fbpx

Tělo je během detoxikace oslabené, vy je ale můžete pomocí meditací na detox připravit

Zveřejněno: 30. 5. 2018

Detoxikace souvisí s psychikou stejně jako s tělem, které má čistit. Emoční složka by se tedy ani při jarní detoxikaci neměla podceňovat. Pokud očistná kúra ne a ne zafungovat, může být problém někde jinde než v tom, že potřebujete shodit pár přebytečných kil. Pravděpodobně se potřebujete zbavit i myšlenek, které vás tíží a vytváří v těle prostředí vhodné pro usazování zbytků chemických látek, těžkých kovů a dalších, které létají vzduchem a jsou všude kolem nás – v potravinách, lécích i očkování.

Podle oslovených odborníků může být příčinou nefunkční detoxikace negativní mysl, která oslabuje imunitu. Co pomáhá? Kromě toho, že je třeba především zpomalit, se vyplácí vsadit i na některé techniky, které pracují nejen s tělem, ale i s myslí. Jde třeba možná trochu překvapivě o květinovou terapii nebo hormonální jógu.

Toxiny neoslabují jen tělo

Jsou v potravinách, ve vodě i vzduchu. Nejenže nás obklopují, ale další do sebe dostáváme v podobě různých léků či očkování. Anorganické toxiny. Pokud se začnou v těle hromadit, dochází k ovlivnění metabolismu, imunity či biochemických pochodů (například tvorba hormonů či různých druhů enzymů). Výsledkem jsou problémy jako alergie, ekzémy, astma a mnohé jiné. Detoxikace je sice pomůže dostat z těla ven, pokud ale nepracujete s myslí a máte v ní nezpracované negace, velmi rychle se toxiny zase vrátí a vy se dostáváte do začarovaného kruhu.

Pokud na detoxikaci nepřipravíte vylučovací orgány, toxiny si mohou cestu ven razit například kůží a může se tak objevit ekzém nebo akné, případně stavy podobné chřipce, jako jsou bolesti hlavy, svalů a kloubů či průjmy.

Další toxické látky vznikají jako odpad při metabolických dějích. Nejznámějším je kasomorfin, který vzniká při trávení mléčné bílkoviny. Podobně jako gluten narušuje hlavně nervový systém. Tento supertoxin velice často porušuje části mozku, které rozhodují o kvalitě imunitního systému, a proto bývá často příčinou autoimunitní aktivity nebo snížení imunitních funkcí. Dalšími podobnými jsou například puriny vznikající při trávení masa nebo již zmíněný gluten, tedy pšeničný lepek.

Nebezpečí infekčních ložisek

Samostatnou kapitolu pak tvoří mikroorganismy –  bakterie, plísně a viry. Ty mohou ve stresované a toxicky zatížené tkáni vytvářet infekční ložiska. Jedná se o jakési kolonie, které jsou kryty hlenovým obalem a jsou tak chráněny před útoky imunitního systému a často i před léky. Jejich největší zákeřností je produkce mikrobiálních, takzvaných organických toxinů, které zaplavují a oslabují celý organismus.

Dechové techniky v kombinaci s ásanami zbavují tělo toxinů z míst, kde dochází k intenzivní stimulaci.

Ložiska se často šíří dál do organismu, přesně podle vztahu orgánů dle čínské medicíny. „Organické toxiny nacházíme také v těch částech mozku, které odpovídají za řízení imunity, jakoby naši kolonizátoři přesně věděli, kde postavit důležitá ložiska, oslabit tím imunitní systém, a lépe tak unikat jeho pozornosti a aktivitě,“ rozvádí Jana Černotová, lektorka hormonální jógové terapie.

Jak očistit mysl

S očistou mysli to ale není tak snadné jako s očistou těla. Pomůže s tím třeba květová terapie, respektive terapie vonnými květinovými esencemi. Při výběru vhodné vůně záleží na tom, jaký máte konkrétní problém.

aromaterapie

Očistu těla známe, k očistě mysli přispívá i terapie vonnými esencemi

„Máme strach z něčeho konkrétního, neustále se obáváme a něčeho bojíme. Dokonce se bojíme třeba i toho, že nezvládneme ani správně detoxikovat – pravidelně dodržovat režim.  S tím ale umíme dobře bojovat. Můžeme namíchat květovou esenci na míru tomu kterému problému. Díky ní není problém skutečně začít, detoxikaci neodkládat, nevzdávat se a podobně,“ vysvětluje Romana Kotěrová ze společnosti Bachovy esence.

Dopřejte si oddech

Během detoxikace byste měli zapomenout na vyčerpávající aktivity. Tělo bude unavené a není potřeba je ještě víc zatěžovat. Preferujte nenáročné aktivity, jako je třeba plavání nebo delší procházky. Skvěle funguje i hormonální jógová terapie, která zklidní jak tělo, tak i mysl.

„Dechové techniky v kombinaci s ásanami zbavují tělo toxinů z míst, kde dochází k intenzivní stimulaci. Tyto procesy podporují metabolické funkce. Aktivujete štítnou žlázu, pozitivně ovlivníte také slinivku a játra. Podpoříte rovnováhu vnitřního prostředí. Dalšími technikami stimulujete očistu a harmonizaci urogenitální oblasti,“ říká Jana Černotová.

Zásadní je příprava

Velmi důležitá je příprava organismu na samotnou detoxikaci. Zaměřte se hlavně na lymfatický systém, ledviny a játra, abyste předešli nebo minimalizovali takzvanou detoxikační krizi. Ta vzniká, pokud tělo nemůže uvolněné toxiny vyloučit nebo je detoxikací přetížené.

Jestliže tedy vylučovací orgány na detoxikaci nepřipravíte, toxiny si mohou cestu ven razit například kůží, a může se tak objevit ekzém nebo akné, případně stavy podobné chřipce, jako jsou bolesti hlavy, svalů a kloubů či průjmy. Proto je velice důležité otevřít a následně zprůchodnit detoxikační cesty tím, že posílíte vylučovací orgány.

Detoxikační kúru byste neměli držet déle než 6 týdnů. Během této doby můžete být unavení a mít nedostatek energie.

„Jedním z nástrojů, jak vylučovací orgány posílit, je například manuální lymfodrenáž nebo výše zmiňovaná hormonální jóga,“ radí Jana Černotová. Detoxikační kúru byste podle ní neměli držet déle než 6 týdnů. Během této doby můžete být unavení a mít nedostatek energie. To je ale dobře, protože tělo se vám tak snaží dát najevo, jak důležité je zpomalit a odpočívat. Zde tedy relaxace opět prospěje jak tělu, tak i mysli.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Detoxy.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...