propustnost vzduchu a horší cirkulaci vzduchu uvnitř matrace, což může vést k rozvoji plísní nebo roztočů. A co lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou mít tvrdou a hustou matraci?

V tomto případě funguje pěnová matrace s podlouhlou pěnovou strukturou nebo speciálními otvory, které uvolňují přebytečný vzduch a zajišťují její optimální tok. Chcete-li zvýšit antialergické vlastnosti, můžete použít matraci, která kombinuje výhody nejen pěny, ale také přírodního latexu. Takové modely se skládají ze dvou typů materiálů různé tloušťky, které navíc poskytují lepší vlastnosti pro zdravý a pohodlný spánek.

Výhody studené pěny

Nespornou výhodou pěnových matrací je vysoká pružnost a perfektní přizpůsobení tvaru těla. Říká se, že tyto matrace jsou jako načechrané mraky, do kterých se můžete zhroutit. Zároveň jsou dostatečně tvrdé, aby udržovaly páteř v přímce a umožnily svalům úplné uvolnění během spánku.

Matrace ze studené pěny se doporučují lidem s problémy s páteří a klouby, těm, kteří rádi spí na boku nebo na břiše, a těm, kterým je v noci zima. Pěnovou matraci lze snadno zvednout, přemístit nebo převrátit. To je důležité, protože obě strany matrace mají velmi často různou tvrdost.

Pěnové matrace dobře odolávají ohýbání a válcování. Jsou vhodné pro postele s rámem s nastavitelnou opěrkou hlavy.

Související…

Jak si ulevit od stresu a úzkosti? Jednoduše. Hoďte na sebe extra těžkou deku
Milada Kadeřábková

foto: Sembella, zdroj: Sembella

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...