fbpx

Sex je náš, dělá dobře mě i tobě... zpívala Lucie jakoby znala všechny nové výzkumy, které to potvrzují

Zveřejněno: 30. 6. 2018

Skotští vědci zjistili, že lidé, kteří neměli sex před potenciálně stresovou situací, jako je mluvení na veřejnosti nebo pohovor v práci, se s touto situací vyrovnávali výrazně hůř než ti, kteří měli pohlavní styk alespoň jednou za dva týdny před danou událostí. Během samotného aktu se totiž v mozku uvolňují hormony, jako jsou endorfiny a oxytocin, díky nimž se cítíme v pohodě.

Užitečná prevence

Sexuálně abstinující páni se zase připravují o přirozenou ochranu prostaty. Studie provedená Americkou urologickou asociací (s příznačnou zkratkou AUA) totiž zjistila, že muži, kteří si pravidelně dopřávají sex, snižují riziko karcinomu prostaty až o 20 %. Důvod? Častá ejakulace pomáhá z prostaty odstranit potencionálně škodlivé látky.

Muži, kteří mají sex pouze jednou týdně, jsou až dvakrát náchylnější ke vzniku erektilní dysfunkce než ti, kteří jej mají častěji.

Nedostatek sexu může výrazně snížit i odolnost organismu. To zase tvrdí vědci z univerzity ve Wilkes-Barre v Pensylvánii. Zjistili totiž, že lidé, kteří měli sex jednou nebo dvakrát týdně, vykazovali až o 30 % větší množství imunoglobulinu A (IgA) než ti, kteří se mu věnovali buď zřídka, nebo vůbec. Autoři studie vysvětlují, že IgA je jedním z nejsilnějších obranných jednotek proti virům, které dokáže naše tělo samo vyprodukovat.

Kromě toho, že u mužů sexuální abstinence zvyšuje hrozbu rakoviny prostaty, může způsobovat i erektilní dysfunkci. Podle výsledků studie zveřejněné v American Journal of Medicine jsou muži, kteří mají sex pouze jednou týdně, až dvakrát náchylnější ke vzniku erektilní dysfunkce než ti, kteří jej mají častěji. Zdůvodnění je jasné: Penis je sval. A ten sílu a odolnost získává pravidelným tréninkem.

Jak na deprese

Nezůstávejme ale jen u mužů. Čím déle jsou ženy bez sexu, tím více se u nich vyskytují a prohlubují depresivní pocity. To zase uvádí studie zveřejněná v magazínu Archives of Sexual Behaviour. Nedostatek pohlavního styku však nemusí být jediným spouštěčem. Tým vědců zjistil, že ženy, jejichž partneři používali kondomy, se cítily stejně mizerně jako ty, které neměly vůbec žádný sex.

Sperma obsahuje sloučeniny, jako je například melatonin, serotonin a oxytocin, které mohou příznivě ovlivnit psychiku žen.

Odborníci totiž tvrdí, že sperma obsahuje sloučeniny, jako je například melatonin, serotonin a oxytocin, které mohou příznivě ovlivnit psychiku žen při nechráněném sexuálním styku. K tomu ale také nabádat nechceme, pokud tedy sex nemá zase sloužit i své původní, tedy rozmnožovací funkci.

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...