fbpx

Senna alexandrina: přirozené projímadlo pro zdravější tělo 2 fotografie
Čaj z listů senny. (zdroj: Shutterstock)
Zveřejněno: 8. 7. 2023

Zdraví a wellness odvětví se neustále vyvíjí a přináší nové metody, které slibují zlepšení zdraví a celkové pohody. Jedním z populárních způsobů je detox organismu - prostě: je potřeba dostat špatné věci z těla ven. Ale jak to všechno funguje? Jaká je tajemná ingredience, která proměňuje běžný nápoj v přirozené projímadlo?

Detoxikační přípravky se skládají z různých bylin a ingrediencí, ale jednou z nejznámějších je list senny. Senna alexandrina je rostlina, která se po staletí používá jako přirozené projímadlo a klíčová součást mnoha detoxikačních směsí. Když se přidá například do čaje, způsobí intenzivní očistu zažívacího systému.

Jako oheň – dobrý sluha, ale špatný pán

Senna obsahuje látky zvané senosidy, které mají projímavý účinek – podporují pohyb střev a stimulují vylučování vody a elektrolytů ve střevech. To vede k měkčímu a snazšímu průchodu stolice. Sena také pomáhá odstranit nahromaděné toxiny a odpadní látky z těla, což může mít pozitivní dopad na hubnutí a celkové zdraví.

Dlužno však upozornit, že projímavý účinek senny je velmi silný, a proto je třeba ji konzumovat spíše střídmě. Při nadměrném užití se mohou projevit nežádoucí účinky:

  • Nerovnováha elektrolytů
  • Žaludeční křeče
  • Průjem
  • Dehydratace
  • Bolesti břicha
  • Únava
  • Kardiovaskulární potíže
  • Závislost 
  • Krvácení z konečníku

m shutterstock 2160459013

Senna alexandrina. (zdroj: Shutterstock)


Pokud se rozhodnete vyzkoušet detox pomocí senny, začněte s menšími dávkami a postupně je zvyšujte podle potřeby a tolerance. Pokud se nežádoucí účinky objeví, snižte dávku nebo čaj přestaňte užívat. A možná že není od věci konzultovat před zahájením detoxikačního programu svůj plán s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Pokud chcete detoxikační systém svého těla skutečně podpořit, existují návyky, které můžete zařadit do své každodenní rutiny:

  • Pravidelně se poťte: ať už pomocí fyzické aktivity, sauny apod.
  • Dopřejte si dostatečně dlouhý, hluboký a klidný spánek
  • Dbejte na správnou a dostatečnou hydrataci
  • A konečně: jídlo je alfou a omegou úspěchu. Strava, bohatá na živiny, plná rostlinných potravin bohatých na antioxidanty, znamená, že tělo už v první řadě nezatěžujeme toxiny více, než je nezbytně nutné

Sečteno a podtrženo

Pokud jde o konzumaci detoxikačních přípravků, je důležité si uvědomit, že nejsou náhražkou vyvážené stravy. Spíše by měly být použity jako doplněk ke zdravému životnímu stylu, který zahrnuje pravidelnou fyzickou aktivitu, dostatek spánku a pestrou stravu, bohatou na ovoce, zeleninu, bílkoviny a zdravé tuky.

Senna je účinná a přirozená ingredience, která může detoxikační přípravky proměnit v přirozené projímadlo. Při správném použití mohou pomoci podpořit zdraví zažívacího systému, odstranit toxiny z těla a přispět k hubnutí. Nezapomeňte dodržovat návod k použití, abyste minimalizovali možné vedlejší účinky a dosáhli co nejlepších výsledků.

Související…

Nejde jen o jídelníček aneb 10 kroků k úspěšné detoxikaci
Marie Emrichová

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...