fbpx

Zveřejněno: 30. 1. 2018

Proč je nedostatek spánku věc veřejná, co pro lepší spaní může udělat zaměstnavatel a jak si udělat dostatkem spánku život šťastnější, protože to funguje, píše ve svém sloupku naše londýnská dopisovatelka Anastázie Harris. 

Když jsem se poprvé po desetiletích ocitla zase jednou v kanceláři, moje první otázka byla: „A kde je gauč?“ Podle výrazu nadřízeného jsem zjevně nezabodovala. Takže speciálně pro něj je tento článek inspirovaný londýnskými Times. Zaměstnavatelé by měli zajistit místo, kde si pracovníci můžou odpočinout a na chvíli se odpojit. Pomůže jim to, aby v noci pak mohli dobře spát. Tato nejnovější rada firmě prý prokazatelně zajistí vyšší produktivitu. Manažeři by se měli naučit zmerčit známky nedostatku spánku a přestat posílat po pracovní době e-maily a zprávy, které nejsou urgentní. Přišla s tím podnikatelská organizace spolu s vládní organizací Public Health England.

Některé firmy už teď nabízejí pohodlná křesla nebo lehátka, kde si zaměstnanec může odpočinout nebo si na chvíli zdřímnout. Zatím je tomu běžné u společností, jejichž provoz si vynucuje dlouhé noční šichty, ale z doporučení vyplývá, že podobná možnost by byla prospěšná všeobecně. Některé americké firmy přišly s uzavřenými kapsulemi, v nichž si jeden může zdřímnout, ale zatím se neprokázalo jednoznačně, že právě tento způsob má zvláštní výhody. Důležitější je mít místo, kde si člověk může nerušeně odpočinout, odpojit se. Tento závěr podpořily nejnovější výzkumy, které dokládají, že dobrý spánek je jedním z aspektů šťastného života a přitom jeden z mála, na který máme bezprostřední vliv.

Ať zaměstnanci spí

V Anglii je nejznámější obětí nedostatku spánku Antonio Horta Osorio, šéf Lloyds bank, který při nesmírně důležité prezentaci najednou na veřejnosti ztratil vědomí. Musel na čas odstoupit a vyhledat lékařskou pomoc. 

Zaměstnavatel, který zjistí, že pracovník má problém se dobře vyspat, by mu nebo jí měl nabídnout změnu pracovní doby, snížení objemu práce, a pokud je ve hře příliš mnoho stresu, umožnit vzít si volno.

Výkonný ředitel firmy Anglican Water se radou řídil a tvrdí, že se jim podařilo nejenom zvýšit produktivitu zaměstnanců, ale i zákazníci jsou viditelně spokojenější. 

Zatímco spánek je privátní záležitost, jeho nedostatek není, protože důsledky nevyspání mohou být dalekosáhlé, nebezpečné. Dokonce i tragédie v Černobylu je dnes zmiňována s faktem, že k ní došlo mezi druhou a čtvrtou ranní, kdy byl u vesla nevyspalý personál. Neexistuje ideální délka spánku, jde  o věc osobní. To, že ho máme nedostatek, ale začíná být věcí veřejnou. 

foto: Pexels.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...