fbpx

Podle Davida Sinclaira, experta na dlouhověkost, je potřeba zůstat zdravý teď a tady. Aby mělo tělo sílu čelit nemocem v budoucnu

Zveřejněno: 2. 8. 2020

Některá slova dnes mají trochu jiný význam – například dlouhověkost. Neměli bychom uprostřed globální pandemie více přemýšlet o tom, jak zůstat zdraví teď a tady, než abychom se starali o to, co bude, až zestárneme? Pokud se ale na celý problém podíváme důkladně, zjistíme, že dlouhověkost a imunita jsou dvě stránky jedné mince. Silný imunitní systém u obyvatel byl ostatně prohlášen za jeden ze základních prvků úspěšného boje proti viru a proti snížení úmrtnosti.

Harvardský genetik David Sinclair zasvětil celý svůj život boji se vzácnými chorobami. V koronavirové době se ale soustředí spíše na zmírnění symptomů a zvýšení šancí na přežití. „Své zdraví nemůžeme považovat za dané. Je to ostatně ta nejdůležitější věc, kterou máme,“ říká Sinclair.

Na dostatku vitamínu D záleží fungování našeho imunitního systému. Když máme nedostatek „vitamínu slunce“, je to pro tělo obrovská rána.

Cesta za dlouhověkostí začíná právě u imunity. Sinclair tedy definoval pět nejdůležitějších věcí, které posílí náš imunitní systém a podpoří geny dlouhověkosti. Alfou a omegou je správná výživa. Pokud budete dodržovat těchto pět pravidel, bude vaše tělo lépe připraveno na boj s infekcí.

1. Dostatečný přísun vitamínu D

Vědci a lékaři se shodují na tom, že pro imunitní systém je nezbytně nutný dostatek vitamínu D. Zvláště pro lidi, kteří nemohou chodit ven, nebo se tak často nepotkávají se slunečním svitem. Jedná se například o seniory, nebo o osoby žijící ve vysokých nadmořských výškách. Za zdravotní vycházku se přitom počítá i pětiminutový pobyt na slunci.

Během karantény se tedy doporučuje jíst vajíčka a ryby (klidně i sardinky) po kvantech, případně je možno konzumovat vitamín D z lékárny.

Od začátku koronavirové pandemie poklesla průměrná hladina vitamínu D u běžného člověka na nižší než uspokojivou úroveň. Což je potřeba zohlednit, protože na dostatku vitamínu D záleží fungování našeho imunitního systému. Když máme nedostatek „vitamínu slunce“, je to pro tělo obrovská rána.

Pět kroků na posílení imunity podle Davida Sinclaira

- Buďte denně aspoň pět minut na slunci, nebo doplňujte vitamin D

- Alfa-lipoová kyselina vám může pomoci i jako prevence

- Jezte více vitaminu B, zvýšíte tím hladinu nikotinamidadenindinukleotidu

- Zkuste saunu nebo vyšší fyzický výkon, který vám dodá hormetický efekt k posílení imunity

- Udržujte se ve formě, jak cvičením, tak stravou

 

Podle Sinclaira mají lidé se 40 až 60 nanogramy vitamínu D na mililitr krve nejnižší úmrtnost. A také nejlépe zvládají virové infekce. Během karantény se tedy doporučuje jíst vajíčka a ryby (klidně i sardinky) po kvantech, případně je možno konzumovat vitamín D z lékárny. Ovšem pozor, abyste to nepřehnali. Ideální je brát doporučené dávky a udržovat si ideální hladinu 40 až 60 nanogramů.

2. Alfa-lipoová kyselina (ALA)

Tato živina je známá díky tomu, že ji tělo využívá k tvorbě energie prostřednictvím mitochondrií. Ovšem podle Sinclaira tím její přednosti nekončí.

Jedním z prvotních příznaků nemoci covid-19 je ztráta čichu, přičemž alfa-lipoová kyselina vám jej může pomoci navrátit zpět. Sinclair sám ji bere jako prevenci (dá se koupit běžně v lékárně), ale může podle něj pomoci i v případě, kdy kvůli viru čich ztratíte.

3. Více NAD!

Koronavirus snižuje přirozenou hladinu nikotinamidadenindinukleotidu (NAD) v těle. Tento koenzym je přitom kritický pro metabolismus a udržení hlavních buněčných funkcí. Hladinu NAD si chceme v těle udržovat na dostatečné výši i za běžné situace, není tedy žádoucí, aby poklesla právě při epidemii. Podle Sinclaira by pokles mohl vést ke dvěma negativním věcem. Zaprvé se naruší správná funkce imunitního systému, což může vést k hyperimunní cytokinové bouři. A zadruhé, sirtuiny (enzymy, které chrání tělo) nedokážou bez NAD existovat. Dobrou zprávou je, že podpora hladiny NAD v těle může pomoci také proti chronickým nemocem a infekcím, které jsou spojeny s věkem.

Vaše zdraví, to je to, oč tu běží. Ne někdy v budoucnu – teď a tady.

A jak zvýšit hladinu NAD? Způsobů je několik. Jezte více potravin, které obsahují vitamín B, například buráky, avokádo nebo slunečnicová semínka. Jídlo spíše pečte a připravujte v páře, vaření může množství vitamínu B snížit. Doporučuje se také vyměnit pečivo z bílé mouky za celozrnnou variantu. Pomáhá také cvičení, dokonce se pozitivně projevil i vliv ketonové diety a kvašených potravin. No a vždycky můžete zajít také do lékárny pro potravinové doplňky – hledejte NAD, NADH. Lékárníci vám jistě rádi poradí.

4. Horká sauna

Odborníci se stále dohadují, zdali horko pomáhá či nepomáhá zpomalit šíření koronaviru. Sauna je ale důležitá z jiného důvodu. Takzvaný hormetický efekt je „pozitivní reakce organismu na látky které ve větším množství přivodí vážná poškození“. Pokud tělo vystavíme nárazovému šoku, ať už se jedná o hladovění, náročný fyzický výkon, zvýšení teploty v plicích nebo nose, tělo se vzchopí k boji a zapojí geny dlouhověkosti, tvrdí Sinclair.

Čím větší nadváhu máte, tím více jste podle Sinclaira náchylní k nejrůznějším zánětům.

A to je ten pravý čas na saunu. Podle Sinclaira tento typ hormeze snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a zvyšuje imunitu. A upřímně řečeno, možná na to nepotřebujeme ani vědecké články, o pozitivním vlivu saunování na zdraví a imunitu něco vědí jak Finové, tak Rusové, ale i spousty jiných národů. Samozřejmě, můžete to s hormezí přehnat a je úplně jedno, jaký druh hormeze to bude. Takže na sebe nebuďte zase tak moc tvrdí a přísní, nebo se vaše tělo vzbouří a jeho reakce bude mít spíš negativní dopad a naopak vás oslabí.

5. Udržujte se ve formě

Čas dostat se do formy je právě teď, bez ohledu na to, jestli je vám 15, 35 nebo 75. Čím víc budeme fit, tím větší schopnost bude mít tělo bránit se infekci. O onemocnění covid-19 toho zatím zdaleka nevíme dost (například proč někteří zdraví lidé reagují velmi silně na virus, zatímco ostatních jakoby se ani netýkal), ale podle Sinclaira může imunita souviset právě s geny dlouhověkosti. A jedním ze způsobů, jak tyto geny podpořit, je více cvičit a lépe jíst.

Čím větší nadváhu máte, tím více jste podle Sinclaira náchylní k nejrůznějším zánětům. Takže i v karanténě cvičte, jak můžete. Návodů na domácí cvičení je na internetu spousta. A stravujte se pokud možno vyváženě a zdravě. Sladkůstka sem tam samozřejmě nevadí, ale je více než kdy jindy důležité udržovat se ve formě, abyste měli sílu vyrovnat se s virem.

Související…

I přes všechny chyby vláda koná účinně, říká virolog Emil Pavlík
Jan Kolář

foto: Shutterstock, zdroj: MindBodyGreen

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...