fbpx

Podíl dospělých Američanů, kteří v minulém roce neměli ani jednou sex, dosáhl historického maxima. Jde o trend, který se v posledních třech desetiletích prohlubuje kvůli stárnutí populace, ale i kvůli nárůstu počtu lidí, které sex nezajímá

Zveřejněno: 14. 5. 2019

Mezi 23 procenty dospělých, kteří strávili rok 2018 v méně či více dobrovolném celibátu, bylo podle nejnovějších údajů z průzkumu General Social Survey mnohem více dvacátníků, než se čekalo. Odborníci, kteří studují dění v amerických ložnicích, říkají, že existuje velké množství faktorů, které způsobují takzvané „velké americké sexuální sucho“.

Jedním z těchto faktorů je věk. Podíl starších šedesáti let v americké populaci vyšplhal z 18 % v roce 1996 na 26 % v roce 2018. Tehdy i nyní se sexu věnovala asi polovina šedesátníků a starších lidí. Jenže ta druhá polovina, která se sexu nevěnuje, je nyní samozřejmě větší než v roce 1996. Takže starší lidé svými „výkony“ vlastně snižují pravděpodobnost, že u průměrného Američana dojde k sexu.

Rostoucí neoblíbenost sexu mezi americkými dvacátníky souvisí s navazováním vztahů v pozdějším věku, než bylo obvyklé dříve.

Na druhém konci věkového spektra je situace mnohem zajímavější a také nečekanější. Podíl Američanů ve věku 18 až 29 let, kteří v uplynulém roce podle výzkumu neměli sex, se mezi lety 2008 a 2018 více než zdvojnásobil na 23 %.

Jean Twengeová, profesorka psychologie na univerzitě v San Diegu, uvádí, že rostoucí neoblíbenost sexu mezi americkými dvacátníky souvisí s navazováním vztahů v pozdějším věku, než bylo obvyklé dříve. Američané po dvacítce prostě nemají partnera, což profesorka Twengeová asi celkem logicky považuje za důvod absence sexu.

Na sex začali kašlat muži

Američané ve věku třiceti, čtyřiceti let a starší jsou s větší pravděpodobností ženatí (a vdané), tyto věkové skupiny tedy mají nyní mnohem větší pravděpodobnost uskutečněného pohlavního styku než jejich mladší vrstevníci. Údaje z výzkumu také vykazují významný rozdíl mezi pohlavími. Během posledních tří desetiletí se počet dvacetiletých až devětadvacetiletých mužů a žen, kteří neměli za poslední rok sex, v podstatě rovnal. To se však v posledních letech změnilo, od roku 2008 se podíl mužů mladších 30 let, kteří neprovozují sex, téměř ztrojnásobil na 28 %. To je mnohem strmější nárůst, než zaznamenaly ženy v tomto věku. I tam ale nárůst činí 8 %.

V roce 2014 35 % mužů ve věku 18 až 34 let žilo v domácnosti rodičů, u žen to bylo jen 29 %.

Podle profesorky Twengeové existuje možné vysvětlení v tom, že muži tohoto věku často ještě nepracují. Účast na trhu práce podle ní úzce souvisí s vytvářením stabilních vztahů. Průzkum totiž ukázal, že 54 % nezaměstnaných Američanů nemá stálého partnera, zatímco mezi zaměstnanými je to pouze 32 %.

Radši u mámy a u mobilu

Mladí muži také s větší pravděpodobností budou žít se svými rodiči. V roce 2014 35 % mužů ve věku 18 až 34 let žilo v domácnosti rodičů, u žen to bylo jen 29 %. Přivést si sexuálního partnera domů je přitom samozřejmě jednodušší, pokud neexistuje rodičovský dozor.

Související…

Mileniálové? V žádném případě nejsou rozmazlení, tvrdí americká novinářka
Kateřina Hájková

Dalším faktorem, který může ovlivnit sexuální návyky Američanů ve všech věkových kategoriích, jsou technologie. V 10 hodin večer nyní existuje mnoho jiné zábavy než dřív. Streamování filmů, sociální média, hry, to všechno může nahradit čas dříve věnovaný sexu. Podíl lidí, kteří mají sex jednou či vícekrát týdně, klesá z 51 % v roce 1996 na současných 39 %.

foto: Shutterstock, zdroj: Philly.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...