fbpx

Zelenina, zelenina a zase zelenina. Trochu masa, ořechů a semen. A žádný cukr.

Zveřejněno: 29. 3. 2018

Přední americký lékař a odborník na funkční medicínu Mark Hyman, Zkombinoval výhody dietních konceptů veganství a paleo a přišel se svým vlastním. Nazval jej peganská strava.     

Žít zdravě lze spoustou cest, přičemž každý organismus si v různých ročních obdobích a různých životních fázích žádá odlišnou stravu. Vstupuje do toho také etické a ekologické hledisko, někdo se nechce smířit s jatky a zabíjením zvířat, někdo nechce zatěžovat planetu nekonečnými stády skotu.

 

Související…

Dieta 5+2: Jak se snadno stát zdravým a štíhlým mužem?
Anastázie Harris

A tak tu máme veganství, vegetariánství, paleo stravu, ketogenní dietu, stravu s vysokým či nízkým obsahem tuku, nízkým či vysokým obsahem karbohydrátů atd. „Zdá se, že se svět výživy rozděluje do ozbrojených táborů, ve kterých každý hlásá svou nadřazenost a odhaluje fatální chyby těch ostatních. Přitom všechny styly a diety mají svá pro a proti,“ říká Mark Hyman. 

Jako naši pra pra 

V posledních letech se stala velmi oblíbenou paleodieta založená na myšlence, že naše tělo nejlépe funguje, je-li poháněno potravinami, které existovaly za paleolitu zhruba před 10 tisíci lety. To znamená žádné cukry s výjimkou medu a těch, které se přirozeně vyskytují v ovoci, žádné mléčné výrobky, žádné luštěniny a pouze neprůmyslově zpracované maso a ryby, zato velké množství zeleniny, ořechů a semen.

V paleontologické době lidé jedli maso jen tehdy, když si jej ulovili, a to rozhodně nebylo na denním pořádku.

Mohlo by se jednat o zdravou, nízko-glykemickou dietu, jejíž intenzivnější verze (ketogenní výživa) pomáhá při léčbě diabetu typu 2. „Potíž je ale v tom, že někteří se paleodietou vymlouvají na to, že konzumují nadměrné množství masa na úkor rostlinných potravin. V paleontologické době přitom lidé jedli maso jen tehdy, když si jej ulovili, a to rozhodně nebylo na denním pořádku. Přijímali mnohem více vlákniny, 100 až 150 gramů denně oproti dnešním 8 až 15 gramům denně. Já osobně si vyzkoušel paleo i veganství, abych se posléze vrátil ke zdravému středu, který jsem pojmenoval pegan,“ pokračuje Dr. Hyman. 

Nejlepší verze obou diet jsou postaveny na stejném základě: jíst skutečné, celé jídlo. Veganská i paleo dieta se zaměřují na potraviny, které nezvyšují hladinu cukru v krvi, obsahují spoustu čerstvé zeleniny a ovoce, zdravé bílkoviny a tuky. „Spojil jsem nejlepší aspekty těchto směrů a integroval do nich protizánětlivé a detoxikační principy funkční medicíny. Výsledkem je vyvážený a inkluzivní dietní plán, který změnil život můj i život mých pacientů.“

Peganské patero

 

1: Vyvarujte se cukru

To znamená všeho, co způsobuje vysokou produkci inzulínu, tedy cukru, mouky a rafinovaných sacharidů. Je dobré přemýšlet o cukru ve všech jeho formách jako o čemsi příležitostném. „Svým pacientům říkám, aby na cukr nahlíželi jako na rekreační drogu.“

Více než polovinu talíře by měla tvořit rostlinná strava. Čím tmavší je barva zeleniny, tím lépe. A čím více odrůd na talíř dostanete, tím zdravější pokrm budete mít.

Někteří zastánci paleo stravy doporučují konzumovat ovoce s nízkým obsahem cukru, jako jsou bobule, zatímco někteří veganští obhájci doporučují všechny druhy ovoce. „Zjistil jsem, že většina mých pacientů se cítí lépe při konzumaci nízkoglykemického ovoce, a ostatní si dávají příležitostně jako zákusek. Sušené ovoce vnímejte jako cukroví a konzumujte je minimálně,“ radí Dr. Hyman.

2: Pozor na pesticidy, antibiotika, hormony a GMO potraviny

Pegan strava se vyhýbá chemii, přísadám, konzervačním látkám, barvivům, umělým sladidlům a jiným nevyžádaným složkám. Pozor obzvlášť na polysorbát 60, červené barvivo 40 a stearoyllaktylát sodný.

3: Tuky jsou zdravé!

Řeč je o omega-3 mastných kyselinách a jiných dobrých tucích, které najdeme v ořeších, semenech, olivovém oleji a avokádu. Prospěšné jsou i nasycené tuky z ryb, vajec, másla a panenského kokosového oleje nebo kokosového másla.

Naopak pegan dieta omezuje olej z řepky, slunečnice, kukuřice, hroznových semen a zejména sójový olej, který nyní představuje asi 10 procent našich kalorií. Malé množství za studena lisovaných ořechových a semenných olejů, jako je například sezamový, je vhodné používat spíše jako koření. Při vaření při vysokých teplotách je vhodné používat olej avokádový.

4: Jako doplněk maso a ryby

Pokud trpíte nesnášenlivostí kravského mléka, vyvarujte se mléčných produktů. Občas si dejte jogurt, kefír, ghí či sýr. Místo kravského mléka je lepší vybírat kozí nebo ovčí produkty.

S masnými a živočišnými produkty pegan dieta nakládá jako s kořením nebo přílohou. Hlavní místo na talíři má zelenina.

Pokud máte rádi ryby, měli byste zvolit ty s nízkým obsahem rtuti a toxinů, jako jsou sardinky, sledě, sardelky a divocí lososi. Tyto druhy disponují vysokou hladinou omega-3 kyselin a nízkou hladinou rtuti. Více potřebných informací najdete na www.cleanfish.com a www.foodthebook.com.

5: Pozor na lepek a fazole

Pšenici a výrobky z ní jezte pouze tehdy, pokud nejste citliví na lepek, a i tak jen příležitostně. Světový odborník na lepek Dr. Alessio Fasano z Harvardské univerzity provedl výzkum, který ukázal, že velké množství lepku ve stravě poškozuje střeva, a to i lidem bez intolerance lepku, kteří nevykazují žádné příznaky.

Z luštěnin je nejlepší čočka. Pozor na velké škrobové fazole. Ty sice mohou být skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a minerálů, ale některé způsobují problémy s trávením a lektiny a fytáty, které fazole obsahují, mohou snížit absorpci minerálů. Diabetikům navíc mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Mírné množství (až 1 šálek denně) je ovšem v pořádku.

Čtěte také:
Za biopotraviny si nemuseli připlácet a zelenina byla součástí každého jídla
Zapomeňte na vitaminy a minerály, nejzdravější jsou sekundární rostlinné látky

 

 

 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...