fbpx

Jak chutnal bezmasý burger Rebel Whopper? Not terrible, not great Dalších 3 fotografií v galerii
Rebel Whopper. Skoroburger...

Pražané si mohou ode dneška vychutnat burger z nemasa. Jaký byl? Neurazil ani nenadchnul, ale jde o jídlo budoucnosti

Zveřejněno: 13. 11. 2019

Když jsem dostal pozvánku na uvedení burgeru Rebel Whopper od společnosti Burger King, měl jsem radost. Konečně ochutnám poslední dobou tak silně vyhajpované maso rostlinného původu (k nesmyslu v tomto sousloví se ještě dostaneme), o kterém se píše jako o potravině budoucnosti. S napjatým nadšením (jako vážně) jsem vešel do pobočky Burger Kingu na I. P. Pavlova – a o hodinu později odcházel  s pocitem, se kterým většinou člověk fast food opouští: Not terrible, not great...

Zakázka snů

Začněme pozitivy. Rebel Whopper vypadá jako klasický standardní burger. Kolečko rostlinné hmoty, která nahrazuje klasické maso, je až nezvykle pravidelné, což samozřejmě nevadí – burger, který nám přinesli, vypadal opravdu jako ten, který vidíme v reklamě, což taky nebývá obvyklé. V burgeru bylo všechno, co tam být mělo – houska, „maso“, ledový salát, majonéza, kečup, přísady. Díky rostlinnému základu je burger relativně lehká svačina, ale pocit zasycení vydrží paradoxně docela dlouho.

bk 010

Chutná to skvěle! říká Daniel Ryška, šéf značky Burger King v Česku. Upřímně řečeno, překvapilo by nás, kdyby řekl cokoliv jiného


Základní surovinou pro výrobu Rebel Whopperu je sójovo-pšeničný výrobek společnosti Vegetarian Butcher ze Švédska. Směs byla vyrobena na míru pro Burger King a nedá se jí zřejmě nic moc vytknout – můžeme samozřejmě debatovat nad palmovým tukem a uhlíkovou stopou při přepravě přes půl Evropy, ale to jsou drobné detaily, které dnes nikoho zas tak moc nezajímají. Vzhledem k tomu, že se distribuuje ve 2 500 restauracích řetězce, který je roztažen po 25 zemích Evropy, jedná se pro Vegetarian Butcher o zakázku snů.

Nic pro vegany

Autor směsi Jaap Korteweg, majitel firmy Vegetarian Butcher, obětoval tři roky svého života tomu, aby vynalezl směs, která bude vypadat jako maso, chutnat jako maso, ale nebude to maso. Nutno říct, že se mu to do jisté míry povedlo – pokud budeme tedy klasickou hamburgerovou patty považovat za maso. Rebel Whopper maso nejenže připomíná konzistencí, ale na první pohled i vším jiným. Pokud by člověk neměl čich, rozdíl by zřejmě nepoznal. Zvláště v situaci, kdy se rostlinné placičky budou pražit na stejném grilu jako standardní burgery – čili pro ortodoxní vegany se tento burger opravdu nehodí.

img 6734

Vlevo Rebel, vpravo klasika. Rozdíl se pozná po čichu


Jenže čich většina lidí má a pak už vstupují do hry jiné smysly, konkrétně chuť. Rebel Whopper chutná jako to, co jsme si navykli označovat jako klasický fastfoodový burger proto, aby se to nepletlo s normálním burgerem. Respektive – chutná jako fastfoodový burger, který jste si v noci přinesli po kalbě domů, usnuli jste a ráno si ho přihřáli v mikrovlnce. Chuť sójových proteinů je prostě nezaměnitelná a maso nahradit nedokáže. Navíc mají ony bulky specifický „ocas“ (nedokázal jsem identifikovat, z čeho pochází), který působí velice rušivě. Asi tak, jako byste si dali svíčkovou a ucítili v ní lékořici – to uvádím pouze jako příklad, neberte mě za slovo.

Potravina budoucnosti

Rád bych podotkl, že nejsem zarytý antivegetarián. Miluju Loving Hut, rád chodím na oběd do Dháby. Obě tyto restaurace, které máme poblíž práce, jsou o parník lepší než klasická jídelna, které v redakci familiárně přezdíváme humusárna a kam bych neposlal ani svého úhlavního nepřítele. Ani na Rebela byste nepřítele asi neposlali. Ten je na to moc neutrální. Sníte to, neurazí, nenadchne, jste zasyceni. De facto ideální definice fast foodu.

To, co mě zaráží, je neustálé používání pojmu „maso rostlinného původu“. V dobách, kdy rumu nemůžeme říkat rum, protože není z cukrové třtiny, kdy pomazánkové máslo není máslo, protože je (stejně jako Rebel Whopper) rostlinného původu, bude pro sójovo-pšeničnou pastu používán výraz „maso“? Proč?

Jíst nemaso je prostě in. A chuť? Na fast food dobrý.

Odpověď zní: Marketing. Lidstvo si prostě na maso zvyklo a i ti nejpřesvědčenější vegani bojují za to, aby se veganské párky mohly jmenovat párky. Rebel Whopper očekávání zcela jistě splní, rostlinné náhražky masa zažívají obrovský boom. Je to potravina budoucnosti, protože zeměkoule bude brzy plná lidí, krávy se nevejdou a lidi bude potřeba něčím nakrmit. Do firem, které se výrobou náhražek masa zabývají, posílají investoři miliony dolarů a jíst nemaso je prostě in. Jen ta chuť, jen ta chuť… Na fast food dobrý, ale žádný gurmánský orgie to nejsou.

Not terrible, not great

Když jsme odcházeli, dostali jsme poukázku na Angus Steak burger s nápisem „Vyzkoušejte si chuť opravdového krále burgerů“. Což tak nějak charakterizuje celou situaci. Rebel Whopper využívá nové suroviny, nové technologie a, jak víme, každý produkt má několik vývojových fází. Tenhle je v té první, je pořád co zlepšovat.

Ale pokud chcete vnoučatům jednou vyprávět, jak chutnaly první rostlinné burgery (asi tak jako váš děda vyprávěl vám, jaké to bylo, když se poprvé podíval na televizi), rozhodně si Rebel Whopper dejte. Not terrible, not great.

Související…

Robotičtí kuchaři ve fastfoodu – pizza za 9 sekund, 120 hamburgerů za hodinu
Zdeňka Musilová

foto: Autor, zdroj: Burger King

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...