fbpx

Jsou šťastné, nebo plné stresu? Vzpomínejte na to, jak jste prožívali v dětství chvíle u společného jídla. Překvapí vás, jak to může být důležité.

Zveřejněno: 8. 8. 2018

Nejlepší segedín vařila babička. A nejlepší borůvkové knedlíky dělala máma. Může jídlo z dětství formovat naše vztahy v dospělosti? Může, a to docela zásadně. Především ty rodinné. Jídlo, s jeho typickou chutí a vůní, na které jsme se v dětství těšili, nám totiž zůstává v paměti až do dospělosti.

Související…

Proč kouříme a pijeme? Abychom předvedli, jak jsme zábavní
Kamila Steinbachová

Podle švédské studie, kterou zveřejnil odborný server Psychology Today pozitivní vzpomínky na jídlo, a tím pádem i rodinu, tvoří silnou základnu, ze které vyplývají naše schopnosti, jež se týkají nejen samotného jídla, ale i partnerských vztahů.

Zamyslete se nad tím, jaké jsou vaše rituály spojené s jídlem se současným partnerem.

Už samotný výběr jídla svědčí podle studie o tom, jací jsme a jakým směrem se náš život ubírá. Například být veganem může být součástí vašeho smyslu života. Existuje také řada jídelních rituálů, které si neseme z naší rodiny. Vědci popsali i jednoduchý návod, podle něhož zjistíme, jak nám to s jídlem ve vztahu funguje: Zamyslete se nad tím, jaké jsou vaše rituály spojené s jídlem se současným partnerem. Užíváte si třeba čas společně strávený v kuchyni, kdy se oba podílíte na přípravě jídla? Nebo si raději dopřáváte luxusní večeři v restauraci? Nebo je pro vás jídlo jen doplnění paliva, díky kterému můžete pokračovat ve svém uspěchaném životě?

Podle výzkumníků je čas, který společně strávíte jídlem jedním z klíčových prvků vašeho vztahu. Možná jste dokonce hledali partnera, který sdílí vaše názory na jídlo a vaření, nebo jste se přinejhorším vzájemně sladili, máte-li pocit, že by názorem na jídlo vztah jinak trpěl.

Řekni mi, co jíš…

Podle vědců vaše postoje k jídlu určují předchozí vzpomínky a zkušenosti, které ovlivňují nejen vaše společné stolování, ale dokonce to, jak moc bezpečně se ve vztahu cítíte. O vzpomínkách spojených s jídlem hovořili výzkumníci se třiceti mladými dospělými ve věku od osmnácti do třiceti let.

Pro jednoho z účastníků představovalo stolování jakousi zónu bezpečí. S láskou vzpomínal na to, jak s maminkou vařili a jedli polévku s chlebem.

Tři účastníky poté podrobili hloubkové analýze. Byli to ti, jejichž strava byla vegetariánská nebo organická, případně střídali vegetariánskou a masovou stravu. Autoři se pak na základě jejich vztahu k jídlu pokusili vyprávět životní příběhy účastníků průzkumu.

Bezpečák a dietářka

Pro jednoho z účastníků představovalo stolování jakousi zónu bezpečí. S láskou vzpomínal na to, jak s maminkou vařili a jedli polévku s chlebem. Jednalo se pro něj o návrat do dobrých časů, kdy se s přáteli dělil o jídlo a pomáhal matce připravovat dobré a výživné pokrmy.

jidlo vzpomiky

Další účastnice výzkumu během svého života experimentovala s řadou různých diet. Pocházela z rodiny, v níž matka pracovala ve dne v noci a otec byl alkoholik. Rodiče ji krmili čímkoli, co se dalo ohřát v mikrovlnce. Když se sama stala matkou, snažila se zajistit svému dítěti hodnotnější stravu, než sama dostávala. Podle svých slov z toho má dobrý pocit, ale pořád se jídlem zaobírá až moc a stojí ji to mnoho energie. Lidé, kteří mají takovéto pocity u jídla, si mohou být stejně nejistí i s láskou svého partnera.

Anorektička v novém

Další z účastnic pocházela z rozvedené rodiny a v období dospívání trpěla poruchou příjmu potravy. Poté se ale přestěhovala ke svému příteli, který měl o jídle velmi odlišné představy. Očekával, že bude jíst zdravě, pravidelně a že se jeho přítelkyně bude podílet na společné přípravě jídla.

Zkuste si vzpomenout na jídlo, které jste milovali v dětství a uvědomit si, jaké asociace k němu máte.

Podle autorů studie se v době výzkumu zrovna snažila potlačit svůj odpor k jídlu a zároveň více projevit romantické pocity vůči svému partnerovi. Zkrátka se snažila vyrovnat s nastalou životní situací včetně samotného jídla.

Práce se vzpomínkami

Podle studie zkrátka hraje jídlo v našem životě velmi významnou roli. Zkuste si vzpomenout na jídlo, které jste milovali v dětství a uvědomit si, jaké asociace k němu máte. Přivedlo vás jídlo k významným lidem ve vašem životě? Nebo jste vždy jen zhltli narychlo připravené jídlo z mikrovlnky? Pomáhali jste si někdy jídlem proti stresu? Nebo vás naopak jídlo samotné stresovalo?

Jakou roli hraje jídlo ve vašich vztazích, jaké máte s partnerem stravovací rituály? Vaše vzpomínky na jídlo dokážou ovlivnit vaši duševní i fyzickou pohodu. A pokud jsou negativní, není podle výzkumníků nikdy pozdě na to, abychom je proměnili v příběh se šťastným koncem.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...