fbpx

Nejlepší spací polohy? Při pálení žáhy ležte na levém boku 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jaká poloha je pro zdravý spánek ideální? Podle vědců záleží na tom, jakým problémem trpíte.

Zveřejněno: 31. 8. 2023

Aby vědci mohli spánek lidí pořádně prozkoumat, vyzkoušeli různé techniky, včetně natáčení lidí během spánku nebo používání nositelného přístroje, který monitoruje pohyby.

Výzkumníci v Dánsku například použili malé detektory pohybu připevněné na stehna, horní část zad a horní část paží dobrovolníků předtím, než šli spát, aby zjistili jejich oblíbenou polohu při spánku. Zjistili, že během pobytu v posteli strávili lidé něco přes polovinu času na boku, přibližně 38 % na zádech a 7 % na břiše. Čím byli lidé starší, tím více času spali na boku.

Výhody spánku na boku

Spaní na boku je tedy nejčastější, ale je také tou nejvhodnější? Výběr ze zajímavých studií nabízí článek na BBC.

Velmi malá observační studie, v níž mohli lidé spát, jak chtěli, zjistila, že ti, kteří spali na pravém boku, spali o něco lépe než ti, kteří spali na levém, následováni těmi, kteří spali na zádech. Jiná malá studie se zabývala námořníky pracujícími na obchodních kontejnerových lodích a zjistila, že poruchy dýchání, jako je chrápání, byly častější, když námořníci spali na zádech.

Některé případy chrápání jsou způsobeny těžkou obstrukční spánkovou apnoe, kdy se dýchání během spánku zastavuje a spouští. Bylo zjištěno, že tento problém je častější u lidí, kteří spí trvale na zádech.

Lidé, kteří se pravidelně budí se ztuhlým krkem, tráví více času spánkem v polohách, které výzkumníci označují jako „provokativní“.

Ležení na boku naopak pomáhá uvolnit horní cesty dýchací a zabraňuje tomu, aby jazyk překážel v krku, což vede k méně častému chrápání. V některých případech se ukázalo, že přechod od spánku převážně na zádech ke spánku převážně na boku problém spánkové apnoe zcela vyřešil.

Spaní na boku může mít i další výhody. Například výzkum spánkového režimu svářečů na kontejnerových lodích v Nigérii ukázal, že ti, kteří spali na zádech, trpěli častěji bolestmi zad než ti, kteří volili polohu na boku.

Nebuďte provokativní

To však neznamená, že spánek na boku vyhovuje všem nebo že je všelékem na všechny bolesti. Záleží na vašich potížích a přesné poloze, kterou během spánku zaujmete. Výzkumníci v západní Austrálii sledovali ložnice dobrovolníků a zjistili, že ti, kteří se pravidelně budí se ztuhlým krkem, tráví více času spánkem v polohách, které výzkumníci označují jako „provokativní“.

Toto slovní spojení může vyvolat nejrůznější představy, ale v tomto kontextu znamená spaní na boku v pokroucené poloze, například s horním stehnem sahajícím přes druhé stehno, čímž dochází k pokroucení páteře. Naproti tomu lidé, kteří měli v poloze na boku páteř rovnější, na bolesti krční páteře logicky tolik netrpěli.

Souvislost polohy s bolestí

Ve studii provedené se staršími lidmi, kteří se účastnili fitness programu v Portugalsku, byli lidé s bolestmi zad instruováni, aby spali na boku, a lidé s bolestmi krku, aby zkusili spát na zádech. Po čtyřech týdnech 90 % účastníků uvedlo, že se jejich bolesti zmírnily.

Vypadá to jako působivý výsledek, ale je tu jeden háček. Studie se zúčastnilo pouze 20 osob, což je malý vzorek, takže nelze vyvozovat, že by tato jednoduchá změna polohy při spánku měla tak pozitivní vliv na všechny, kteří trpí bolestmi zad nebo krční páteře. Jak už to ve vědeckém výzkumu bývá, je třeba provést další studie.

Levá, nebo pravá?

U jednoho zdravotního problému nejde jen o to, zda ležet na zádech nebo na boku, ale spíše o to, na které straně ležíte. Při refluxu se žaludeční šťávy dostávají ze žaludku nahoru a způsobují intenzivní pálení na hrudi. Někdy lékaři doporučují lidem, aby zkusili spát na více polštářích ve snaze zmírnit tento velmi nepříjemný druh bolesti.

Ležení na boku pomáhá uvolnit horní cesty dýchací a zabraňuje tomu, aby jazyk překážel v krku, což vede k méně častému chrápání. V některých případech se ukázalo, že přechod od spánku převážně na zádech ke spánku převážně na boku problém spánkové apnoe zcela vyřešil.

Pokud se nepříjemné pocity opakují, jedná se o tzv. gastroezofageální refluxní chorobu, která může mít vážné následky. Proč k ní dochází, není zcela jasné, ale jedním z možných vysvětlení je, že spaní na levé straně udržuje spojnici mezi žaludkem a jícnem nad úrovní žaludeční kyseliny. Spaní na pravé straně naopak uvolňuje dolní jícnový svěrač, což umožňuje kyselině unikat. Pokud tedy trpíte pálením žáhy, možná by stálo za to zkusit v budoucnu spát více na levém boku.

Spaní na břiše

Na břiše spí jen menšina lidí. Jak jsou na tom oni? Začněme tím, že podle jedné studie to není dobrý nápad, pokud trpíte bolestmi čelistí, což asi není příliš překvapivé.

A co vrásky? Skupina plastických chirurgů v časopise Aesthetic Surgery Journal poněkud poeticky navrhuje, že kůži na obličeji nejlépe zachováte, když s ní budete zacházet jako s „mořskou řasou, která se houpe přivázaná ke stonku“.

Jde tedy o to, abyste svůj obličej během spánku co nejméně namáhali, což se se spaním na břiše poměrně vylučuje. A pokud je pro vás zachování mladistvé pleti důležitější než lepší spánek nebo řešení bolestí či refluxu, pak není ideální ani spaní na boku.

Co z toho všeho tedy můžeme vyvodit? Za prvé, že spánek na boku má asi nejvíce výhod, ale velmi záleží i na přesné pozici těla. Strana, na které spíte, může zvýšit nebo snížit reflux kyselin. Riziko chrápání se pak nejvíc zvyšuje, pokud spíte na zádech.

Související…

Chcete zlikvidovat odpad v mozku? Spěte na boku!
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...