fbpx

Se Simonou Rydlovou o tom, co všechno lze řešit pomocí face jógy, o kolik lze omládnout, za jak dlouho a proč není dobré cvičit doma podle YouTube

Zveřejněno: 15. 1. 2020

Za všechno může vážná autonehoda. Když šestatřicetiletá učitelka angličtiny Fumiko Takatsu zjistila, jak se jí po bouračce zdeformovala tvář a rameno, začala panikařit. Zkoušela nejrůznější krémy a metody, aby vypadala jako dřív, ale nic nepomáhalo. Zlom nastal až v okamžiku, kdy zjistila, že svaly na obličeji lze tvarovat a posilovat stejně jako všechny ostatní. Tak vznikla Metoda obličejové jógy. „Po několika týdnech cvičení si začali lidé v okolí všímat výsledků. Říkali, že vypadám mladší a vyrovnanější a chtěli zjistit, jak svou tvář také zkrášlit,“ popisuje dnes padesátiletá lektorka na svém webu.

Od doby svého vzniku už face jóga oslovila tisíce žen po celém světě. Praktikují ji mimo jiné i celebrity jako Meghan Marklová, Jennifer Anistonová, Madonna nebo Gwyneth Paltrowová. A další stále přibývají. V Česku se obličejová jóga dostává do širšího povědomí díky jediné tuzemské certifikované koučce Simoně Rydlové.

Bývalé modelce je dnes 38 let, ale sama říká, že jí většina lidí hádá méně. Naprosto chápu. Když si spolu povídáme v jejím útulném bytě na pražských Vinohradech, marně se snažím na jejím obličeji najít nějakou vrásku, pupínek či jinou nedokonalost. Simona si prostě svou krásu rozhodla opečovávat, a to nejjednodušším možným způsobem. 

„Face jógu jsem objevila asi v pětatřiceti a okamžitě mi zapadla do mozaiky toho, co dělám. Hned jsem začala cvičit a výsledky začaly rychle přicházet. Nadchlo mě to natolik, že jsem tuto metodu začala studovat,“ vypráví Simona. Obličejové józe se věnuje tři roky a jejíma rukama za tu dobu prošly desítky žen každého věku. „Metoda působí na každého, kdo má na obličeji svaly a působí na něj gravitace,“ usmívá se lektorka.

Ještě než si začneme povídat o principech a výhodách cvičení, ukazuje nám Simona několik cviků. Například „rybičku“ nebo jednoduchý trik na uvolnění čela. Musím uznat, že mám hned v obličeji mnohem lepší pocit, a ještě navíc mě to baví.

Všechny cvičitelky face jógy vypadají určitě mladší, než jsou. Jak přesně metoda zbavuje vrásek a dalších nedokonalostí?

Na obličeji máme čtyřicet tři svalů a platí na ně úplně stejný princip jako na každý jiný sval na těle. Když chcete třeba posílit zadek, krém proti celulitidě vám taky moc nepomůže. A úplně stejné je to s krémy proti stárnutí. Myslet si, že mi vyzmizíkují vrásky, je v podstatě nesmysl, protože se dostanou jen do určité vrstvy. Vrásky jsou však většinou hlouběji. Když však posiluji svaly pod nimi, postupem času se pleť vypíná.

Někdo vidí výsledky hned po prvním cvičení, někdo po čtrnácti dnech, někdo po dvou měsících. Přitom stačí cvičit deset minut denně.

Samozřejmě je jasné, že v šedesáti nebudete nikdy vypadat na dvacet. To ale ani není žádoucí. Vždycky říkám, že nedělám „anti-aging“, ale „pro-aging“. Chci vypadat nejlépe, jak to jen v mém věku jde, a pro své klientky chci to samé.

Jaký problém chtějí vaše klientky řešit nejčastěji?

Velmi často řeší vrásky nebo povislé tváře, druhou bradu... Mnoho žen má také problém se svým úsměvem. Když byly malé, někdo jim třeba řekl „nesměj se, máš velké zuby“ a podobně. Proto se nerady usmívají a já je učím, jak se smát tak, aby se cítily sebevědomě. Například jak při úsměvu nekrčit nos, nebo tolik nemhouřit oči. Je to jen otázka praxe. Po čase už to ženy dělají přirozeně.

Slyšela jsem, že face jóga pomáhá i vylepšit kvalitu pleti. Je to pravda?

Určitě, potvrdilo mi to mnoho klientek. Třeba se jim výrazně zlepšilo „dospělácké“ akné. A je to logické, protože hodně prokrvujete obličej. Cvičení také souvisí s lepší regenerací, nastartuje vám lymfatický systém. Pak se i lépe vstřebávají živiny z krémů.

Může obličejová jóga ovlivnit i padání vlasů?

Může, i když padání vlasů má spoustu příčin. Každopádně, když jsme ve stresu, stahují se nám svaly, a to nejen na zádech, ale také na hlavě. Třeba temeno je oblast naší sedmé čakry, velmi důležité místo, kterému se v podstatě vůbec nevěnujeme.

do textu zm

Když jsme ve stresu, stáhne se a nám kvůli tomu mohou začít vlasy řídnout. Když tuhle oblast prokrvím, můžu tím uvolnit tenzi a růst vlasů naopak podpořit.

A co třeba bolesti hlavy?

Obličejová jóga má nyní víc než sedmdesát cviků. Některé z nich pomáhají uvolňovat svaly na tváři, které jsou navázané na úpony na krční páteř. To od bolestí hlavy určitě může pomoci. Řešit se dají ale i další věci. Například mám klientku, které po operaci ochrnula půlka obličeje. Pracujeme spolu už delší dobu a má neuvěřitelné výsledky. Stejně tak klientky, které prodělaly ochrnutí třeba po borelióze, už zase začínají dané části obličeje cítit. Cvičení toho vyřeší opravdu hodně. Výjimkou jsou snad jen vrozené asymetrie jako například křivý nos.

Chodí k vám i muži?

Málo, klidně bych měla víc pánských klientů. Většinou chtějí řešit druhou bradu a vrásku mezi obočím.

Má cvičení nějaká rizika?

Samozřejmě, všechno se dá cvičit špatně. Když špatně cvičíte jógu, budou vás asi bolet kolena nebo záda. U face jógy je myslím riziko větší, protože na obličeji je znát každý milimetr. Přišlo za mnou už hodně žen, které předtím cvičily třeba jen podle YouTube, a říkaly: „Od té doby, co cvičím, mám sice část obličeje pevnější, ale udělaly se mi vrásky někde jinde.“ Je to pochopitelné. Nikdo je u cvičení nevidí a nedává zpětnou vazbu, kde dělají chyby.

Za jak dlouho můžu vidět první výsledky?

Někdo vidí výsledky hned po prvním cvičení, někdo po čtrnácti dnech, někdo po dvou měsících. Přitom stačí cvičit deset minut denně. Své klientky samozřejmě motivuji, aby si cvičení zařadily do denního rituálu, a stalo se tak součástí jejich života. Nechci, aby na to musely příliš myslet nebo aby to pro ně byla další povinnost...

Jóga jako taková souvisí i se změnou přístupu k životu. Platí to i pro face jógu?

Rozhodně. Face jóga začíná u páteře, věnujeme se i postoji. Když máte shrbená záda, nemůžete se cítit dobře. Když ale naopak hrudník otevřete, hned máte i lepší pocit. Při cvičení také hodně zvedáme nahoru koutky úst. A už se ví, že to, co je na obličeji, se přenáší do hlavy. Na tomto principu funguje také jóga smíchu.

Simona Rydlová (1981)

Od patnácti pracovala jako modelka, ve třiadvaceti začala pracovat pro módní a lifestylové časopisy. Má za sebou práci v časopise Elle, Marianne, byla šéfredaktorkou časopisu InStyle. Založila časopis pro obchodní dům Myslbek a pracovala i jako kostýmní výtvarnice. Jóga ji provázela životem, teď se jí věnuje profesionálně. Kombinuje svoje znalosti z jógy, obličejové jógy a Ájurvédy. Učí hlavně individuální lekce, neb "každá žena má unikátní obličej a potřebuje něco jiného". Na svých lekcích využívá jógové pozice, dechové techniky, upravuje postoj, znalosti o péči o pleť a samozřejmě obličejovou jógu.

Sama si všímám, že když ode mě ženy po dvou měsících odchází, jsou úplně jiné. Konečně si najdou čas samy na sebe a začnou být spokojené s tím, co v zrcadle vidí. Mají rozzářený pohled, více se usmívají. Všímá si toho i jejich okolí. Myslím, že díky tomu všemu bude face jóga za pár let stejně populární, jako je teď jóga klasická.

Související…

Gabriela Partyšová: V nejtěžších chvílích musí člověk máknout hlavně sám na sobě
Milada Kadeřábková

foto: Michaela Cásková, zdroj: Simyoga

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...