fbpx

Partnerské ani přátelské vztahy ve 40 letech už nebudou stejné jako ve 20. Horší to ale být nemusí

Zveřejněno: 1. 7. 2023

Čtyřicítka na krku. Mnohým tento věk přináší těžké období v podobě hormonálních změn, rodinných povinností, péče o stárnoucí rodiče, kariérních postupů, ale i pádů. Všechny tyto faktory se projevují tím, že jsme víc ve stresu. A ten se zase promítá do toho, jak vypadají vztahy. Právě ty stresem trpí nejvíc. Existují ovšem i vztahové změny, které jsou po čtyřicítce běžné, ale není se jich třeba zase tak bát. Pokud o nich tedy víme, píše magazín Prevention.

Vztahy po dovršení 40 let věku nemusí a vlastně ani nemohou vypadat tak, jak tomu bylo dříve. Life koučka a terapeutka z Kalifornie Diann Wingertová ale upozorňuje na to, že tato změna je zcela normální a není se tím třeba jakkoliv zneklidňovat, natož třeba stresovat. Pokud ovšem neupadnete do takových depresí, že začnete vážně přemýšlet o sebevraždě, vraždě či o obojím. Pokud se ve vašem případě jedná o jednu z následujících 6 změn, můžete být podle Wingertové více méně v klidu.

1. Máte radši sami sebe

První a nejdůležitější vztah je samozřejmě ten, který máte sami se sebou. A ten se po čtyřicítce tak nějak zázračně zlepší. To je první změna k lepšímu, která je zcela běžná. Už toho totiž máte za sebou dost na to, abyste na sebe mohli být pyšní a abyste věděli, že je na vás spoleh. Znáte své nedostatky a za tu dobu jste se s nimi naučili žít. Vnitřní síla je to, co přichází s věkem a co tomuto přirozenému procesu dává šmrnc.

U mladších lidí bývá dnes poměrně častá závislost na chytrých telefonech a sociálních sítích, která je mnohdy větší než "závislost" na partnerovi.

2. Přemýšlíte o rozvodu

Rozvodů po padesátce je dnes víc než máku v makové buchtě. Člověk by si řekl, že po tolika letech už toho druhého znáte natolik, že se s ním sžijete podobně jako sami se sebou. Podle Wingertové to ale tak být nemusí. Souvisí to s obecnou dlouhověkostí lidí. Vývoj se zkrátka posunuje a lidé se dožívají vyššího věku. A tak nás toho ještě v 50 čeká mnohem více než důchod, který naši prarodiče či rodiče už měli pomalu za rohem. „Očekává se, že ženy nové generace se budou dožívat až 90 let,“ říká Wingertová. „Proto si i po 50. roku věku náhle uvědomují, že ještě mají šanci na změnu a jinou volbu,“ dodává.

3. Randí se vám hůř

Randění je najednou tak nějak těžší. Není ale proč zoufat. I to je zcela přirozené. Pro ty, kteří se pokoušejí o romantický vztah po několika desetiletích, navíc zcela logické. Svět se za tu dobu hodně změnil. Místo dopisů se dnes posílají textovky, místo telefonování se skajpuje a místo klasického pozvání na schůzku je dnes více v kurzu vyhledat si profil dotyčného na sociálních sítích a oslovit jej touto formou. „Řada žen i mužů je tlačena k tomu vyzkoušet online seznamky,“ říká Laura Wellingtonová, autorka vztahového bestselleru What to Do When Jane Knows DICK About Dating.

4. Méně kamarádek

Pardon, ale toto se týká výhradně žen. Ve dvaceti jste kolem sebe měly zřejmě partu holek, bez kterých jste nedaly ani ránu. Po třicítce se vídáte jen s několika z nich a po čtyřicítce vám zbude pár skutečně dobrých kamarádek. To ale neznamená, že vaše oblíbenost klesla.

Není špatné mít velká očekávání, je ale třeba mít na paměti, že pokud jsou očekávání nereálná, tak jsou ve finále frustrující.

„Množství přátel, které mají ženy, vrcholí kolem dvaceti let,“ vysvětluje socioložka Christine Carterová. „Třicítka je na přátelské vztahy hodně tvrdá, protože se soustředíte na partnerství,“ dodává. Omezení "přátelského fondu" může být ale podle ní docela zdravé. Možná si totiž uvědomíte, že si s některými lidmi už nerozumíte. O to více času ale budete mít na ty, se kterými si rozumíte.

5. Méně času na partnera

Výzkumy naznačují, že páry, které tráví více času společně, jsou spokojenější. Přesto je míra pozornosti, kterou si během tohoto času vzájemně věnují, podle Carterové stále nízká. Třeba jako při společném sledování televize. U mladších lidí bývá dnes poměrně častá závislost na chytrých telefonech a sociálních sítích, která je mnohdy větší než "závislost" na partnerovi. Klasická dvojice pak sedí vedle sebe, ale společný čas tráví odděleně chatováním s přáteli na sociálních sítích.

V prvním případě se ovšem jedná o jakýsi přirozený vývoj, v druhém případě o technologickou fascinaci, díky níž zapomínáme na věci, které jsou skutečně důležité. Řešení je v obou případech stejné: odložte alespoň jednou týdně televizi, telefony, iPady a věnujte se jen sami sobě (a partnerovi samozřejmě), naplánujte si večeři nebo zajděte do kina, nebo si doma třeba jen zahrajte karty. Prostě buďte spolu. Nejen fyzicky, ale i vzájemnou pozorností.

6. Nespokojenost se životem

Krize středního věku. I ta může začít po čtyřicítce vystrkovat růžky. Ke slovu se hlásívají zejména promarněné sny a udušené naděje – uvědomujete si, že život není takový, jaký jste si jej představovali. Podle Carterové jsou důvodem zhoubná očekávání. Ta prý bývají semeništěm všech zklamání a frustrace ve vztazích.

„Není špatné mít velká očekávání, je ale třeba mít na paměti, že pokud jsou očekávání nereálná, tak jsou ve finále frustrující,“ dodává Carterová. Proto je podle ní základem neočekávat vůbec nic, nebo alespoň o něco méně. „Najednou zjistíte, že lidé a události v životě vás mohou příjemně překvapit a zvýšit vaše štěstí,“ popisuje změnu přístupu.

Související…

Mileniálové zažívají krizi středního věku už ve čtvrtině života
Alice Mikulášová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...