fbpx

ManaBurger: I rostlinná placka může být fajn. Když si nehraje na něco, co není Dalších 3 fotografií v galerii
Manaburger. Mohli byste se tím živit pořád.

Na „rostlinné náhražky masa“ nahlížím s dost velkou skepsí. Manaburger si ale nehraje na něco, co není, a dokonce to i dobře chutná.

Zveřejněno: 9. 12. 2019

Když v roce 2014 uvedla startupová společnost Heaven Labs na trh nápoj Mana, vypadalo to jako spousta dalších výživových fíglů. Trochu ezo, zabalené do vědeckých údajů, trochu nekritického nadšení a výsledkem je prášek, který si rozpustíte ve vodě. A nejenže vás má zasytit, ale má dodat i všechny živiny, a kompletně se tak postarat o všechno, co vaše tělo potřebuje. Na webu se firma chlubí tím, že dodává své práškové výrobky do tisíce prodejen a že loni měla obrat 151 milionů korun, tak jen škoda, že nikdo nespočítal inzeráty, ve kterých lidé nabízí „nespotřebovanou manu za odvoz“.

Nutriční hodnoty to zřejmě splňovalo a splňuje, „space drink“ ale chutná jako jakékoli jiné doplňky stravy a alternativní výživa – prostě jako rozpuštěná sádra, do které někdo přidal trochu ovocné tresti. Teď přišla firma s ManaBurgerem. Že by tedy podobně „zdravá“ chuť? Naopak. Rostlinný burger od Many chutná velmi dobře a ukazuje správný směr, kudy se alternativní výživa může vydat.

Trocha výživného sarkasmu

Když mi tedy před pár týdny došla pozvánka na představení nového revolučního produktu, byl jsem hodně skeptický. Tušil jsem, o co se jedná – napsal jsem onehdá recenzi nového burgeru rostlinného masa, takže se chtějí kluci asi vytáhnout, říkal jsem si, když mi přišla pozvánka s odkazem právě na tento článek. Do holešovického Vnitroblocku jsem tedy šel správně sarkasticky naladěn, a když mi hosteska u vchodu řekla „Vy nechcete prosecco? Tak to si určitě dáte manu, že?“, málem jsem vyprskl smíchy.

Heaven Labs sídlí v Uhříněvsi, je tam laboratoř i výrobna a na vývoji se podílejí vědci z oboru potravinářství a chemie.

Na prezentaci byl tedy představen nový ManaBurger, který má mít stejné vlastnosti jako mana nápoj – výrobci uvádějí, že obsahuje všechny důležité látky, minerály, vitamíny i vlákninu. „Prakticky byste mohli celý život jíst jen ManaBurgery,“ uvedl Jakub Krejčík, spoluzakladatel Many. To víš, že jo, Kubo, pomyslel jsem si, zakousl se do nabízené housky – a spadla mi čelist. Nejenže se to dalo jíst, ono to bylo ještě dokonce dobré!

manaburger x

Jakub Krejčík představuje složení manaburgeru.


Stejně jako v případě konkurenčních produktů Impossible Foods, kteří dodávají bezmasé placky do Burger Kingu, nebo Beyond Burgeru, jejichž produkty si můžete koupit v Makru, je ManaBurger česká záležitost – Heaven Labs sídlí v Uhříněvsi, je tam laboratoř i výrobna a na vývoji se podílejí vědci z oboru potravinářství a chemie. Samotní lidé z firmy naplňují téměř bezezbytku představu typických geeků – majitel firmy Jakub Krejčík chodí ve flanelové košili, celá firma pak nosí trička s nápisem mana, ostatně už sám Vnitroblock vypadá jako z příručky správného hipstera.

Není to jen pro vegany

S ManaBurgerem, který je po pěti letech první zásadní inovací portfolia, mají velké plány. Placka je vyráběna z hrachové, rýžové, konopné, mungové a řasové bílkoviny, je tam vláknina, omega-3 mastné kyseliny, minerální látky… I tak je burger vhodný pro alergiky, protože tam není žádný glutamát ani lepek, je tam minimum soli a autoři tvrdí, že je vhodný i pro nízkosacharidovou dietu. „Nejedná se o potravinu zaměřenou jen na vegany. Naopak. Chceme nabídnout alternativu všem, kteří mají rádi maso a ikonické hovězí burgery, ale chtějí si dopřát zdravější verzi. Takovou, která je vyrobená s minimálním dopadem na planetu a zároveň i nutričně překonává maso,“ říká šéf pražského startupu.

Naší vizí vždy bylo vytvořit potraviny stvořené vědou a podporující lepší život na planetě Zemi nejen pro naši generaci.

A odkud dováží mana suroviny na manaburger? 70% z nich má český původ, tedy voda, oleje, škroby, koření atd. 26% surovin se dováží z Evropy, 4% tvoří řasový a kokosový olej. Samozřejmě, ideální by bylo mít vše lokální - ale ne vše je v této fázi možné a reálné. To si v Maně dobře uvědomují, protože jestli jim lze něco vyčítat, nedostatek environmental awareness to zcela jistě není. 

mana burger grill

Hlavně tomu nikdo neříká "rostlinné maso". A to je dobře.


Heaven Labs mají velké plány. Jsou environmentální vlny, která v současné době letí světem, a obrovského rozmachu firem, které se alternativními potravinami zabývají, velmi dobře vědomi. „Naší vizí vždy bylo vytvořit potraviny stvořené vědou a podporující lepší život na planetě Zemi nejen pro naši generaci,“ konstatuje Jakub Krejčík. Moc hezká slova – podobné plány ovšem narážejí na dva základní problémy: cena a chuť.

Co je rostlinné maso?

Jeden ManaBurger (opravdu velká porce, asi tak jako Big Mac) bude stát šedesát korun, což není nikterak hrozné. A co se chuti týče, na rozdíl od konkurenčních produktů, které se snaží za každou cenu napodobit maso úplně ve všem, ManaBurger svůj rostlinný základ nezastírá. Naopak, otevřeně se k němu hlásí, bere si z něj to nejlepší (texturu a konzistenci) a nesnaží se být něčím, co není. Když se do něj zakousnete, má to opravdu velmi dobrou chuť, ve které vás nikdo a nic nenutí (třeba volbou příchutí) hledat něco, co tam není.

ManaBurger bych milerád zařadil do vlastního jídelníčku. Asi na mě taky zapůsobila environmentální propaganda… Ale hlavně: je to fakt chutné, a nikdo neříká rostlinné maso. Což je jedině dobře. Pokud už tedy k rostlinné budoucnosti, tak touto cestou.

Související…

Jak chutnal bezmasý burger Rebel Whopper? Not terrible, not great
Zdeněk Strnad

foto: Mana a autor, zdroj: ManaBurger

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...