fbpx

Kreatin jako doplněk stravy tak může pomoci lidem trpícím Parkinsonovou chorobou, svalovou dystrofií, diabetem, vysokou hladinou cholesterolu nebo ubýváním kostní hmoty

Zveřejněno: 20. 12. 2019

Jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy sportovců je v současnosti kreatin. Stále se ale najdou lidé, kteří považují užívaní kreatinu za zdraví škodlivé. Často je dokonce chybně označován jako steroid. Tyto zavádějící teze působí odstrašujícím dojmem a neznalé problematiky mohou snadno zmást. Pojďme si tedy vysvětlit, jak to s keratinem doopravdy je.

Co je kreatin?

Kreatin je tělu přirozená látka, která se ukládá zejména v kosterní svalovině. A právě od množství jeho zásob se odvíjí, jaký výkon je sportovec schopen během okamžiku podat. Kreatin ve formě kreatinfosfátu potřebujeme pro zajištění obnovy zásob adenosintrifosfátu, který hraje nepostradatelnou úlohu v energetickém buněčném metabolismu.

Vliv kreatinu na organismus člověka byl předmětem pečlivých vědeckých výzkumů. Je tedy dostatečně a přesně zdokumentován.

Náš organismus si ho dokáže vyrábět sám z aminokyselin v játrech. Pro ty, kdo potřebují podávat špičkový výkon, ale přirozeně vyprodukované množství kreatinu, nemusí být dostačující.

Jak funguje v těle?

Vliv kreatinu na organismus člověka byl předmětem pečlivých vědeckých výzkumů. Je tedy dostatečně a přesně zdokumentován. Z poznatků odborníků vyplývá, že není důvod obávat se nežádoucích účinků, nebo dokonce poškození orgánů při užívání kreatinu ve formě potravinových doplňků. Naopak, kreatin je v odborné literatuře často zmiňován jako nejefektivnější dostupný výživový doplněk pro zvyšování intenzity výkonnosti a budování svalové hmoty.

Kreatin dokáže našemu tělu pomoci nejen při zvýšené zátěži. Jeho dalším pozitivem je, že usnadňuje regeneraci a urychluje hojení.

Samozřejmě je ale třeba současně intenzivně trénovat. Bez dostatku pohybu a zejména silového tréninku ani při užívání kreatinu k žádnému zázračnému a bezpracnému nárůstu objemu svalů nedojde. Sportovci ale zaznamenají výrazné zlepšení výkonu a zvýšení síly, navíc se jim rychleji a snáze vytvoří pevné svaly.

Další příznivé účinky?

Kreatin dokáže našemu tělu pomoci nejen při zvýšené zátěži. Jeho dalším pozitivem je, že usnadňuje regeneraci a urychluje hojení. A navíc také snižuje riziko poranění.

Dá se získat z běžné stravy?

Nejlepšími zdroji kreatinu jsou losos a hovězí maso, které ve 450 g obsahují 1–2 g kreatinu. To odpovídá 60–80 % doporučené denní dávky kreatinu. Proto je vhodné zbývající množství suplementovat.

Pro koho je určen?

Na množství kreatinu je závislá intenzita výkonu, který je člověk schopen v daném okamžiku podat. Proto je vhodné dodávat ho z dalšího zdroje zejména sprinterům, vzpěračům a kulturistům. Řada vědeckých studií také upozorňuje na možnosti využití kreatinu při léčbě a prevenci neurodegenerativních a metabolických onemocnění.

Kreatin jako doplněk stravy tak může pomoci lidem trpícím Parkinsonovou chorobou, svalovou dystrofií, diabetem, vysokou hladinou cholesterolu nebo ubýváním kostní hmoty. A jeho potenciál lze využít i při ischemické chorobě srdce.

Související…

Stačí kvůli vitaminu D3 občas pobývat na slunci? Není to tak jednoduché
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Inkospor

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...