fbpx

Obřízka jako nebezpečný zákrok? Rizika i přínosy jsou téměř vyrovnané 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Mužská obřízka má své výhody, ale i rizika. Proto nechávají odborníci konečné rozhodnutí na rodičích dítěte.

Zveřejněno: 9. 9. 2023

Otázka vykonání obřízky ze zdravotních důvodů je stále předmětem diskuzí. Americká pediatrická akademie (AAP) prohlásila, že zdravotní výhody u obřízky novorozenců převažují nad riziky, ale přínosy nejsou tak velké, aby bylo možné doporučit obřízku novorozenců všeobecně. U starších chlapců a mužů však lze zákrok doporučit při fimóze (neschopnost přetáhnout předkožku) nebo k léčbě infekce penisu.

„Neexistuje žádná správná ani špatná odpověď,“ říká Dr. Andrew Freedman, dětský lékař a urolog. „Obřízka má minimální výhody i minimální rizika.“

Mužská obřízka

Jedná se o chirurgické odstranění předkožky, což je kožní tkáň pokrývající žalud penisu. U novorozenců se většinou provádí první nebo druhý den po porodu (u židovské populace se obřízka provádí osmý den). Při rozhodování rodičů, zda své dítě obřezat, většinou hrají důležitou roli kulturní a náboženské faktory, spíše než lékařské. U starších dětí a dospělých je zákrok složitější a rizikovější. Přesto však mohou takový zákrok podstoupit také, a to z různých důvodů.

Proč obřezat?

Některé výzkumy naznačují, že obřízka může mít určité zdravotní výhody.

  • Obřezané děti mají o něco nižší riziko infekce močových cest, i když riziko, že neobřezané dítě bude mít tuto infekci v prvním roce života, je pouze jednoprocentní.
  • Zákrok snižuje riziko vzniku rakoviny penisu.
  • Může zabránit infekcím žaludu a fimóze.
  • Obřízka může vést ke snížení rizika některých pohlavně přenosných infekcí, včetně HIV. Je však mnohem méně účinná proti běžnějším pohlavně přenosným chorobám.

Lékaři se shodují na tom, že rodiče jsou vhodnými osobami, které mohou za své děti učinit toto rozhodnutí, a to s ohledem na všechny lékařské informace a osobní důvody, které jsou pro ně důležité. Někteří si ale myslí, že by o tomto zákroku měl rozhodovat ten, komu je prováděn, protože jde o jeho tělo.

Proč neobřezat?

Stejně jako výhody, i rizika jsou poměrně malá, ale stojí za to je pečlivě zvážit.

  • Komplikace při obřízce jsou vzácné, ale stejně jako u všech operací, i zde existují určitá rizika včetně krvácení, infekce a poranění penisu nebo močové trubice.
  • Může nastat mitrální stenóza, což je stav, kdy se otvor na konci penisu příliš zúží. Obvykle se vyskytuje pouze u obřezaných mužů.
  • Někteří jedinci jsou v dospělosti rozčíleni, že jim byla odstraněna, aniž by k tomu mohli cokoliv říct.

Lékaři se shodují na tom, že rodiče jsou vhodnými osobami, které mohou za své děti učinit toto rozhodnutí, a to s ohledem na všechny lékařské informace a osobní důvody, které jsou pro ně důležité. Někteří si ale myslí, že by o tomto zákroku měl rozhodovat ten, komu je prováděn, protože jde o jeho tělo. Na jakou stranu se přikláníte vy?

Související…

Výzkum potvrdil, že muži s dlouhými nosy mají větší a delší penisy
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Cedars-sinai.org

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...