fbpx

Pátek Karla Křivana: Umělci diplomacie je sto let 1 fotografie
zdroj: Profimedia

„Diplomacie neboli umění, jak udržet na uzdě používání moci,“ je téma života i práce Henryho Kissingera. V sobotu mu bude sto let. S jeho jménem se setkal každý, kdo se zajímá o politiku, ale i popkulturu konce šedesátých a první půle sedmdesátých let

Zveřejněno: 26. 5. 2023

Ti, kteří hlouběji přemýšlí o tom, jak uspět ve světě, který není ani milý, ani předvídatelný, ho znají jistě. Popsal mnoho stran, aby vysvětlil svoje kroky jako klíčového hráče světové politiky. Jeho sebevědomé, inteligentní a pronikavé texty mi pomohly i v praktickém rozhodování a přemýšlení během mých třiceti let ve světě reklamy a PR. Hodnocení jeho politických činů nechám na jiných. Zkusím vysvětlit, co výjimečného poskytl pro mou práci.

Strategie a taktika

Především mě naučil chápat rozdíl mezi taktikou a strategií. Strategie je slovo v prezentacích nadužívané. Přitom většinou má překrýt právě nedostatek schopnosti přemýšlet v souvislostech, hledat vzájemné vztahy mezi lidmi, konkurencí i předpokládaným vývojem.

Taktika nám může umožnit dostat se z průšvihu, ale bez skutečné strategie nevybudujete ani stát, ani kvalitní značku.

Moje zkušenost je, že strategie je příliš často v praxi zaměňována za pouhou taktiku, reakci na situaci, kterou vytvořil někdo jiný, a v našich poměrech pak způsob jednání, který nelze nazvat jinak než vyčůraností. Asi nejznámější Kissingerova kniha Umění diplomacie je plná příběhů politiků bez představivosti a strategie. Taktika nám může umožnit dostat se z průšvihu, ale bez skutečné strategie nevybudujete ani stát, ani kvalitní značku.

Osobnost a značka

Kissinger je vlastně i příklad, jak vytvořit značku sám ze sebe. Jeho schopnost sebeprezentace je brilantní. Jako poradce pro národní bezpečnost a pak ministr zahraničí fungoval osm let. Ale tím, jak dbal a dbá na svůj veřejný obraz člověka, kterému je dobré naslouchat, nebránil se rozmanitým příležitostem být viděn a především slyšen, stal se téměř synonymem pro americkou diplomacii a zahraniční politiku. Dnešní doba přeje značkám, které jsou reprezentovány výraznými osobnostmi. On vytvořil značku Henry Kissinger a může se stát sám obsahem předmětu, kterak správně a účinně budovat osobní PR.

Je to i proto, že jeho způsob vysvětlování zahraniční politiky vycházel z jasně utvořeného názoru, který postupně rozpracovával, vybrušoval a leštil. Základ Kissingerova přemýšlení nad tím, jak být úspěšný v jednání s partnery i soupeři, najdete již v jeho první knize Obnovení světového řádu: Metternich, Castlereagh a potíže s mírem 1812–1822.

Schopnost knížete Klemense Metternicha, který 40 let řídil rakouskou diplomacii, hledat a najít takovou rovnováhu v Evropě, která zajistí bezpečí pro jeho zem a stabilitu systému, jej nepochybně inspirovala. „Ústřední postavení Rakouska se změnilo v diplomatický triumf tím, že pečlivě dbalo, aby vzájemné rozdíly mezi většími mocnostmi zůstávaly větší než mezi nimi a Rakouskem, a ono tudíž při všech mezinárodních krizích vždy vystupovalo v roli rozhodujícího státu,“ tak zní Kissingerovo hodnocení, které pak najdeme v různých jiných variantách a odstínech v jeho dalších textech, rozhovorech a názorech. Mít vždy volné ruce pro různé možnosti a udržet si neidealizovaný realistický odhad přání i sil vlastních stejně jako těch druhých, to je doporučení vhodné nejen pro zahraniční politiku.

Řečeno s Cimrmanem, který Rakousku nikdy s ničím nepomohl, „můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno, co s tím můžeme dělat“. Což je nepochybně přesně to, co si Henry Kissinger přál. A chcete-li něco k přítomnosti, tak jeho oblíbený Metternich tvrdil, že moc států záleží na dvou faktorech: na jejich materiální síle a na osobnostech jejich panovníků. Což nemá být pobídka ke fňukání, ale k práci.

Související…

Pátek Karla Křivana: Muž na hrdé cestě z pekla
Karel Křivan

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...